prymasek 15.02.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Konstrukcja dachu - dwuspadowy, pochylenie 40'konstrukcja drewniana na to deski, papa i dachówka ceramiczna. ostatnio zauważyłem, gdy śnieg zaczął topnieć, że poniżej okien dachowych między opierzeniem a rynną tworzą się sople. trochę się zaniepokoiłem bo to oznacza że pod dachówkę dostaje się woda. Czy to normalne czy to oznacza że mam źle osadzone fartuchy okien i woda nie powinna się dostawać pod dachówkę?? proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.02.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 A tak konkretnie to gdzie wiszą te sople? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 15.02.2010 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 mam nadzieje że ten rysunek wszystko wyjaśni http://prymasek.dmkhosting.com/temp/dach.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.02.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Przy tak wykonanym okapie to normalna sprawa. Gdyby papa wychodziła na pas nadrynnowy takiego zjawiska by nie było. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 16.02.2010 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 czyli fakt przedostawania się wody pod dachówkę w okolicach okien dachowych jest normalny?? do tej pory myślałem że nie powinno się tak dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrys2000.79 16.02.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mr.prymasekwiatr+suchy śnieg=śnieg pod dachówkąna stronie robena w odpowiedzi eksperta znajdziemy info że to możliwe zjawisko.śnieg wwiewa najczęściej przy oknach połaciowych kominach.dobrze że woda spływa do okapu i tu masz szczęście że nie leje się do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 16.02.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 ja mam takie samo zjawisko na dachu tez się na początku przestraszyłem, ale na szczęście w porę załapałem co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 16.02.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 jak najbardziej normalne zjawisko, o tej porze roku, śnieg stopniał i to wszystko , nic niepokojącego, ważne zadanie dla robiącego ewentualną podbitkę, aby nie zabudować tej szczeliny, bo sople przeniosą się w podbitkę lub na ścianę , okap wykonany poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mr.prymasek wiatr+suchy śnieg=śnieg pod dachówką na stronie robena w odpowiedzi eksperta znajdziemy info że to możliwe zjawisko.śnieg wwiewa najczęściej przy oknach połaciowych kominach.dobrze że woda spływa do okapu i tu masz szczęście że nie leje się do środka.u mnie niestety poszło też i do środka i wiem już w którym miejscu muszę latem wejść i dokładnie wszystko doszczelnić - efekty pracy ekipy która jedno zrobiła przy okazji drugie spieprzyła Mam jeszcze inna atrakcje, papa jak i dachówka bitumiczna wchodzi na obróbkę blacharska ale... ale wygląda na to, że muszą tam być jakieś nieszczelności, lub też za małe jest nachylenie dachu (prawie poziomo) i mi tam się wciska woda i.... i mam ładną plamę w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.02.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Zawsze będziesz miał kłopoty z dachówką bitumiczną na płaskim dachu ( kto Cię na to namówił?) .Jedyna rada to pokryć całość termo z SBS-em. I niech martwią się wnuki . Pozdrawiam Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 16.02.2010 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 i tu masz szczęście że nie leje się do środka. no mam taka nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Zawsze będziesz miał kłopoty z dachówką bitumiczną na płaskim dachu ( kto Cię na to namówił?) .Jedyna rada to pokryć całość termo z SBS-em. I niech martwią się wnuki . Pozdrawiam Jan.nikt mnie nie namawiał - sam tak sobie wymyśliłem bo mnie sie podoba i basta Zapomniałem dodać że pod dachówką na tym spadku jest termozgrzewalna nachodząca na obróbkę przy rynnach I cholerka nie rozumiem gdzie mi ciece - a nie będę dewastował chałupy by sprawdzić Wnuki to gruz z tego domu zbierać będą, oby dożył pełnoletniości mego synka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 16.02.2010 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 jareko pozdrowiania serdeczne nie daj się brać pod włos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 jareko pozdrowiania serdeczne nie daj się brać pod włos dziękuję i wzajemnie Wspomniałem o tobie w jednym z wątków - w kontekście wpadki jaka miała miejsce, mojej wpadki że pozwolę sobie sprecyzować. Pozdrawiam nie mniej serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.02.2010 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 ... okap wykonany poprawnie Trudno powiedzieć czy jest to poprawne rozwiązanie skoro skutkuje takimi zjawiskami choć rzeczywiście w środowisku dekarskim uznawane jest jako jedno z możliwych rozwiązań. Rozwiązanie umożliwiające wprowadzenie skroplin do rynny nie niesie za sobą takich zjawisk czyli jest lepsze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.02.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ja daję pas nadrynnowy na łatę a skropliny odbiera pas podrynnowy. Inaczej łata jest odkryta i trzeba dać dodatkową obróbkę, Grzebienie nie spełnią tej roli. Pozdrawiam Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 17.02.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 ... okap wykonany poprawnie Trudno powiedzieć czy jest to poprawne rozwiązanie skoro skutkuje takimi zjawiskami choć rzeczywiście w środowisku dekarskim uznawane jest jako jedno z możliwych rozwiązań. Rozwiązanie umożliwiające wprowadzenie skroplin do rynny nie niesie za sobą takich zjawisk czyli jest lepsze. Pozdrawiam. Jak najbardziej poprawne, mało tego stosowane na większości dachów w Polsce dla Ciebie kolego lepsze, a dla mnie gorsze rozwiązanie, i przy tym pozostańmy, natomiast nie ma obowiązku wpuszczania papy czy też membrany do rynny, bywają takie dachy na których rynny są zbędne lub nawet szpecą, więc i papy niema gdzie wpuszczać, a dach spełnia swoją funkcję jak najbardziej prawidłowo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrys2000.79 17.02.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ja daję pas nadrynnowy na łatę a skropliny odbiera pas podrynnowy. Inaczej łata jest odkryta i trzeba dać dodatkową obróbkę, Grzebienie nie spełnią tej roli. Pozdrawiam Jan. i racja włożenie foli do rynny daje nam worek przy pierwszej łacie i zbiera się woda. w tym temacie to inspektorzy nadzoru różnie się wypowiadają-czyli do końca to się tak nie znają. chodzi też o estetykę; jeżeli opuścimy rynnę za dużo to wychodzi czasem nieładny wysoki pas nadrynnowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 17.02.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ja daję pas nadrynnowy na łatę a skropliny odbiera pas podrynnowy. Inaczej łata jest odkryta i trzeba dać dodatkową obróbkę, Grzebienie nie spełnią tej roli. Pozdrawiam Jan. i racja włożenie foli do rynny daje nam worek przy pierwszej łacie i zbiera się woda. w tym temacie to inspektorzy nadzoru różnie się wypowiadają-czyli do końca to się tak nie znają. chodzi też o estetykę; jeżeli opuścimy rynnę za dużo to wychodzi czasem nieładny wysoki pas nadrynnowy nie pisz bzdur, żaden worek się nie tworzy, tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić, masz rację 15cm wysokości pas nadrynnowy wygląda beznadziejnie, co do zakrywania pierwszej łaty dodatkową obróbką, jest do tego specjalna perforowana taśma, wszelkie obróbki z pełnej blachy w tym miejscu, powodują niemal całkowity brak wlotu powietrza pod pokrycie , niektórzy kosztem lepszej estetyki powodują znaczne skrócenie życia połaci dachowej (bo często widuję takowe obróbki, zasłaniające pierwszą łatęi skutecznie szczelinę wentylacyjną) nie po to dajemy jak najwyższe kontrłaty, aby powstałą w ten sposób szczelinę went. zasłaniać obróbką z pełnej blachy, niektórzy jednak wogóle nie wiedzą po co te kontry tak naprawdę są, grunt że pozasłaniane wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.02.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Sandacz ,czy byłeś kiedyś na dachu ?Pozdrawiam Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts