Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno tarasowe - jak uniknąć mostka termicznego?

Recommended Posts

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Podsumowując powinienem zgłosić się do firmy która mi to ustrojstwo wstawiała i powiedzieć, że chyba coś jest nie tak!

Czy powinni mi pod oknem wstawić ten profil bazowy? Czy takie rozwiązanie będzie dobre? Człowiek kupuje okna za kupę kasy a potem się "denerwuje" bo się okazuje, że coś jest nie tak.

Powiedzcie mi jeszcze czy okna powinny mieć wkoło te przeróżne taśmy o których czytałem na innych postach bo z tego co widziałem u mnie takiego cuda nie ma. czym skutkuje brak takiej taśmy?

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

taśma... poczytaj w wątku - szukam dobrych okien - było chyba o niej na ostatnich 3-4 stronach. W 99% wypadków jest to przerost formy nad treścią a promowanie takiego montażu jako tzw. "ciepłego" jest jawna manipulacja - standardowy montaż także jest ciepły i poza taśmą dodatkowo uszczelniającą połączenie niczym się nie różni

Czy powinni i musieli? Nie - jeśli nie zapłaciłeś za nią, poza tym nie w każdym systemie coś takiego występuje - nie znam firmy która ma to w standardzie (poza mną :) - kryptoreklama)

taśma... poczytaj w wątku - szukam dobrych okien - było chyba o niej na ostatnich 3-4 stronach. W 99% wypadków jest to przerost formy nad treścią a promowanie takiego montażu jako tzw. "ciepłego" jest jawna manipulacja - standardowy montaż także jest ciepły i poza taśmą dodatkowo uszczelniającą połączenie niczym się nie różni

Czy powinni i musieli? Nie - jeśli nie zapłaciłeś za nią, poza tym nie w każdym systemie coś takiego występuje - nie znam firmy która ma to w standardzie (poza mną :) - kryptoreklama)

Dzięki za fachową odpowiedz w sprawie taśmy - o to mi chodziło :)

Co do profilu startowego czy - no właśnie jak to się fachowo nazywa ? powinienem im zasugerować aby coś takiego dołożyli? Wyjęli te nieszczęsne cegły na piankę i zakotwiczyli jakoś po ludzku okno do fundamentów?

Ja się na tym zbytnio nie znam także zanim pójdę pogadać z ekipą muszę wiedzieć jak z nimi gadać w ich (waszym) języku :)

U mnie zastosowali poszerzenia (a też będę miał do poziomu zero 27 cm) i myślę że do góry nie poleci :-)

http://www.cienki.mojabudowa.pl/pliki/cienki/image/29_12_2009/okna82.jpg

Nie ciesz się tak bardzo... Dali poszerzenia zamiast profilu bazowego i ewentualnych poszerzeń. I będzie trzeba główkować jak to uszczelnić od strony zewnętrznej :(

No, kurcze, a jak wygląda profil bazowy? Bo u mnie dali jakby fragmenty profilu co wyglądają jak ościeżnica z wsadzoną do środka kwadratową rurą stalową. Czym się różni profil bazowy od poszerzenia?

Pozdro

Poszerzenie ma taką samą szerokość jak rama okna. Profil bazowy jest od strony zewnętrznej "cofnięty" wgłąb (węższy) tak, by można było wykonać idealnie szczelne połączenie.

Okno posadowione na profilu bazowym:

http://www.oknoplus.com.pl/pub/Image/gallery/933/big_big_637.jpg

Poszerzenia:

http://www.oknoplus.com.pl/pub/Image/gallery/933/big_poszerzenia%20150%2050%203010.jpg

• 1 year później...
Poszerzenie ma taką samą szerokość jak rama okna. Profil bazowy jest od strony zewnętrznej "cofnięty" wgłąb (węższy) tak, by można było wykonać idealnie szczelne połączenie.

O co dokładnie chodzi z tym idealnie szczelnym połączeniem? Czy chodzi o izolację przeciwwilgociową tarasu/balkonu? Jaką dokładnie przewagę ma profil bazowy nad poszerzeniem?

• 5 weeks później...
  • 2 months później...
Na razie cisza, ale może ktoś np. Jareko tu zagląda.

Mam do wypełnienia 34 cm i dylemat co zastosować. Poszerzenie ma 6 cm wysokości, kotwa maksymalnie 22cm. Poszerzenie występuje w wersji ze wzmocnieniem stalowym i bez.http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=68510&d=1312476324

na twoim miejscu najpierw bym wylał posadzkę oczywiście we wnęce okiennej też a później montował bym dopiero okno. i wtedy będziesz miał mniejszy dylemat ponieważ będziesz miał do wypełnienia nie 34 cm a 2 cm. A gdybyś mnie posłuchał to proponuję przed wylaniem posadzki sprawdzić czy będzie pózniej wystarczająco dużo miejsca na drzwi tarasowe (ok 4 cm na wysokości).

pozdrawiam

• 6 months później...
Nie ciesz się tak bardzo... Dali poszerzenia zamiast profilu bazowego i ewentualnych poszerzeń. I będzie trzeba główkować jak to uszczelnić od strony zewnętrznej :(

A co ja mam zrobić jeśli firma Witraż (na profilu VEKA) nie ma w swojej ofercie profili bazowych lecz tylko poszerzenia? Mają profile podparapetowe ale one nie łączą się z poszerzeniami. Poszerzenia są tej samej grubości co profil okna i nie ma możliwości później podwinięcia pod okno izolacji.

A co ja mam zrobić jeśli firma Witraż (na profilu VEKA) nie ma w swojej ofercie profili bazowych lecz tylko poszerzenia? Mają profile podparapetowe ale one nie łączą się z poszerzeniami. Poszerzenia są tej samej grubości co profil okna i nie ma możliwości później podwinięcia pod okno izolacji.

Do każdego profilu można zastosować (przy niedostępnym typowo bazowym z przewężeniem na izolację) po prostu węższe poszerzenia i licować je od strony wewnętrznej. Nie zapną się na sztywno w profilu więc wymagają dokładnego uszczelnienia taśmą rozprężną i dobrego skręcenia z profilem. Sprawdzone empirycznie i bezproblemowe choć pewnie zaraz ktoś się oburzy że to niesystemowe rozwiązanie ;-) Słuchaj kogo chcesz ;-)

Jak nie mają to niech zamówią :) Wszystko jest do kupienia, jeśli dostawca nie ma standardowo w ofercie (pewnie ma tylko sprzedawca nie wie).

Podaje Ci symbole z katalogu Veki:

100mm - 109 437

43 mm - 109 445

Można także stosować własne patenty ( tak jak radzi IVO), ja np. do Alphalina stosuję czasami poszerzenie 70mm z innego systemu - "zapina się" idealnie i jest ustawione na środku.

poszerzenia balkon.JPG

Jak nie mają to niech zamówią :) Wszystko jest do kupienia, jeśli dostawca nie ma standardowo w ofercie (pewnie ma tylko sprzedawca nie wie).

Podaje Ci symbole z katalogu Veki:

100mm - 109 437

43 mm - 109 445

Można także stosować własne patenty ( tak jak radzi IVO), ja np. do Alphalina stosuję czasami poszerzenie 70mm z innego systemu - "zapina się" idealnie i jest ustawione na środku.

Dzwoniłem do przedstawiciela "Witrażu". Twierdzą że nie ma potrzeby stosowć poszerzeń. Proponują mi bym zastosował (gratisową) listwę podparapetową sześciokomorową. Od zewnątrz i od wewnątrz wylewka a pomiędzy (pod listwą) styropian.

Poniżej moje wypociny w jpg jak to zrozumiałem:

http://images41.fotosik.pl/1516/b1939e7c553b9f3c.jpg

Nie wypowiadając się co do kompetencji partnera firmy Witraż, może zrób tak: Poproś tego specjalistę, aby przedstawił Ci na piśmie opinię producenta, że przy takim sposobie montażu fabryka nie odrzuci roszczeń gwarancyjnych z powodu "montażu niezgodnego z instrukcją producenta":-).

Nie wypowiadając się co do kompetencji partnera firmy Witraż, może zrób tak: Poproś tego specjalistę, aby przedstawił Ci na piśmie opinię producenta, że przy takim sposobie montażu fabryka nie odrzuci roszczeń gwarancyjnych z powodu "montażu niezgodnego z instrukcją producenta":-).

Pomijając już jego kompetencje, czy będzie w tym przypadku przemarzało?

Poproszę ew. link do katalogu lub link do AKTUALNIE STOSOWANYCH PROFILI BAZOWYCH VEKA. Nie mogę namierzyć na necie.

Sorki za CapsLock

Edytowane przez danynx

Poproszę ew. link do katalogu lub link do AKTUALNIE STOSOWANYCH PROFILI BAZOWYCH VEKA. Nie mogę namierzyć na necie.

Sorki za CapsLock

Te profile bazowe i poszerzenia, to mniej kwestia przemarzania, a bardziej właściwego przeniesienia obciążeń. Nie upierałbym się przy tych profilach "bazowych", bo to w końcu nic innego jak nieco inaczej wyprofilowane poszerzenia i tyle. Najprościej pójść za radą wielu moich przedmówców i pokombinować z doborem poszerzeń, np. 70 mm poszerzenie do 90 mm ramy ościeżnicy itp itd. Podmurować w ościeży na wysokość szlichty podbetonu, wygłaskać, wypoziomować. Ustalić dokładną wysokość gotowej podłogi i od tego miejsca sprowadzić w dół poszerzenia opierając je na całej szerokości ościeży na wcześniej przygotowanej wypoziomowanej podmurówce i będzie gucio.

Sorki za CapsLock

Profil podbalkonowy podałem Ci wcześniej. A katalogu nie znajdziesz w necie.

Lepiej poszukaj innego punktu sprzedaży.

Witajcie,niedługo bede miał wstawiane okna i drzwi tarasowe i tu zastanawiam sie nad jak najlepszą izolacją a miejsca jest niewiele 2,5-3cm między drzwiami tarasowymi a wieńcem na fundamencie.Zarzyczyłem sobie listwe-poszerzenie wys.2cm.Czy na beton pod tą listwe można przykleić jeszcze pape,czy papa na pianke może mieć jakiś wpływ?