Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY :)) Kosiara : Honda czy Husqvarna a może coś innego ?

Którą wybrać ?  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Którą wybrać ?

Recommended Posts

Wiem, wieeeem :) tematów o kosiarkach na Forum jest sporo ... ale tu chodzi o dość sprecyzowany dylemat !!! Dopuszczam jednak sugestie wskazujące inne maszynki :)

A teraz do rzeczy: teren do - jak planuję - cotygodniowej obsługi to ok. 500 m2. Czyli nie dużo.

Prócz powyższego pytania o producenta powstają oczywiście następujące:

1. z napędem, czy bez (mam swój pogląd, ale jeszcze nie zdradzę :)

2. średnica koszenia 42 czy 47 (może przy powierzchni 500m2 to mała różnica ? )

3. Czy warto by miała opcję mulczowania (Honda nie ma, choć jest o 600zł droższa !! :o )

Moim zdaniem z jednej strony wiele łączy te kosiary (renoma producenta, fajny wygląd, wersje z napędem droższe o około 400zł itp), ale i wiele różni:

1) CENA - katalogowa na dzień dzisiejszy: Honda 2250 zł, a Husqvarna - jedyne 1649 zł;

2) silnik - podobno to wręcz różnica o klasę - czy aby na pewno ?? :roll:

3) brak mulczowania w Hondzie,

4) 5 lat gwarancji w Hondzie,

5) średnica koszenia - Honda co prawda występuje w wersji 47 - wtedy wyłącznie z napędem, ale wówczas kosztuje 2850 zł :-?

6) budowa kosza i sposób jego zapełniania - ponoć bywają problemy z tą "rurą pod górkę" w Husqvarnie,

7) obudowa - stal ocynkowana w Husqvarnie, kontra opatentowany Polipropylen - HONDA Polystrong.

i wiele innych detali które wymagają rozważenia - porównajcie proszę sami:

http://www.mojahonda.pl/urzadzenia-do-ogrodu/kosiarki-honda/kosiarki-seria-super-komfort-honda/kosiarki-hrx-426c-pd-honda

http://www.husqvarna.com/pl/homeowner/products/lawn-mowers/lc-48/

Jestem baaarrrdzo ciekaw Waszych ocen i dlatego spróbuję uruchomić ankietę, ale proszę także o posty z komentarzami.

OBECNOŚĆ OBOWIĄZKOWA :D - Szczególnie dla użytkowników lub sympatyków obu marek !!!!!!!!!!!

Pozdrawiam wszystkich :)

Honda bo honda :) ale sprawdź jeszcze do której będziesz miał mechanika blisko bo jakiś tam olej i regulacje trzeba czasami robić a nie każdy da radę. Na 500 m2 nie brałbym z napędem, bez napędu nie jest specjalnie ciężko aby się zmęczć a i tak przerwy masz na opróżnianie kosza. Jak sobie trochę popchasz taką kosiarkę to dla krzyża lepiej :) Jak będziesz miał często jakieś odzdobne rośliny a nie pole trawy to napęd raczej utrudnia. pozdr adam

Nie obraź się ale wiesz szczerze mówiąc to trochę bez sensu ta ankieta. Żeby dać obiektywna odpowiedź musiałbym mieć kosiarki obu producentów. A tak to co mam zagłosować "Husqvarna bo mam"??? czy "Honda bo nie mam"???

Przy 500 metrach to chyba w ogóle dyskusja akademicka. Każda kosiarka sobie poradzi i będzie chodziła przez kilka sezonów.

L48V nie nadaje się do mokrej trawy. Wtedy zapycha się ta rurka pod górę ale nie wiem czy to nie jest powszechny problem. Stalowy korpus mnie przekonuje bo nieraz trafisz kamień i powiem że po takim jednym na obudowie pozostała bruzda. Nie wiem jak zachowałby się plastik.

Mulczowanie - pic na wodę raz użyłem i więcej nie będę, trawa schnie a nie rozkłada się poza tym jak zapcha Ci się rura to masz mulczowanie w standardzie.

Silnik pewnie lepszy w Hondzie ale ja przy koszeniu ponad 2 arów średnio raz w tygodniu nie zrobiłem 25 motogodzin wymaganych do wymiany oleju, więc przy 500 metrach moim zdaniem nie ma sensu kupować Hondy bo B&S też starczy na lata.

Pojawia się wiec pytanie po co Ci kosiarka. Do koszenia to Husqvarna albo coś jeszcze tańszego, do lansu przed sąsiadami :) kupuj Hondę.

• 2 weeks później...

Witajcie po nieco dłuższej przewie - byłem w podróży :)

Widzę, że szaleńczej dyskusji niestety brak :x

W nawiązaniu do powyższych wypowiedzi, śpieszę z niezbędnym komentarzem:

1) ANKIETA JEST OCZYWIŚCIE NIEOBOWIĄZKOWA - jednakże sądziłem, że ona pozwoli na lepsze zobrazowanie ukierunkowania rad Forumowiczów, kierowanych pod moim adresem...

Z drugiej jednak strony - jeśli ktoś nie zamierza pisać posta, wystarczy jedynei kliknąć wybraną opcję i to też jakiś sygnał dla mnie !!

2) nie chodzi mi o to, żeby każdy opowiadał się wyłącznie "za swoim", ale o Waszą ocenę powyższych - lub równiez innych - propozycji !!

Być może znajdzie się np. ktoś kto - przykładowo - kupił Hondę a dziś załuje, że nie kupił czegoś innego - VIKINGA, STIGI itp. ??

Planuję założyć lada dzień podobny wątek co do kosy spalinowej, ale przy takiej słabej frekwencji tutaj...

... to ja jeszcze będę się zastanawiał :x

pozdrawiam

W pracy mam dwie Husqvarny 8) jakieś 4 sezony koszą codziennie, :o silniki nie sprawiają żadnych problemów, niestety reszta się psuje, najczęściej napęd ( koroduje takie coś w kółkach :D nawet przez zimę sie popsuły )

Ale jak one przez cztery lata wytrzymują takiej katorgi ( z małymi naprawami przez obsługujących te kosiarki ) to na twojej działce taka kosiarka sprawdzi się na pewno

Hondy nie mam i nie znam nikogo co taką posiada

Znajomy ma VIKINGA i sobie chwali, modelu nie znam

• 1 month później...

Też jestem na kupnie.

Do tej pory używałem pożyczanej kilkuletniej husqvarny z napędem - i wiem jedno - jeżeli kosiarka z napędem to na pewno Husqvarna - bardzo dobry patent z klamką płynnej zmiany szybkości napędu u samej góry przy rączce (system Easy Walk czy coś takiego) Przy częstym manewrowaniu jest to super sprawa - dodajesz gazu manewrując oburącz kosiarką

Patrzyłem jak ma to rozwiązane Honda i .... niestety klapa.

Waham się tylko czy z koszem czy bez (opinie o zatykaniu się)

Pozdrawiam

M