Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to dużo za kompleksowe CO ?

Recommended Posts

Witam

Pytanie jak w temacie - pewnie za mało szczegółowo ale mnie oświećcie o co pytać wykonawce.

Na dzień dzisiejszy dostałem wycene za kompleksową instalacje CO z podłogówką, kanalizą, rozprowadzeniem wody za 150zl/m2 wraz z materiałami.

Da sie jakoś ocenić na podstawie tych ogólników czy to dużo?

Instalacja robiona na rurkach TC

Pozdrawiam

Witam

Pytanie jak w temacie - pewnie za mało szczegółowo ale mnie oświećcie o co pytać wykonawce.

Na dzień dzisiejszy dostałem wycene za kompleksową instalacje CO z podłogówką, kanalizą, rozprowadzeniem wody za 150zl/m2 wraz z materiałami.

Da sie jakoś ocenić na podstawie tych ogólników czy to dużo?

Instalacja robiona na rurkach TC

Pozdrawiam

Nie da się ocenić. Np. montaż pieca (pewnie kotła) to razem z kotłem, czy bez? Razem z kominem, czy bez? A może z jakąś rurą do komina o jakiejś wysokości?

Do szcowania kanalizy też przydałoby się parę więcej informacji.

wykonawca daje taki absurdalny przelicznik, żeby inwestor nie wiedział ile jest cięty na rurkach,rurach i całej reszcie.....

niech da normalny kosztorys,to będzie można pogadać....

A wystarczy przeliczać ile to wychodzi za całość prac i o taki zakres pytać innych wykonawców. Kogo obchodzi ile za m, kg czy litr jak inwestor płaci za całość.

Hmmmmmm...

Coś w tym jest...

Ja mam chate 170m2 użytkowych, i 235 całości.

Wydałem na instalacje CO, kanalize i kompletną kotłownię około 24000pln.

Czyli u mnie wychodzi ok. 141pln za m2 użytkowy i około 102pln za m2 pow. całkowitej ale ja ci to mówię po skończeniu roboty.

Jeżeli ktoś usiłuje cię w ten sposób policzyć to wiedz że od razu ROBI CIĘ W KONIA!

Dla twojego info wiedz że:

Mam około 110m2 podłogówki, 16 grzejników, instalację kaloryferową w PEX-AL-PEX, instalację podłogową z PE, kotłownię całą w miedzi, żeliwny piec Reco Automat 25KW, 150 litrowy zasobnik na wodę Vaillant.

Więc aby określić u ciebie ile by to musiało kosztować, musisz określić MINIMALNIE:

1. Ile m2 będzie podłogówki

2. ile grzejników i jakich

3. jaki piec

4. jaki zasobnik

5. ile obwodów podłogówki

6. w jakich materiałach będzie wykonana poszczególna instalacja.

7. ile będzie punktów kanalizy i orientacyjnie długość rurociągu

Te dane pozwolą ORIENTACYJNIE oszacować ile powinno to kosztować.

Slawkin wielkie dzieki jak i inni....

Zdaje sobie sprawe że taki przelicznik to nieco zaciemnianie sprawy niemniej bede chciał to uszczegółowić i dowiedziec sie co i za ile.

Czy moglibyscie zatem w przyblizeniu podpwiedziec ile za poszczególne prace powinien zawołać aby to była realna cena. Miejsce - wielkopolska

Za przecietną chatkę (130m2) instalatorzy biorą od 6000 (tanio ) do 9000. Jest to sama robocizna: woda, kanaliza, gaz, grzejniki, trochę podłogówki. Materiały to rzecz gustu i firmy: kocioł z zasobnikiem 9000, grzejniki i inne materiały to za duże rozbieżności aby coś podać. pozdr adam