joaniko 23.02.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ew-ka ano trudny ten nasz jezyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 23.02.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to Wszystkie nazwiska należy odmieniać, chyba, że należą do grupy nazwisk nieodmiennych. Mnie bawi najbardziej tekst typu: "- Nie wiem jak odmienić nazwisko, więc żeby nie zrobić błędu go nie odmienię." To jest dopiero błąd! Nazwiska trzeba odmieniać. jesteś pewna ,ze wszystkie ? ja nie cierpię jak sie do mnie mówi pani Kulikowa wolę ...pani Kulik No to jak to w końcu jest - bo mnie polonistka zawsze wtykała, że nazwisk się nie odmienia - nie mówi się "prosze z panem Knapem" tylko "z panem Knap".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 23.02.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Klapek jak sznurek, a więc klapków, sznurków. Klucz jak pracz - kluczy, praczy. i jak klacz - klaczy sracz ... sraczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewiwa 23.02.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 kuc - kuców piec - pieców a tyle jest stron inter. z reklamami producentów 'piecy' i hodowców 'kucy' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 23.02.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to Wszystkie nazwiska należy odmieniać, chyba, że należą do grupy nazwisk nieodmiennych. Mnie bawi najbardziej tekst typu: "- Nie wiem jak odmienić nazwisko, więc żeby nie zrobić błędu go nie odmienię." To jest dopiero błąd! Nazwiska trzeba odmieniać. jesteś pewna ,ze wszystkie ? ja nie cierpię jak sie do mnie mówi pani Kulikowa wolę ...pani Kulik No to jak to w końcu jest - bo mnie polonistka zawsze wtykała, że nazwisk się nie odmienia - nie mówi się "prosze z panem Knapem" tylko "z panem Knap".. Żartujesz chyba... to o pomstę do nieba woła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.02.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to Wszystkie nazwiska należy odmieniać, chyba, że należą do grupy nazwisk nieodmiennych. Mnie bawi najbardziej tekst typu: "- Nie wiem jak odmienić nazwisko, więc żeby nie zrobić błędu go nie odmienię." To jest dopiero błąd! Nazwiska trzeba odmieniać. jesteś pewna ,ze wszystkie ? ja nie cierpię jak sie do mnie mówi pani Kulikowa wolę ...pani Kulik No to jak to w końcu jest - bo mnie polonistka zawsze wtykała, że nazwisk się nie odmienia - nie mówi się "prosze z panem Knapem" tylko "z panem Knap".. A jednak... się odmienia. Kiedyś (jak ja chodziłem do szkoły) to radio i studio się nie odmieniało. A teraz i owszem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 24.02.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to Wszystkie nazwiska należy odmieniać, chyba, że należą do grupy nazwisk nieodmiennych. Mnie bawi najbardziej tekst typu: "- Nie wiem jak odmienić nazwisko, więc żeby nie zrobić błędu go nie odmienię." To jest dopiero błąd! Nazwiska trzeba odmieniać. jesteś pewna ,ze wszystkie ? ja nie cierpię jak sie do mnie mówi pani Kulikowa wolę ...pani Kulik Mnie sie wydaje, ze zgodnie z wytycznymi, ktore znajdziecie tutaj nazwisk zenskich, ktore nie koncza sie na -a, -ska, -cka, -dzka, -ewa, -owa, -owna, -anka, nie odmienia sie, a wiec Ew-ka dalej jestes Kulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 24.02.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to Wszystkie nazwiska należy odmieniać, chyba, że należą do grupy nazwisk nieodmiennych. Mnie bawi najbardziej tekst typu: "- Nie wiem jak odmienić nazwisko, więc żeby nie zrobić błędu go nie odmienię." To jest dopiero błąd! Nazwiska trzeba odmieniać. jesteś pewna ,ze wszystkie ? ja nie cierpię jak sie do mnie mówi pani Kulikowa wolę ...pani Kulik No to jak to w końcu jest - bo mnie polonistka zawsze wtykała, że nazwisk się nie odmienia - nie mówi się "prosze z panem Knapem" tylko "z panem Knap".. Owszem, z panem Knapem, ale juz z pania Knap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 24.02.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Moje nazwisko się odmienia, czasem zdarzy mi się wypomnieć, jeśli ktoś imię odmienia, nazwiska nie. Bawi mnie to Wszystkie nazwiska należy odmieniać, chyba, że należą do grupy nazwisk nieodmiennych. Mnie bawi najbardziej tekst typu: "- Nie wiem jak odmienić nazwisko, więc żeby nie zrobić błędu go nie odmienię." To jest dopiero błąd! Nazwiska trzeba odmieniać. jesteś pewna ,ze wszystkie ? ja nie cierpię jak sie do mnie mówi pani Kulikowa wolę ...pani Kulik No to jak to w końcu jest - bo mnie polonistka zawsze wtykała, że nazwisk się nie odmienia - nie mówi się "prosze z panem Knapem" tylko "z panem Knap".. Owszem, z panem Knapem, ale juz z pania Knap Ale zakręt... Dziwie się, jak mój Father nauczył sie poprawnie po polsku mówić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 25.02.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 szwagier mojej zony nauczyl sie od swojej zony lub cos w podobie czyli : NARMALNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 26.02.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Owszem, z panem Knapem, ale juz z pania Knap Tradycyjnie: z Panią Knapową lub Knapówną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.02.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Owszem, z panem Knapem, ale juz z pania Knap Tradycyjnie: z Panią Knapową lub Knapówną. z Knapówną to panną, a nie panią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.02.2010 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 pani Jemgowa ....a panna to Jemgówna ? brrrrrr...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.02.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 pani Jemgowa ....a panna to Jemgówna ? brrrrrr...... smacznego PS. Jemgowianka pse pani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.02.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Mnie bardziej denerwują ludzie, którzy są w ogóle tacy cool, bo mówią po angielsku więc mamy drafty, dedlajny, iwenty, lejałty i inne syfy, które da się zastąpić polskimi odpowiednikami ale po co skoro można być dżezi bo się zna... tak bardzo nieznany nikomu... język angelsky... A propo Jasiu wrócił na wieś z pracy w Anglii. Ojciec: - Weź, rozrzuć gnój. Jasiu: - What? Ojciec: - Łot krowy i łot konia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 26.02.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 O CURWA ALE KYRK z tym naszym jezykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 27.02.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Tiaa, zwłaszcza, że do tej pory nie wiemy czy autorce wątku chodziło o klapki na oczach czy klapki na piętach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 27.02.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Jemżanka jak Śnieżanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 12.03.2010 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Czy ktoś odpowie ? Lubię mieć wszystko "poukładane" (i wyjaśnione w razie potrzeby) ... otóż: ... uważam tą zbędną i nic nie wnoszącą dyskusję za zamkniętą ... ... Zatem zamykam tę dyskusję. ... Czyżby w mowie polskiej znowu nastąpiły zmiany ? ... wiem, że w bierniku była (jest) również dopuszczalna forma tą z pozdrówkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikita1 12.03.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Jak jesteście tacy mądrzy to odmieńcie "forum" przez przypadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts