Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za niska temperatura podłogówki

Recommended Posts

Witam niedawno odpaliłem ogrzewanie podłogowe i wyglada na to że ta podłogówka nie za bardzo sobie radzi z ogrzaniem domu na razie ogrzewam tylko parter ok. 80m2 rozstaw rurek około 20 może 25cm temperatura na zasilaniu 40 stopni na powrocie 35 temperatura w domu dzisiaj 13 stopni czy idzie jakos zwiększyc temperature zasilania, rozdzielacz do podłogówki jest z mieszaczem firmy kan system model 73APozdrawiam :wink:

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tydzień temu fakt że non stop nie paliłem bo tam jeszcze nie mieszkam ,od dzisiaj zaczynam palić na maxa , zobaczę co będzie jutro

no fest :D kurcze to przy takim paleniu powinienes mieć ze 25 stopni (żeby nie było-zartuję) zima jak diabli...dom przemrożony... pewnie zawilgocony...napaliłeś 2x dziś rozpaliłeś i chcesz miec ciepło??? ehhhh... a na przyszłość wybij sobie z głowy pomysły z podwyższeniem temperatury,podłogówki- to nie grzejniki!!!!

Na wszelki wypadek się powtórzę w temacie wygrzewania podłogówki :

1 dzień - 25 °C

2 dzień - 30 °C

3 dzień - 35 °C

4 dzień - 40 °C

5 dzień - 45 °C

6 – 12 dzień - 45 °C

13 dzień - 40 °C

14 dzień - 35 °C

15 dzień - 30 °C

16 dzień - 25 °C

17 – 23 dzień - 10 °C

24 dzień - 30 °C

25 dzień - 35 °C

26 dzień - 40 °C

27 dzień - 45 °C

28 dzień - 35 °C

29 dzień - 25 °C

Nie chcę krakać, ale wykląda, że źle zrobiona podłogówka. To raczej nie jest wina wychłodzonego domu. zauważcie, że różnica między zasilaniem i powrotem to 5 st. Wychłodzona posadzka powinna pochłaniać więcej ciepła, a różnica w takim przypadku byłaby dużo większa. Gdzieś już widziałem wyznanie inwstora, który położył rurki w peszlach :). Czy to nie będzie podobny przypadek?

witam

sądzę że Nefer ma rację, ; prawdopodobnie będzie dobrze. przerabiałem problem tej zimy- zanim się wprowadziliśmy to przepalałem ostatnio nawet w te mrozy codziennie ale po 2-3godziny i efekt byył taki że temp. w domu była 13-16 stopni. w dniu przeprowadzki odpaliłem kocioł na 55 stopni ustawiłem, podłogówkę za zasilaniu na 38 i na drugi dzień rano mieliśmy w domu 25stopni.

jednak po kilku (2-3 godz. )palenia temp powrotu i zasilania podłogówki była już równa.

obecnie podłogówka skręcona na 28 stopni, grzejniki na dole zakręcone, wentylacja (anemostaty) pootwierana w znacznym stopniu i rozszczelnione okna. w domu 24-25 stopni, na jednym zasypie 14-16 godz. , potem przerwa ok. 8 godz. i ponowne rozpalanie, temp. na kotle 45 stopni.

więc się da, też obawiałem się czy uda mi się zapewnić komfort rodzinie w nowym domu- bo jak przepalałem to nie widziałem tego zbyt jasno.

ps. mamy oprócz podłogówki grzejniki.

pozdro

Dla mnie nie jest niepokojace, że temp wewnatrz 13 st., lecz to, że przy takim duzym zapotrzebowaniu na ciepło delta temp=5 st. Wygląda, że podłogówka ma małą zdolność do oddawania ciepła. Jesli temp. na powrocie ustabilizowała się na poziomie 35 st, to podłoga powinna byc bardzo ciepła , na pewno nie 25 st. jak piszesz.

Istotną informacją byłoby, ile pętli jest na tych 80m2 i jak długich.

Na wszelki wypadek się powtórzę w temacie wygrzewania podłogówki :

1 dzień - 25 °C

2 dzień - 30 °C

3 dzień - 35 °C

4 dzień - 40 °C

5 dzień - 45 °C

6 – 12 dzień - 45 °C

13 dzień - 40 °C

14 dzień - 35 °C

15 dzień - 30 °C

16 dzień - 25 °C

17 – 23 dzień - 10 °C

24 dzień - 30 °C

25 dzień - 35 °C

26 dzień - 40 °C

27 dzień - 45 °C

28 dzień - 35 °C

29 dzień - 25 °C

Nowe modele pieców posiadają już funkcję wygrzewania.

:)

a co do długości pętli to czytaj uważnie, romano78 podał zarówno rozstawy jak i powierzchnię, i z tego wynika bezpośrednio czemu różnica zasilania do powrotu tylko 5 stopni

suma długości pętli zweryfikowała by, czy faktycznie cała powierzchnia jest pokryta prawidłowo. Podejrzewam, że jednak nie, chyba, że nie wszystkie pętle włączone.