ratownik 16.02.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam! Chciałem zapytać fachowców (bo "doradców" to mi nie brakuje a każdy mówi inaczej) jak prawidłowo powinien być wykonany dach z zastosowaniem płyt OSB. Chodzi mi konkretnie co i jak krok po kroku. Proszę mnie poprawić jeśli źle to sobie wyobrażam: Patrząc od zewnętrznej strony całkowicie to widziałbym to tak: 1. Gont2. Płyta OSB 15mm (krokwie co 60cm)3. Folia paro-przepuszczalna przybita bezpośrednio na krokwie pod OSB (bez przerwy między OSB)4. Izolacja (wełna mineralna 15cm) z dystansem od foli paro-przepuszczalnej zrobionej na deskach przybitych do krokwi i rozciągnięciu sznura pomiędzy nimi. 5. Paroizolacja przylegająca do wełny i zamontowana do krokwi.6. Płyty wykończeniowe z karton - gipsu. Nie wiem jak jest to dla czytających zrozumiałe bo jest to opis mojego wyobrażenia jeśli jednak będzie potrzeba spróbuję to narysować jak to widzę Bardzo proszę o pomoc i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.02.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Ciekawi mnie jak na tym forum rozróżnisz fachowców od doradców?Żebynie było, że doradzam to zapytam najpierw po co ma być ta folia paro-przepuszczalna bezpośrednio pod OSB?Gdzie ta wełna z tymi deskami ma być dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratownik 16.02.2010 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Heh słuszna uwaga ale zobaczę jakie tutaj padną pomysły i chyba wybiorę najbliższy moim wyobrażeniom:P A tak na poważnie to folia paro-przepuszczalna ma tam być ze względu na to, że naoglądałem się ulotek ale przy pokryciu dachu dachówką więc myślałem ze w taki przypadku również. Jeśli chodzi o wełnę to miałaby być między krokwiami z tym, że odsunięta te 3cm od foli a w przypadku jej braku - od płyt OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 16.02.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jak dasz folie jak piszesz to z czasem OSB moze `gnic`. Jak musisz dac folie to zaraz za welna wyliczajac od dolu a miedzy folia i OSB zostawic pustke wentylacyjna. I jeszcze jedna najwazniejsza sprawa wloty powietrza w podsibitce i wyloty w kalenicy co by powietrze moglo wentylowac ta pustke i wydalac wilgoc. Mam nadzieje ze chodzi o gont bitumiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 16.02.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Z grubsza dobrze, ale:Pod gontami producenci życzą sobie przynajmniej jedną warstwę papy. (poczytaj zalecenia producentów)Punkt trzeci możesz sobie darować, bo ma bardziej zastosowanie przy kryciu blacho-dachówką, (wymagana wcześniej papa i OSB) z powodzeniem zastąpią tą izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratownik 16.02.2010 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Czyli mam rozumieć, że płyta karton - gips, paroizolacja i wełna z jednej strony (od wewnątrz mieszkania) mają ściśle do siebie przylegać. A czy mój pomysł na ten dystans dla wełny od płyt OSB jest dobry? Chodzi o te sznurowanie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 16.02.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 tak dobry osb musi byc tak samo wentylowane jak i deska 4 do 6 cm ja mam 5 tez sznurowalem byl tu nawet pomysl dawania pasow styropianu ale szybko sobie to wybilem z glowy woda bedzie sie wykraplac na styropianie a jak juz to wszystko zrobisz lacznie z rusztem to zamiast paroizolacji dalbym ta drozsza z folia aluminiowa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zama 16.02.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam Powinno wyglądać to tak: 1.gont2.papa podkładowa 3.płyta OSB4.kontr łaty gr.3cm5.folia paro-przepuszczalna na krokwie6.ocieplenie np.15cm między krokwie 7.ocieplenie np.5cm na krzyż 8.folia paroizolacyjna9.płyta g-k muszą być otwory wentylacyjne pod okapem i w kalenicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.02.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam Powinno wyglądać to tak: 1.gont 2.papa podkładowa 3.płyta OSB 4.kontr łaty gr.3cm 5.folia paro-przepuszczalna na krokwie 6.ocieplenie np.15cm między krokwie 7.ocieplenie np.5cm na krzyż 8.folia paroizolacyjna 9.płyta g-k muszą być otwory wentylacyjne pod okapem i w kalenicy Dobrze, tylko nie wiem kto wymyśla takie pojęcia jak "ocieplenie na krzyż" (wiem, że tonie Ty zama). Po prostu wełna między krokwie i przynajmniej kilka cm od spodu pokrywając szczelnie całą powierzchnię (krokwi i wełny między nimi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratownik 17.02.2010 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Czyli do tego mam rozumieć, że trzeba zrobić na krokwiach konstrukcje np aluminiową pod płyty k-g, a jednocześnie dodatkową przestrzeń, którą się uzyska po zbudowaniu konstrukcji wypełnić jeszcze jedną warstwą cieńszej wełny. I jeszcze chciałem zapytać czy przy wymiarach krokwi 7x14 kiedy dam tego odstępu ok 3-4cm to przy pozostałych 10cm jaką grubość ma mieć wełna czy tą 15cm "upchać" nie jest to błędne czy coś w tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Czyli do tego mam rozumieć, że trzeba zrobić na krokwiach konstrukcje np aluminiową pod płyty k-g, a jednocześnie dodatkową przestrzeń, którą się uzyska po zbudowaniu konstrukcji wypełnić jeszcze jedną warstwą cieńszej wełny. I jeszcze chciałem zapytać czy przy wymiarach krokwi 7x14 kiedy dam tego odstępu ok 3-4cm to przy pozostałych 10cm jaką grubość ma mieć wełna czy tą 15cm "upchać" nie jest to błędne czy coś w tym stylu? Dać 10cm. 15 dać tam, gdzie jest miejsce na 15cm. Nic nie upychać, nic nie zozciągać. Ta druga warstwa pod spodem nie musi być cieńsza od tej pierwszej. Z reguły jest cieńsza bo między krokwiami jest dość gruba. U Ciebie dałbym pomiędzy krokwie 10cm, a pod nimi 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratownik 17.02.2010 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Czyli konstrukcję pod k-g musiałbym zrobić z dystansem od krokwi na 15cm a co ze stabilnością takiej konstrukcji? Chodzi mi o to czy potem na k-g nie pojawią się pęknięcia? Ta część dachu będzie dosyć spora więc i będzie pracować, jakiej grubości dać wtedy k-g bo może to chyba być trochę ciężkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Czyli konstrukcję pod k-g musiałbym zrobić z dystansem od krokwi na 15cm a co ze stabilnością takiej konstrukcji? Chodzi mi o to czy potem na k-g nie pojawią się pęknięcia? Ta część dachu będzie dosyć spora więc i będzie pracować, jakiej grubości dać wtedy k-g bo może to chyba być trochę ciężkie? W praktyce nie ma znaczenia, czy ta konstrukcja wisi 5cm poniżej krokwi, czy 15cm. Mają być zachowane właściwe odległości między profilami i to wszystko. Czy będzie pękać nie od tego zależy. Nawet przy idealnym wykonaniu zabudowy, a przy niezbyt prawidłowym wykonaniu więźby może się okazać, że pracująca na wietrze, czy pod innym obciążeniem dachu więźba będzie się na tyle ruszała, że spowoduje pękania łączeń płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratownik 19.02.2010 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi na temat konstrukcji. Nie ukrywam, że jestem trochę mądrzejszy dzięki temu:) Kolejny zestaw pytań odnosi się do materiałów. Nie wiem czy można wymieniać firmy produkujące ale jeśli tak to proszę powiedzieć, może macie swoich faworytów jeśli chodzi o o poszczególne elementy. Czy pod gont dawać papę podkładową dachową modyfikowana SBS, z samoprzylepnymi zakładami?, OSB-3 15mm czy OSB-4 18mm?, czy gont modyfikowany SBS, z elastycznym systemem klejenia na całej powierzchni gontu? Jaka wełna i paroizolacja? Jaki preparat do konserwacji krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts