Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejniki konwektorowe

Recommended Posts

Witam,

w czym gorsze sa grzejniki konwektorowe od plytowych i czlonowych?

Gosc, ktory robil mi projekt wewnetrznej instalacji CO, twierdzi iz one z zasady dzialania wymuszaja wiekszy ruch powietrza (konwekcja czyli unoszenie) a tym samym kurzu. O innych wadach nie wspominal.

Moze ktos ma takie kaloryfery i uczciwie powie - kicha, albo przeciwnie - super!

Mam dosc spore okno tarasowe i myslalem wlasnie o grzejniku konwekrotowym w podlodze - takim na calej dlugosci okna przykrytym kratka. Jak powiesze grzejnki plytowe na scianie obok okna, to mi sie malo miejsca robi na szafy itp...

Dziekuje za pomoc:)

Witam,

w czym gorsze sa grzejniki konwektorowe od plytowych i czlonowych?

Gosc, ktory robil mi projekt wewnetrznej instalacji CO, twierdzi iz one z zasady dzialania wymuszaja wiekszy ruch powietrza (konwekcja czyli unoszenie) a tym samym kurzu. O innych wadach nie wspominal.

Moze ktos ma takie kaloryfery i uczciwie powie - kicha, albo przeciwnie - super!

Mam dosc spore okno tarasowe i myslalem wlasnie o grzejniku konwekrotowym w podlodze - takim na calej dlugosci okna przykrytym kratka. Jak powiesze grzejnki plytowe na scianie obok okna, to mi sie malo miejsca robi na szafy itp...

Dziekuje za pomoc:)

Konwektory przez dodatkowe żebra mają większą powierzchnie grzewczą czyli w sumie mogą mieć mniejsze wymiary.

Mniejsze wymiary przy większej mocy powodują większe prędkości przepływu powietrza. Ale to już wiesz.

Zaleta mogą mieć mniejsze wymiary od zwykłych paneli przy danej mocy .

moja instalacja wg projektu ma pracowac na niskich parametach (50/40 C) wiec moze takie grzejniki nie sa efektywne przy tej temperaturze w porownaniu z plytowymi...

W sklepie albo może i necie można znaleźć parametry mocy przy danych parametrach zasilaniadla danego producenta. :wink: