jajmar 17.02.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dlatego właśnie twierdzę, że do BK nie ma takich kołków, które by te obciążenia wytrzymały i nie chodzi oczywiście o same kołki, ale o własności BK. Jak ktoś twierdzi inaczej to niech to policzy, ja z przekonaniem twierdzę, że takie rozwiązanie nie ma sensu. Ale dlaczego tak twierdzisz? Tego zapomniałes napisac. Są systemy mocwań do BK patrz np Hilti, Fischer, na taki metrowy daszek spokojnie ich nośność wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.02.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 jajmar MUSISZ policzyćOn nie, On wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dlatego właśnie twierdzę, że do BK nie ma takich kołków, które by te obciążenia wytrzymały i nie chodzi oczywiście o same kołki, ale o własności BK. Jak ktoś twierdzi inaczej to niech to policzy, ja z przekonaniem twierdzę, że takie rozwiązanie nie ma sensu. Ale dlaczego tak twierdzisz? Tego zapomniałes napisac. Są systemy mocwań do BK patrz np Hilti, Fischer, na taki metrowy daszek spokojnie ich nośność wystarczy. Nie wiemy jaki rodzaj BK ma autor, ale jaki by nie był to przy (jak pisałem) zmiennych obciążeniach albo kołek wybije większy otwór w BK, albo wkręt w kołku (jeśli z tworzywa). Gdyby chodziło o zawieszenie jakiejś masy na tej ścianie to nie byłoby problemu, ale mówimy o daszku, który przy wietrze ciągle bęcie zmiennie obciążał te kołki i stąd moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.02.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Nie wiemy jaki rodzaj BK ma autor, ale jaki by nie był to przy (jak pisałem) zmiennych obciążeniach albo kołek wybije większy otwór w BK, albo wkręt w kołku (jeśli z tworzywa). Gdyby chodziło o zawieszenie jakiejś masy na tej ścianie to nie byłoby problemu, ale mówimy o daszku, który przy wietrze ciągle bęcie zmiennie obciążał te kołki i stąd moja opinia. Pytam po raz kolejny o jakich zmiennych obciążeniach piszesz? Co z tego że wiatr raz dmucha mocniej raz słabiej, może sie w jakimś [małym] % zminić siła która działa na kołek, jakie ma to znaczenie dla pracy tego mocownia? Ważne jest aby max siła była mniejsza od nosności mocowania TYLE. Kończe tą dyskuje bo do niczego nie prowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Czując się wyrwany do odpowiedzi jednak napiszę na konkretnym przykładzie.Tuleja metalowa do gazobetonu (jest to coś specjalistycznego, sporo mocniejszego od zwykłych kołków rozprężnych) typu TUR M10 (otwór wiercony pod kołek 15-16mm, gwint śruby mocującej M10) ma zalecane obciążenie od zawieszonego elementu 70kg dla gazobetonu o gęstości 660kg/m3.Łatwo teraz przeliczyć ile kołków musiałoby być, aby określoną powierzchnię blachy przy wietrze by wytrzymały. Siła parcia wiatru dochodzi do ponad 250kg/m2.Czyli gdyby mocny wiatr wiał prostopadle do blachy to na jej jeden metr kwadratowy musiałoby być minimum 4 takie solidne kołki.Czy takie obliczenia zadowolą niedowiarków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.02.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Czując się wyrwany do odpowiedzi jednak napiszę na konkretnym przykładzie. Tuleja metalowa do gazobetonu (jest to coś specjalistycznego, sporo mocniejszego od zwykłych kołków rozprężnych) typu TUR M10 (otwór wiercony pod kołek 15-16mm, gwint śruby mocującej M10) ma zalecane obciążenie od zawieszonego elementu 70kg dla gazobetonu o gęstości 660kg/m3. Łatwo teraz przeliczyć ile kołków musiałoby być, aby określoną powierzchnię blachy przy wietrze by wytrzymały. Siła parcia wiatru dochodzi do ponad 250kg/m2. Czyli gdyby mocny wiatr wiał prostopadle do blachy to na jej jeden metr kwadratowy musiałoby być minimum 4 takie solidne kołki. Czy takie obliczenia zadowolą niedowiarków? PRAWIE masz racje, ale cytując pewną reklamę PRAWIE robi różnice. Nie wiem skąd wziołeś wartość 250kg/m2 bo w PN ona nie występuje. Wartość charakterystycznego ciśnienia dla I strefy w polsce wynosiła 250Pa co w przybliżeniu daje wartośc 25kg/m2. Wynosiła bo teraz należy przyjmoac wartośc 0,3kN/m2 dla I strefy. Jeżeli nawet policzymy całośc czyli uwzglednimy kształt dachu, wyskość budowli, wspołczynniki bezpieczeństwa gamma itd itp wynik nie przekroczy ~0,7kN/m2. Należy jeszcze pamietać że przy tak małym spadku zadaszenia wiatr będzie podrywał konstrukcje do góry (odciązał), siła cięzkości bedzie ja ciągneła w dół. Wypadkowa sił sie zaczyna równoważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Te 250kg/m2 to oczywiście jakieś ekstremum (wziąłem ją z normy dla mostów). 25kg/m2 to przesada w drógą stronę bo norma dla okien na niskiej wysokości z tego co czytałem zakłada dla niskich budynków parcie 60kg/m2.Należy też doliczyć to wszystko, o czym piszesz plus jakość montażu, wady materiału (bardziej BK niż kołka) i tak wyjdzie, że to nie opłacalna inwestycja i taniej wyjdzie kupić pręty gwintowane i nakrętki z podkładkami i przewiercić się na wylot lub jak pisałem wcześniej kotwę chemiczną. Chodzi nie o to co można zrobić tylko o to jak to zrobić aby miało to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.02.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Te 250kg/m2 to oczywiście jakieś ekstremum (wziąłem ją z normy dla mostów). 25kg/m2 to przesada w drógą stronę bo norma dla okien na niskiej wysokości z tego co czytałem zakłada dla niskich budynków parcie 60kg/m2. Proszę Cie odpuść. Mam norme wiatrową przed nosem, używam jej "na codzień" i nie ma tam wartości 250kg/m2. Mało tego taka wartość nie wyjdzie dla 100 metrowego budynku staojacego na plaży nad bałtykiem gdzie predkości waitru sa spore. Pisząc to wprowazasz ludzi w błąd. Śnieg na dachu waży ~100kg/m2 (zalezy od kąta itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.02.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Te 250kg/m2 to oczywiście jakieś ekstremum (wziąłem ją z normy dla mostów). Z ciekawości, podaj numer normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Te 250kg/m2 to oczywiście jakieś ekstremum (wziąłem ją z normy dla mostów). Z ciekawości, podaj numer normy. Zaspokajam ciekawość: PN-85/S-10030 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 17.02.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Panowie, peace bo tam michalsiak z wiertarą stoi na drabinie i już chce wiercić, po prostu pozwólcie mu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.02.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Zaspokajam ciekawość: PN-85/S-10030 Spawadziłem wartośc tak faktycznie jest podana ale dla lekikich mostów o podporach wyższych niz 10 metrów. tu mamy co by nie mówic inny przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Zaspokajam ciekawość: PN-85/S-10030 Spawadziłem wartośc tak faktycznie jest podana ale dla lekikich mostów o podporach wyższych niz 10 metrów. tu mamy co by nie mówic inny przypadek OK/ Przykmuję potwierdzenie/zaprzeczenie. Sam osobiście do tej normy nie zaglądałem. Zakładając, że przy wichurach zdarzających się w naszym kraju są zrywane dachy i przewracane ściany szczytowe nie zabezpieczone zawse lepeij zabezpieczyć się powyżej normy jeśli to nie kosztuje majątku. nadal nie zmieniam zdania, że mocowanie takiego daszku do ściany z betonu komórkowego na kołki to niepotrzebny błąd. Opisywałem wcześniej rozwiązania tańsze i skuteczniejsze, więc nie bardzo rozumiem po co to szukanie dziury w całym. Nie mam w sobie złośliwości i dlatego nie zapytam skąd wcześniej było Twoje przekonanie, że na pewno śmiało można mocować ten daszek na kołki mechaniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 17.02.2010 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Panowie jestem wdzięczny za rozwinięcie tematu, podziwiam Wasze zaangażowanie i wiedzę Zdecyduję się chyba dla spokoju na mocowanie na wylot muru - tańsze i jak wynika z dyskusji pewniejsze rozwiązanie. Poniżej wklejam owy nieszczęsny murek, może coś jeszcze się Wam nasunie http://img715.imageshack.us/img715/2151/mur1.jpg http://img693.imageshack.us/img693/3001/mur2s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 17.02.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 sorry, że nie na temat konstrukcji dachu, ale jak Ty to drewno będziesz układał i wyjmował? ile ten murek ma wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 17.02.2010 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 a chyba od poziomu zero 1,2 m tak to ma mniej więcej wyglądać w sensie pomysłu samego murka http://img709.imageshack.us/img709/6467/potek01.jpghttp://img85.imageshack.us/img85/2069/potek02.jpghttp://img341.imageshack.us/img341/9424/potek04.jpg michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 17.02.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 no to jak położysz dach ze spadkiem, niech ma nawet 0,7 m, to na kolanach będziesz wyjmował? poza tym drewno nie powinno leżeć na ziemi i z dachu będzie spływać wodafunkcjonalnie mi się nie podoba takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 17.02.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 I ten goły beton komórkowy;to długo nie pożyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 17.02.2010 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 będzie jakieś utrudnienie w wyciąganiu drewna z niższych partii, no ale miejsce jest dobre, przy wejściu, przy kotłowni gdzie trzymam dodatkowy kosz z drewnem. Świadomie zrezygnowałem z ogrodu ponieważ albo musiałbym wchodzić do domu z koszem przez taras co byłoby uciążliwe albo biegać dookoła domu. Na ziemi nie leży - obecnie na paletach a później wybuduję jakieś trwalsze podłoże jak już będę miał podjazd. Obojętnie jak wysoki sztapel postawie to przecież jakaś część drewna będzie leżała przy ziemi. Chyba tylko ażurowa drewutnia byłaby lepsza michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 17.02.2010 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 I ten goły beton komórkowy;to długo nie pożyje będzie tynk michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts