Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z wodą dachem i soplami

Recommended Posts

Konstrukcja dachu - dwuspadowy, pochylenie 40'

konstrukcja drewniana na to deski, papa i dachówka ceramiczna.

ostatnio zauważyłem, gdy śnieg zaczął topnieć, że poniżej okien dachowych między opierzeniem a rynną tworzą się sople.

trochę się zaniepokoiłem bo to oznacza że pod dachówkę dostaje się woda.

Czy to normalne czy to oznacza że mam źle osadzone fartuchy okien i woda nie powinna się dostawać pod dachówkę??

proszę o pomoc...

Mr.prymasek

wiatr+suchy śnieg=śnieg pod dachówką

na stronie robena w odpowiedzi eksperta znajdziemy info że to możliwe zjawisko.śnieg wwiewa najczęściej przy oknach połaciowych kominach.dobrze że woda spływa do okapu

i tu masz szczęście że nie leje się do środka.

u mnie niestety poszło też i do środka :( i wiem już w którym miejscu muszę latem wejść i dokładnie wszystko doszczelnić - efekty pracy ekipy która jedno zrobiła przy okazji drugie spieprzyła :(

Mam jeszcze inna atrakcje, papa jak i dachówka bitumiczna wchodzi na obróbkę blacharska ale... ale wygląda na to, że muszą tam być jakieś nieszczelności, lub też za małe jest nachylenie dachu (prawie poziomo) i mi tam się wciska woda i.... i mam ładną plamę w kuchni :(

Zawsze będziesz miał kłopoty z dachówką bitumiczną na płaskim dachu ( kto Cię na to namówił?) .Jedyna rada to pokryć całość termo z SBS-em. I niech martwią się wnuki :D . Pozdrawiam Jan.
nikt mnie nie namawiał - sam tak sobie wymyśliłem bo mnie sie podoba i basta :)

Zapomniałem dodać że pod dachówką na tym spadku jest termozgrzewalna nachodząca na obróbkę przy rynnach

I cholerka nie rozumiem gdzie mi ciece - a nie będę dewastował chałupy by sprawdzić

Wnuki to gruz z tego domu zbierać będą, oby dożył pełnoletniości mego synka

... okap wykonany poprawnie

Trudno powiedzieć czy jest to poprawne rozwiązanie skoro skutkuje takimi zjawiskami choć rzeczywiście w środowisku dekarskim uznawane jest jako jedno z możliwych rozwiązań. Rozwiązanie umożliwiające wprowadzenie skroplin do rynny nie niesie za sobą takich zjawisk czyli jest lepsze. Pozdrawiam.

... okap wykonany poprawnie

Trudno powiedzieć czy jest to poprawne rozwiązanie skoro skutkuje takimi zjawiskami choć rzeczywiście w środowisku dekarskim uznawane jest jako jedno z możliwych rozwiązań. Rozwiązanie umożliwiające wprowadzenie skroplin do rynny nie niesie za sobą takich zjawisk czyli jest lepsze. Pozdrawiam.

Jak najbardziej poprawne, mało tego stosowane na większości dachów w Polsce :wink: dla Ciebie kolego lepsze, a dla mnie gorsze rozwiązanie, i przy tym pozostańmy, natomiast nie ma obowiązku wpuszczania papy czy też membrany do rynny, bywają takie dachy na których rynny są zbędne lub nawet szpecą, więc i papy niema gdzie wpuszczać, a dach spełnia swoją funkcję jak najbardziej prawidłowo. Pozdrawiam

Ja daję pas nadrynnowy na łatę a skropliny odbiera pas podrynnowy. Inaczej łata jest odkryta i trzeba dać dodatkową obróbkę, Grzebienie nie spełnią tej roli. Pozdrawiam Jan.

i racja włożenie foli do rynny daje nam worek przy pierwszej łacie i zbiera się woda.

w tym temacie to inspektorzy nadzoru różnie się wypowiadają-czyli do końca to się tak nie znają.

chodzi też o estetykę;

jeżeli opuścimy rynnę za dużo to wychodzi czasem nieładny wysoki pas nadrynnowy

Ja daję pas nadrynnowy na łatę a skropliny odbiera pas podrynnowy. Inaczej łata jest odkryta i trzeba dać dodatkową obróbkę, Grzebienie nie spełnią tej roli. Pozdrawiam Jan.

i racja włożenie foli do rynny daje nam worek przy pierwszej łacie i zbiera się woda.

w tym temacie to inspektorzy nadzoru różnie się wypowiadają-czyli do końca to się tak nie znają.

chodzi też o estetykę;

jeżeli opuścimy rynnę za dużo to wychodzi czasem nieładny wysoki pas nadrynnowy

nie pisz bzdur, żaden worek się nie tworzy, tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić, masz rację 15cm wysokości pas nadrynnowy wygląda beznadziejnie, co do zakrywania pierwszej łaty dodatkową obróbką, jest do tego specjalna perforowana taśma, wszelkie obróbki z pełnej blachy w tym miejscu, powodują niemal całkowity brak wlotu powietrza pod pokrycie , niektórzy kosztem lepszej estetyki powodują znaczne skrócenie życia połaci dachowej (bo często widuję takowe obróbki, zasłaniające pierwszą łatęi skutecznie szczelinę wentylacyjną) nie po to dajemy jak najwyższe kontrłaty, aby powstałą w ten sposób szczelinę went. zasłaniać obróbką z pełnej blachy, niektórzy jednak wogóle nie wiedzą po co te kontry tak naprawdę są, grunt że pozasłaniane wszystko