Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stopniowanie zabezpieczeń

Recommended Posts

Witam!

Nurtuje mnie jeden problem. Szukam po forum i po necie ale nie mogę znaleźć dokładnej odpowiedzi. Nie jestem znawcą w tym temacie, ale chcę się upewnić, że wszystko jest OK. Chodzi mi o stopniowanie zabezpieczeń przy bezpiecznikach prądu.

Mianowicie mam nowe mieszkanie z podejściem 3-fazowym.

W mieszkaniu chcę zainstalować płytę indukcyjną o mocy: 7,2kw

oraz piekarnik o mocy: 3,5kw

W mieszkaniu mam zamontowany bezpiecznik główny o mocy 40A, natomiast zabezpieczenie przedlicznikowe jest 25A. Do mieszkania ma być dostarczana energia z mocą umowną 16kw (tak jest w umowie o sprzedaży energii elektr.)

I teraz pytanie o stopniowanie zabezpieczeń. Czy nie powinno być przypadkiem na odwrót tzn. na klatce powinien być wyższy bezpiecznik a w domu o niższej mocy? Bo z tego co wiem - może się myle, ale teraz będzie mi wywalać na klatce bezpiecznik a nie w mieszkaniu?

Jaki jest przelicznik pomiędzy kw a amperami? 25a wystarczy na pobór mocy do 16kw?

Proszę o uświadomienie mnie.... czekam na pomocne wskazówki.

Pozdrawiam :)

różnicówka jest 25a

jak będę w domu wrzuce fotke szafki...

cały czas nurtuje mnie pytanie, czy nie powinno być tak:i bezpiecznik 40a na klatce a w mieszkaniu 25a. Teraz jest na odwrót???

Jak napisałem, ten 40A służy jako wyłącznik a nie zabezpieczenie, by nim ręcznie odłączyć całe zasilanie od mieszkania. Dla tego taki duży by prąd zwarciowy go nie zdążył wyłączyć (choć to też zależy o jakiej charakterystyce jest ten na klatce a jakiej ten 40A)

Stopniowanie w warunkach domowych raczej nie istnieje.

Bezpieczniki (wyłączniki nadmiarowe) dobiera się w zależności od przekroju przewodów w danym obwodzie.

Nad nimi wisi różnicówka, jeszcze wyżej rozłącznik, licznik i zabezpieczenie główne w tym wypadku 25A.

Pół biedy jeśli przedlicznikowy to wkładka topikowa, ale jeśli to jest typowa S-ka to w przypadku zwarcia wyrzuci dowolny bezpiecznik z szeregu.

Ten 40A zastosowany jako "rozłącznik" to błąd, nieduży ale błąd.

Choć rozumiem, że ktoś zaoszczędził trochę (40zł) kasy na takim zabiegu.

Bezpieczniki (wyłączniki nadmiarowe) dobiera się w zależności od przekroju przewodów w danym obwodzie.

Nad nimi wisi różnicówka, jeszcze wyżej rozłącznik, licznik i zabezpieczenie główne w tym wypadku 25A.

Mam pytanie:

Jeśli mam podprowadzone do rozdzielnicy 2 obwody gniazdek, kablem 3x2,5mm2,

są więc 2 wyłączniki nadmiarowe B16

i oba są podpięte do jednego wyłącznika różnicowo-prądowego 30mA 25A,

to czy to jest błąd?

Przecież w skrajnej sytuacji wyłącznik różnicowo-prądowy może szlag trafić, jak popłynie przez niego 32A? Albo się mylę...

Mpoplaw,

No to jest problem. Bo w takim razie jak określić ilość różnicówek? Mam zrobić symulację roczną wszystkich urządzeń w domu, żeby określić współczynniki jednoczesności zadziałania i określić pobór mocy?

A z drugiej strony: montują ludzie jeden RCD na wszystko i żyją. (oczywiście nie o to mi chodzi)

Wyłącznik różnicowo-prądowy nie wyłącza prądów zwarciowych/znamionowych.

Chyba że jest to wyłącznik różnicowo-prądowy z członem nadmiarowo-prądowym(kompakt).

Amperarz podawany na wył róż-prąd określa wytrzymałość mechaniczną danego aparatu na skutki przepływającego prądu.(lepsza jakość styków,mocniejsza sprężyna)

Jeśli masz wątpliwość czy dana wartość(np.25A) może być za mała to wybierz mocniejszy model(np.40A)

Jedyna wada tych mocniejszych to że troszke trudniej się je załancza oraz cena.

Mam pytanie:

to czy to jest błąd?

Przecież w skrajnej sytuacji wyłącznik różnicowo-prądowy może szlag trafić, jak popłynie przez niego 32A? Albo się mylę...

Śpij spokojnie. Problem byłby znacznie większy gdybyś np. nie miał na flaszkę.

nie ma żadnego problemu ja ci proponuję wziąć głęboki oddech i poszukać sobie innych ważniejszych problemów, bo nawet jak faktycznie ci się trafi taka mało prawdopodobna sytuacja i spali ta róznicówka 25A to sobie wstawisz następną mocniejszą 40A w ciągu kilku minut, albo 2x25A

PS średnia moc zużywana w domku to jakieś 0,5-1KW,...

Mpoplaw,

:D Dzięki.

I tak, od słowa do słowa wstawię 40A. Cena ta sama. Ale fakt, spał będę spokojnie(j).

naprawdę jeszcze się nikt taki nie urodził kto by potrafił jednocześnie prać, prasować, piec, spawać, odkurzać, zmywać, suszyć włosy itp

Włącz pralkę, wrzuć kurczaka do piekarnika, załaduj i odpal zmywarkę, włącz żelazko niech się grzeje i na te 2 minuty wyskocz do garażu coś podspawać.

No, nie wysuszę włosów. Nigdy nie suszę.

Pół biedy jeśli przedlicznikowy to wkładka topikowa, ale jeśli to jest typowa S-ka to w przypadku zwarcia wyrzuci dowolny bezpiecznik z szeregu.

Stosowanie bezpieczników topikowych w instalacji ma za zadanie zwiększenie niezawodności zadziałania.

Niewiele ma wspólnego z tzw. selektywnością(zwłaszcza podczas zwarcia)

Nieistotne jest który bezpiecznik podczas zwarcia zadziała wcześniej. Czy ten przed licznikiem(plomba) czy ten po liczniku. Ważne by "życie uratować"

Sytuacje tzw. "zwarć" występują stosunkowo rzadko(całe szczęście) w budynkach jednorodzinnych. Ale dosyć często występują przeciążenia. Co działa na niekorzyść stosowania bezpieczników topikowych jako zabezpieczenie przedlicznikowe(plomba). O czym doskonale wiedzą użytkownicy urządzeń silnikowych(cyrkolarka) i nie tylko.

Mam pytanie:

to czy to jest błąd?

Nie to nie jest błąd.

W małych instalacjach np. mieszkanko M3 w bloku wszystko wisi na jednej fazie, na jednej różnicówce, na 2-3 bezpiecznikach i szafa gra.

To mieszkanko ma ogrzewanie CO i CWU z zewnątrz i ma gaz, no a sam Pan Domu raczej nie odpali spawarki w przedpokoju?

W nieco większych instalacjach np. domek jednorodzinny wszystko się może zdarzyć. Począwszy od awarii własnego CO a skończywszy na spawaniu słupków do ogrodzenia.

Te dwie sytuacje rozróżnia MOC i NIEZAWODNOŚĆ.

Ja najpierw wypytuje klienta: czym się planuje ogrzewać w zimie, jak zamierza podgrzewać CWU w lecie, jak zamierza przygotowywać posiłki, czy ma jakieś dziwne hobby, a dopiero potem myśle nad rozwiązaniem dla niego.

Nie ma jednej prostej i uniwersalnej receptury na wszystkie instalacje elektryczne w budownictwie jednorodzinnym.

Tak może się zdarzyć. W skrajnej sytuacji może popłynąć nawet nieco więcej niż 32A.

Ale różnicówka jak i inne urządzenia elektryczne zaprojektowana została z zapasem. Gdybyś przez nią przepuścił długotrwale 50A (200% Id znamionowego) to napewno się spali (styki się przegrzeją).

W typowej instalacji nie powinno dojść do przeciążenia aparatury elektrycznej. Nie powinno ale może dojść w sytuacji gdy "fachowiec" wszystko podepnie pod jedną faze, a dwie pozostałe będą wisieć swobodnie.

Mpoplaw,

No to jest problem. Bo w takim razie jak określić ilość różnicówek? Mam zrobić symulację roczną wszystkich urządzeń w domu, żeby określić współczynniki jednoczesności zadziałania i określić pobór mocy?

A z drugiej strony: montują ludzie jeden RCD na wszystko i żyją. (oczywiście nie o to mi chodzi)

Ilość różnicówek wynika z niezawodności, funkcjonalności i rozległości instalacji.

W Twoim przypadku wystarczy się skupić nad 2 pierwszymi zagadnieniami.

To że jeden RCD mają to i tak jest super sprawa.

Ja miałem klienta, który po odbiorze instalacji wymontował różnicówki i odsprzedał je bo mu żal kasy było na niepotrzebne duperele.

A papierek z odbioru został z moim podpisem i pieczątką.... I co byś z takim delikwentem zrobił?

To że jeden RCD mają to i tak jest super sprawa.

Ja miałem klienta, który po odbiorze instalacji wymontował różnicówki i odsprzedał je bo mu żal kasy było na niepotrzebne duperele.

A papierek z odbioru został z moim podpisem i pieczątką.... I co byś z takim delikwentem zrobił?

Załóż plombe gwarancyjną z odpowiednim wpisem do umowy.

Ja najpierw wypytuje klienta: czym się planuje ogrzewać w zimie, jak zamierza podgrzewać CWU w lecie, jak zamierza przygotowywać posiłki, czy ma jakieś dziwne hobby, a dopiero potem myśle nad rozwiązaniem dla niego.

Tak, to porządkuje wiele spraw. Również co z czym może być wspólnie zabezpieczone.

• 2 weeks później...

Poniżej fotki szafki, która znajduje się w moim mieszkaniu

Na korytarzu jest jeden bezpiecznik 25a

Mam nadzieje, że teraz będzie łatwiej odpowiedzieć na moje nurtujące pytanie:

"I teraz pytanie o stopniowanie zabezpieczeń. Czy nie powinno być przypadkiem na odwrót tzn. na klatce powinien być wyższy bezpiecznik a w domu o niższej mocy? Bo z tego co wiem - może się myle, ale teraz będzie mi wywalać na klatce bezpiecznik a nie w mieszkaniu? "

http://img443.imageshack.us/img443/4107/p1060868v.jpg

http://img237.imageshack.us/img237/9427/p1060870.jpg

http://img52.imageshack.us/img52/9589/p1060869.jpg

Pozdrawiam :)

No przecież pisze "wył główny" jak byk. Nie wierzysz temu kto to pisał? :D To nie jest bezpiecznik tylko wyłącznik (zwany FR-em) o prądzie znamionowym 40A. Masz jedną różnicówkę i reszta to bezpieczniki - a właściwa nazwa to wyłączniki nadmiarowo-prądowe (zwane S-kami). Jeden jest trójfazowy (potrójny) pod kuchnię elektryczną. Wszystko pięknie i prawidłowo - "jak w książce napisane" :D .

Starxx

Zakład energetyczny wstawia wkładki topikowe zwłoczne.

Oznaczenia tych bezpieczników to gL. Wielkość tych

bezpieczników zależy od tego jaką moc sobie zażyczyliśmy.

Więc nie można ich zmieniać (chociaż ja na czas tynkowania

zmieniłem z 20 na 25A). Słowo zwłoczne mówi o tym jaką

charakterystykę czasowo-prądową mają te bezpieczniki.

Ja przyjmuję, że gdy prąd na takim bezpieczniku zwłocznym

przekroczy prąd znamionowy dwa razy to dopiero po jednej

godzinie bezpiecznik taki się przepali. Wynika stąd, że prąd

płynący przez bezpiecznik może przez określony czas

kilkakrotnie przekraczać jego prąd znamionowy.

Taka sytuacja występuje np. przy rozruchu silników.

Prąd zwarciowy natychmiast przepala taki bezpiecznik no

bo wielokrotnie przekracza prąd znamionowy.

Jeżeli to co napisałem jest dla Ciebie zrozumiałe to mogę

napisać dalej co ja rozumiem pod pojęciem selektywności działania

zabezpieczeń. Tu tylko napiszę, że aby mówić o selektywności

to musimy mieć z jednej strony bezpieczniki topikowe zwłoczne.

Też należałoby napisać o wyłącznikach nadprądowych

bo to nimi zabezpiecza się obwody w domach. Wyłączniki różnicowo-

prądowe to jeszcze inna historia.

Może wyręczy mnie w tym ktoś kto lepiej to wytłumaczy?

Łącze pozdrowienia