mardan 16.02.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam! remontuję łazienkę i chcę zamontować ogrzewacz do wody nad wanną.Obecnie ciepłą wodę biorę z centralnego ogrzewania.Ale latem jest problem bo muszę napalić w piecu CO aby się wykapać. doradzcie jaki elektryczny podgrzewacz wody zamontować aby rachunki za energię elektryczną mnie nie zjadły!!! Moja rodzina składa się z 4 osób.Zastanawiam się nad dwoma-albo elektryczny podgrzewacz wody bezcisnieniowy o poj.10 l.z dobowym zuzyciem energii przy utrzymaniu stałej temp. 65 stopni i 0,5 KWH/24?10 l. albo elektryczny ogrzewacz wody cisnieniowy neptun lux o poj.10.l moc grzałek 1,5 12 KW .Który wybrać? A może ktoś już ma takie zamontowane i podzieli się wiedzą jakie ma rachunki za energię elektryczną na m-ac. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.02.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jeśli nie masz licznika dwutaryfowego to koszt podgrzania wody w zasadzie jest taki sam bez względu na rodzaj urządzenia. Zastanow się tylko nad pojemnościami. Boilere 10 litrowym wanny nie da się napełnić w rozsądnym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 16.02.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Rozważyłbym zamontowanie i korzystanie latem z prysznica. Zużycie ciepłej wody do kąpieli spadnie ok 5-cio krotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.02.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam! remontuję łazienkę i chcę zamontować ogrzewacz do wody nad wanną.Obecnie ciepłą wodę biorę z centralnego ogrzewania.Ale latem jest problem bo muszę napalić w piecu CO aby się wykapać. doradzcie jaki elektryczny podgrzewacz wody zamontować aby rachunki za energię elektryczną mnie nie zjadły!!! Moja rodzina składa się z 4 osób.Zastanawiam się nad dwoma-albo elektryczny podgrzewacz wody bezcisnieniowy o poj.10 l.z dobowym zuzyciem energii przy utrzymaniu stałej temp. 65 stopni i 0,5 KWH/24?10 l. albo elektryczny ogrzewacz wody cisnieniowy neptun lux o poj.10.l moc grzałek 1,5 12 KW .Który wybrać? A może ktoś już ma takie zamontowane i podzieli się wiedzą jakie ma rachunki za energię elektryczną na m-ac. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardan 16.02.2010 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 prysznic mam na parterze domu.ale na pietrze jest wanna i dlatego chcę latem też z niej korzystać nie paląc w CO. Mam pytanie kto może mi obliczyc zuzycie energii jeśli zamontuje elektryczny ogrzewacz wody? Nadmieniam iż jestem kobietą i nie znam sie ogólnie na instalacjach czegokolwiek.narazie szukam informacji.Będę wdzięczna za odp.....Licznik mam jednotaryfowy, bez nocnej taryfy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.02.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 prysznic mam na parterze domu.ale na pietrze jest wanna i dlatego chcę latem też z niej korzystać nie paląc w CO. Mam pytanie kto może mi obliczyc zuzycie energii jeśli zamontuje elektryczny ogrzewacz wody? Nadmieniam iż jestem kobietą i nie znam sie ogólnie na instalacjach czegokolwiek.narazie szukam informacji.Będę wdzięczna za odp.....Licznik mam jednotaryfowy, bez nocnej taryfy/ Od tego trzeba było zacząć jeśli masz bojler lub zasobnik do cwu podłączony do centralnego to wkręć do niego grzałkę elektryczna 2 kW i będzie tanio lub wygodnie bez zbędnych nakładów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 16.02.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.02.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Ale pamiętacie że mówimy o napełnieniu wanny i 4 osobach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 16.02.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jesli nie ma II taryfy, to rozważ zastosowanie ogrzewacza elektrycznego przepływowego. Grzejesz tyle wody ile potrzeba. Nie ma niepotrzebnych strat, które występują przy zasobnikach (boilerach) Chyba żartujesz...........przepływowy................... skoro ma zdążyć wodę przepływającą to moc grzałeczki musi być spora. Najtańszym rozwiązaniem będzie grzałka do istniejącego boilera. Ewentualnie duży boiler - ale tutaj koszta już nie takie małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.02.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 witam, gdybym miał taki problem to rozpatrzyłbym możliwość wykorzystania odpowiedniego zbiornika CWU z pompą ciepła (powietrzną z mocą wejściową do 500-700W), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.02.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Grzałka za grosze do zasobnika... I do tego kolektor słoneczny jakiś. Taka jest moja sugestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 20.02.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 witam, gdybym miał taki problem to rozpatrzyłbym możliwość wykorzystania odpowiedniego zbiornika CWU z pompą ciepła (powietrzną z mocą wejściową do 500-700W), I to ma być tanio!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.02.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Inwestycyjnie, czy w eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.02.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 witam, gdybym miał taki problem to rozpatrzyłbym możliwość wykorzystania odpowiedniego zbiornika CWU z pompą ciepła (powietrzną z mocą wejściową do 500-700W), I to ma być tanio!!!! mam na myśli coś takiego http://www.allegro.pl/item929020675_pompa_ciepla_monoblok_rsj_15_190rdn3.html http://i63.servimg.com/u/f63/11/83/66/02/captur14.jpg http://i63.servimg.com/u/f63/11/83/66/02/th/captur15.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts