kaba 16.02.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Po półrocznej narazie bezskutecznej walce z serwisem i piecem Buderusa http://forum.muratordom.pl/buderus-klopot-z-piecem-i-firma,t175532.htmzmuszony jestem do wymiany pieca, a dopiero potem dochodzenia swoich praw.Mam wiec pytanie odnosnie fabrycznego serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego. Zaznaczam iż chodzi mi o serwis fabryczny nie instalatora.Jezeli takie w tej branzy jeszcze wystepują.Może ktoś ma pozytywne doświadczenia z jakąś marką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 16.02.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Serwis fabryczny mają nieliczne firmy, Buderus też ma serwis fabryczny ale nic z tego nie wynikało. Poszukaj w swojej okolicy dobrej firmy serwisowej która działa od lat. Instalator może serwisować Buderusa, w Junkersie jest autoryzowany serwis i autoryzowany instalator, czyli jeden montuje drugi uruchamia i robi naprawy gwarancyjne, Beretta instalator montuje i może uruchomić ale nie może naprawiać gwarancyjnie, Immergas-uruchomienie i naprawy tylko serwis i to w pierwszej kolejności ten który uruchamia, Vaillant autoryzowani instalatorzy o różnym zakresie uprawnień i śmietanka czyli tylko serwis, Viessmann autoryzowany instalator montuje i może uruchomić lecz naprawy tylko autoryzowany serwis z uprawnieniami do napraw gwarancyjnych, jest też serwis fabryczny który przyjeżdża na poważne tematy. Są tez pewnie i takie przypadki gdzie instalator serwisuje i robi to dobrze ale lepiej jak serwisem zajmuje się firma serwisowa. Co do innych firm to trudno mi coś więcej powiedzieć. Pojawiają sie inne marki na forum De Dietrich, Paradigma, Ariston, Acv, Ferolli ale jak jest w serwisem w Twojej okolicy to zależy od popularności danego modelu. Czasami firma jest a później znika i jest problem. Czesto sie zdarza, że instalator który ma uprawnienia do uruchomienia i tak woła serwis na uruchomienie bo chce mieć problem z głowy. powodzenia adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 17.02.2010 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 dzieki za odpowiedz, wlasnie sie zastanawiam nad Junkersem.Czy ktos z Trojmiasta mial jakies doswiadczenia z serwisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 17.02.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Przeczytaj to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 17.02.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Ja to mam zagwozdkę. Chciałem Junkersa Cerpaura. A instalatorzy namawiają mnie na Ferroli lub Buderusa. Strach się bać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 17.02.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dlaczego na liście wymienianych pieców przez Serwis24 nie ma termeta? Jak chodziłem po firmach sprzedających piece gazowe i mimo, żepytałem o Aristona, Viessmana to polecali mi termeta (w Gdańsku).Nawet porozmawiałem w jednej z firm z serwisantem na temat tychkotłów, ich serwisu, dostępności części zamiennych. Deklarował, żejakbym kupił piec dwufunkcyjny turbo i potem potrzebował dołączyćzbiornik to żaden problem, pamiętam, że rozmawiałem też o wpuszczeniu wkładu w szyb kominowy itp. Bardzo dobre wrażeniena mnie wywarł. Jakbym miał takie problemy jak opisujesz to takiegogościa bym ściągnął do domu. Pokazał mu tą instalację i na pewnoby mi coś poradził. Mógłbym podawać ceny jakie mi podawali,nazwy tych firm w których byłem, namiary tego serwisanta itp.No ale być może ta firma Termet jest byle jaka i szkoda na nią czasu. Z chęcią bym jakieś krytyczne uwagi o tej firmie przeczytał.Ponieważ w moim rankingu na razie ta firma jest na pierwszym miejscu. Pamiętam jak projektant mojej instalacji gazowej powiedział:Wie pan mimo, że mój kolega sprzedaje Buderusa to ja panu go niepolecam.Pamiętam też że szef firmy instalującej mi gaz mówił, że u022(starszy niż u042) za 2 tyś może mi sprzedać. A taki spod Wejherowaza 3 tyś. też ten starszy model.Jeżeli chodzi o Buderus to ostatecznie go przekreśliłem gdy na ichstronie wywołałem ich produkty i zobaczyłem, że tam u022 już nie ma.A jeszcze sprzedają. Mnie interesuje tylko dwufunkcyjny kocioł turbo z możliwością późniejszego dołączenia zbiornika.Uważam, że bardzo trudno jest się zdecydować na określony modelpieca. Łącze pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 17.02.2010 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Przeczytaj to no żesz k...a niedługo zostanie grzanie kozą i mycie w misce,ale swoja droga to autor wątku i tak miał luksusowo bo miał serwis (mniejsza jaki ,ale był) ja majac buderusa pomijajac instalatora nawet nie mam gdzie zadzwonic.Buderus calą odpowiedzialność i wszelkie roszczenia zwala w gwarancji wlasnie na instalatorow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.02.2010 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Samm nie ma Termeta tak jak wielu innych firm które występują na rynku np. Hoval, Wolf i inne. czy Ty potrzebujesz zwykły dwufunkcyjny przepływowy który można później przerobić na zasobnik czy potrzebujesz coś do c.o. do czego można później podłączyć zasobnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 18.02.2010 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 kabaZastanawiałeś się nad Vaillantem. W Gdańsku i okolicach jest sporo serwisantów klik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 18.02.2010 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 @ VPS dla Ciebie jeden serwis gwarancyjny na całe wojewodztwo to "sporo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.02.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 @ VPS dla Ciebie jeden serwis gwarancyjny na całe wojewodztwo to "sporo" Jak sprzęt się nie psuje to i jeden serwis nie będzie miał co robić Nieważne: kotłów czy kosiarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzi 18.02.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 jezeli chodzi o dobry serwis to polecam troche lepsze marki niz junkers czy buderus np vaillant, viessman etc. serwisantem buderusa jest firma sprzedajaca kociol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 18.02.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 W starym domu u rodziców wisi na scianie junkers euroster, 2 funcyjny z otwarta komora spalania. Z bajerów ma modulacje. Smiga od jakis 10moze 12 lat na propanie. W domu, w którym obecnie mieszkam od 10 lat wisi na scianie taki sam model tylko 1-funkcyjny, podłaczony do zasobnika. Na serwis nie mogę narzekać bo poza uruchmieniem nie był mi przez ten czas nigdy potrzebny. Edit - w kociołku staruszków raz sie coś wysypało na skutek zwarcia w instalacji domowej czy innego pioruna. Było cos wymieniane przez serwisanta i kosztowało to w sumie około 400-500zeta 9naprawa pogwarancyjna). Nie było problemu ze sciagnieciem częsci choc nie mozna było tego dostac od ręki. Czekaliśmy bodajże 1-2 dni na sciagniecie tego z centrali.w sumie na junkersa nie mogę narzekać. Brat ma najprostszy kociołek termeta i tez od 12 lat ma ciepło w domu, a serwis polega na czyszczeniu kociołka raz na 2 -3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 18.02.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 @ VPS dla Ciebie jeden serwis gwarancyjny na całe wojewodztwo to "sporo" Podałem Tobie wykaz serwisantów (nie napisałem serwis gwarancyjny). Nie wodzę powodu do obaw z powody jednej FIRMY świadczącej serwis gwarancyjny w Twojej okolicy. Skąd wiesz ilu Firma zatrudnia pracowników ? W mojej okolicy naprawy gwarancyjne realizuje przeważnie jedna firma, i problemu nie ma. Przykład 1: Klient któremu montowałem kocioł zgłasza usterkę kotła. W ciągu 2-4 godzin jestem u niego i diagnozuję jeśli mam daną część na wymianę to za zgodą koordynatora serwisu naprawiam kocioł (nie mam uprawnień do napraw gwarancyjnych) jeśli nie mam części lub problem jest złożony dzwonię do koordynatora serwisu i w tym samym lub następnym dniu kocioł jest naprawiony. Przykład 2: Poniedziałek 15-02 godz.9 Klient dzwoni że ma awarię kotła. Po rozmowie już wiadomo co trzeba wykonać. Telefon do koordynatora godz. 13 kocioł naprawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 18.02.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 W przytaczanym wątku o Junkersie nastapiła zmiana sytuacji. Junkers naprawi piec i szkody powstałe w wyniku awarii (ma naprawić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 18.02.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Nie wiem czego Serwis24 nie rozumiesz? Kocioł turbo Termet produkowanyw Świebodzicach. Serwisant od razu zrozumiał, że nie chodzi mi o żadneprzerobienie kotła tylko o dołączenie do niego zasobnika ciepłej wody.Stwierdził, że on potrafi to zrobić. O szczegóły nie pytałem. Wziąłem wizytówkęi na pewno się kiedyś o szczegóły dopytam.Termet ma w mojej okolicy i serwis fabryczny i kilka autoryzowanych serwisówktóre wykonują naprawy i gwarancyjne i pogwarancyjne. Nawet ma jakieś centrum szkoleniowe. Ma też jakiegoś przedstawiciela regionalnego doktórego można dzwonić. Ceny są tylko trochę droższe niż na allegro. Podobnoczęści serwisowe są dostępne i tanie. Ale może są jakieś wady, na przykładtylko oni mogą robić montaż (instalację), a nie każdy kto ma uprawnieniagazowe, tylko ich produkcji przewody powietrzno-spalinowe możnastosować itp.Kaba ja to bym poszedł do siedziby firmy Buderus w Gdańsku i przynajmniejsobie popatrzył co to za towarzystwo. Chyba ochroniarzami Ciebie nieposzczują. Ale myślę, że Twoja przygoda z tą firmą skończy się dla Ciebiepomyślnie. I tego Ci życzę. A kupno nowego kotła to ostateczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 18.02.2010 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 @ VPS Ok. ale juz tak w....ny jestem ,że chyba wszystkiego sie czepiam. Powiedz tylko czy opisane przykłady to strategia i sposob działanie firmy czy Ty tylko tak działasz jako wyjatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 18.02.2010 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Kaba ja to bym poszedł do siedziby firmy Buderus w Gdańsku i przynajmniej sobie popatrzył co to za towarzystwo. Chyba ochroniarzami Ciebie nie poszczują. Ale myślę, że Twoja przygoda z tą firmą skończy się dla Ciebie pomyślnie. I tego Ci życzę. A kupno nowego kotła to ostateczność. Po doswiadczeniach z Buderusem wole nie miec juz z tym piecem ani firma nic do czynienia.Przez poł roku borykam sie z niewydolną C.W.U -to jakoś mozna przezyc ,ale strach pomyslec co może sie stac przy poważnej awarii i mrozach takich jakie były.Buderus zostawi mnie na łasce instalatora i koksownikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 18.02.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 samm nie ja nie rozumiem tylko Ty mieszasz lekko pojęcia jak już się zdecydujesz na zakup to pochwal się wyborem. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 18.02.2010 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Serwis24 mój wybór to nie jest tajemnicaJest to GAZOWY DWUFUNKCYJNY KOCIOŁ C.O. z zamkniętą komorą spalania TYP GCO-DP-21-13Jeżeli chodzi o fachowość mojego słownictwa to proszę o wyrozumiałość bo nie jestem fachowcem w dziedzinieciepłownictwa. Ale szybko się uczę.Ja mam jeszcze trochę czasu na zakup kotła i jeżeli natrafię na inny mi odpowiadający kocioł lub ktośmi wyperswaduje ten termet to zmienię wybór.Tylko tak mogę pomóc dla Kaba. A myślę, że nad tymwyborem spędziłem kilkadziesiąt godzin więc trochęsię orientuję. Łącze pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts