Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

monta? o?wietlenia sufitowego

Gość jerrystp

Recommended Posts

Gość jerrystp

Witam

Mam sufity na poddaszu ocieplone wełną 15+5 między łatami drewnianymi i na to suchy tynk. Chcę zainstalować reflektorki halogenowe i zastanawiam się czy je w tę wełnę wcisnąć czy wyciąć taki otwór jak w płycie no i co z folią paroizolacyjną? :o

Pozdrawiam

Jerry

Witam :D

Ja mam zamiar też dać halogeny a może żarówki na 230 V ale takie jak prawie halogenowe. Moja propozycja jest taka żeby odizolować halogen od ocieplenia proponuje Panu nałożenie od góry doniczki ceramicznej to bedzie osłona z góry halogena mi sie zdaje że to zda egzamin bo niektórzy dają puszki metalowe tylko one sie rozgrzewają bardzo a ceramicznej doniczce nic niebedzie.

Pozdrawiam czy ktoś myśli inaczej ???

ARi :wink:

Witam Ponownie :)

Ja bym się nie bawił za bardzo w oklejanie, a folie bym wyciął na średnice doniczki boi i tak z czasem się ona wytopi tak mi się zdaje przynajmniej jak by była w doniczce, albo można ją wywinąć po jakimś czasie sam będziesz widział jak to się zachowuje. Ja się zastanawiam :o nad normalnymi żarówkami małymi co się montuje pod sufitem po pierwsze są tańsze po drugie odpada transformator, po trzecie nie grzeją się tak a minus ich to dają inny efekt niż halogeny i może się nie podobać :-? .

PS. TESKA chyba Twoje kwiatki na decyzji elektryka nie ucierpiały zabardzo co :lol: ???? mają doniczki :p

POZDRAWIAM ARi :wink:

Gość rk

Oświecie mnie jak wcisnąć doniczkę w otwór wykonany na halogen. Przecież średnica doniczki jest większa od otworu wyciętego pod halogen.

A może wiercimy otwór w k/g odpowiadający średnicy doniczki, którą montujemy "na wcisk" a dopiero wdoniczce obsadzamy halogen.

Oświecie mnie jak wcisnąć doniczkę w otwór wykonany na halogen. Przecież średnica doniczki jest większa od otworu wyciętego pod halogen.

A może wiercimy otwór w k/g odpowiadający średnicy doniczki, którą montujemy "na wcisk" a dopiero wdoniczce obsadzamy halogen.

Doniczka leży na płycie K/G w której jest wyciety - wywiercony otwór na halogen doniczka może być wieksza noi powinna być wieksza od otworu na halogen. Doniczka służy jako osłona miedzy wełną a halogenem a nie jako uchwyt mocujacy oprawke halogenu. TAKIE JEST MOJE ZDANIE

Pozdrawiam ARi :wink:

Gość jerrystp

Witam

Dziękuję za rady, zastosowałem patent z doniczkami dodatkowo wyłożyłem je od środka folią aluminiową, natomiast nie odważyłem się w ten sposób zamontować halogenów na 230V po 50W, zrobię dodatkową płytę tylko na halogenki pod sufitem i tam je umieszczę.

Pozdrawiam

Jerry :D