galka 12.03.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ja mogę przez czasy -wczoraj byłam na forum -dzisiaj jestem na forum -jutro będę na forum( chyba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikita1 12.03.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Ja już tego nie forumam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 12.03.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Tiaa, zwłaszcza, że do tej pory nie wiemy czy autorce wątku chodziło o klapki na oczach czy klapki na piętach... Pod piętami raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 15.03.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Puryści lingwistyczni się znaleźli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 20.03.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Hmm, pewnie połowa z nas robi jakieś błędy językowe nie zdając sobie z tego sprawy. Mnie razi jak ktoś mówi lubiałam zamiast lubiłam albo rozumisz zamiast rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atija 21.03.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Moja wówczas dwuletnia córka, na widok brata i kuzynów zrywających i zjadających truskawki u babci w ogródku,przybiegła z krzykiem: Babciu, oni rwią truskawki i je ją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 21.03.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Poza własnymi dziećmi raczej nikogo nie poprawiam, ale nieodmiennie od lat stresuję panie w moim ulubionym sklepie mięsnym. dialog:"proszę mi to mięso zemleć""zmielić?""tak proszę zemleć" Za każdym razem patrzą na mnie jak na osobę lekko stukniętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.03.2010 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 A ja nie trawię w sklepach napisów "promocja" w odniesieniu do towarów przecenionych Drażnią mnie takie socjotechniczne zabiegi Może jakaś nie do końca normalna jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 22.03.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 dialog: "proszę mi to mięso zemleć" "zmielić?" "tak proszę zemleć" Według prof. Andrzeja Markowskiego z Uniwersytetu Warszawskiego, autora Nowego słownika poprawnej polszyczyny PWN formy: zmielić, pielić, ścielić zostały uznane za poprawne. Formy uważane za prowincjonalizmy zaaprobowane zostały w polszczyźnie ogólnej. Purystom pozostanie mleć, pleć i słać a gawiedzi: mielić, pielić i ścielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpis 22.03.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ale chyba nadal niepoprawne jest: "mielimy kawę" (napisy dawne w sklepach)?(mieli my kawę, ale się skończyła, hi, hi)Za poprawne uważało się "mielemy kawę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 22.03.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Język musi się zmieniać, ponieważ czasy i ludzie też się zmieniają. Młodym łatwiej zaakceptować nowości, mnie trudniej mimo, że rozumiem ich konieczność. Wszystko to przez dobre nauczycielki języka polskiego, które miałam szczęście spotkać w swoim życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.03.2010 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Ale chyba nadal niepoprawne jest: "mielimy kawę" (napisy dawne w sklepach)? (mieli my kawę, ale się skończyła, hi, hi) Za poprawne uważało się "mielemy kawę". Niekoniecznie. - mąka jest? - mielim - wczoraj zabiłem pięć ćmów! - pięć ciem! - kapciem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 23.03.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 - Mama, patrz: toperz!- Nietoperz synku!- A cio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 23.03.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 to chyba dwie różne czynności, zmielić kawę i zemleć mąkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 23.03.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 No.. młynki jakieś inne. Spotkanie z prof. Miodkiem, z sali pada pytanie: - Panie profesorze, czy forma "porachuje" jest poprawna? - W zasadzie tak, ale o ileż zgrabniej zabrzmiałoby: "Już czas, panowie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts