Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobic sufit podwieszany w starym budownictwie ???

barteklo89

Recommended Posts

Witam!Mam kilka pytan co do tej kwestji :

-wiec tak jest to stare budownictwo i sufit ma wymiary tak mniej wiecej 5m na 6m i co jakis dobry metr ida belki konstrukcyjne(sa widoczne ale nie wystaja poza tynk ) i miedzy nimi jest typowy tynk ze trzcina o ile sie nie myle i wujas chce zebym zrobil stelaz tylko w jaki sposob to przymocowac gdyz roznice poziomu sufitu w niektorych miejscach wynosza okolo 10 cm???Ja jestem laikiem w tych sprawach tzn robilem troche ze stelazami i plytami g-k ale na nowszej zabudowie i troche inaczej to wygladalo .

Jaki macie pomysl na to mam mala koncepcje ale wole zobaczyc co wy poradzicie :)

-jest jeszcze druga sprawa ale to dotyczy scian tzn.sciany sa otynkowane i rowniez maja byc na tych scianach plyty k-g tylko teraz jest pytanie czy robic stelaz czy nie lepiej przyklejac plyty do tego tynku ale rowniez sciany nie sa mocno proste co radzicie ???

Najwazniejsze dla mnie informacje jak to wszystko zaczac :)z gory dzieki

Gość ANSEXXX

kolego nie ma żadnego problemu wystarczy tylko pomyśleć

1 - podwieszenie robisz na Uchwyt bezpośreredni (typ ES) do profili C Rigistil, http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/04_literatura/katalog_techniczny/pdf/32120.pdf

lub na http://informatorbudownictwa.pl/poradnik/45-wykanczanie/128-profile-i-mocowania

a pomiędzy krokwie daj łatę

Odwolujac sie do tego co napisales nurtuje mnie pytanie czy ta kratownica wytrzyma ???Bo czy talem w muratorze ze przy duzych rozpietosciach scian najlepszym rozwiazaniem jest ruszt krzyzowy dwupoziomowy tylko jest kwestia tez istotna ze wujas nie chce obnizac go az o tyle cm (a w tym wypatku w muratorze jest podane ze obnizenie jest wieksze niz 10cm )a znowu najlepszym rozwiazaniem by byl ruszt pojedynczy (jezeli uwazasz ze ten by wytrzymal to w jakich odleglosciach bym musial dawac profile nosne i uchwyty ES (chyba by byly najlepsze tak mi sie wydaje )???

Laty o ktorych pisales to rozumiem ze mam dac prostopadle do belek i w jakich odstepach ???

Teraz co do scian to mam jeszcze male pytanko jezeli sciana ma dlugosci 8m i chce przyklejac plyty na tak zwane placki to w jaki sposob najlepiej zaczac zeby sciana byla prosta i do czego sie wzorowac tzn.chodzi mi o zlicowanie na dlugosci ???

Gość ANSEXXX
Odwolujac sie do tego co napisales nurtuje mnie pytanie czy ta kratownica wytrzyma ???Bo czy talem w muratorze ze przy duzych rozpietosciach scian najlepszym rozwiazaniem jest ruszt krzyzowy dwupoziomowy tylko jest kwestia tez istotna ze wujas nie chce obnizac go az o tyle cm (a w tym wypatku w muratorze jest podane ze obnizenie jest wieksze niz 10cm )a znowu najlepszym rozwiazaniem by byl ruszt pojedynczy (jezeli uwazasz ze ten by wytrzymal to w jakich odleglosciach bym musial dawac profile nosne i uchwyty ES (chyba by byly najlepsze tak mi sie wydaje )???

Laty o ktorych pisales to rozumiem ze mam dac prostopadle do belek i w jakich odstepach ???

Teraz co do scian to mam jeszcze male pytanko jezeli sciana ma dlugosci 8m i chce przyklejac plyty na tak zwane placki to w jaki sposob najlepiej zaczac zeby sciana byla prosta i do czego sie wzorowac tzn.chodzi mi o zlicowanie na dlugosci ???

wytrzyma mozesz to zrobic na jednym poziomie http://www.rigips.pl/strony/produkty_i_systemy/04_poddasza/01_konstrukcja.php natomiast co do scian sprawdz poziomicą jaki masz odchył dołem czy górą sciany po obwodzie i wówczas będziessz wiedział czy pionować ją dołem czy górą i zobaczysz jakie odległości masz wyznaczyć na stropie i podłodze przykręcając profile

Wieszak ES co ile mam dawac ???Teraz co do tej laty to ja mam je dawac rownolegle do glownych belek(tzn.miedzy belkami i przymocowac je na kolki rozporowe do sufitu i jakiej grubosci najlepiej zeby byly ??) czy przykrecac je prostopadle?? Te laty maja byc tylko poto zebym mogl w wiekszej ilosci przykrecic uchwyty ES??

Teraz co do scian to jakbym robil to na stelazach to wiem o co chodzi tylko jakbym mial przyklejac plyty na klej to jak sciane zlicowac zeby bylo prosto ???(plyty przyklejac pod sznurek czy jest jakis inny sposob zeby to wmiare szybko i latwo szlo ???)

sorrki ze moze zadaje banalne pytania ale dla mnie kazy szczegol jest istotny

Ja jestem laikiem w tych sprawach tzn robilem troche ze stelazami i plytami g-k ale na nowszej zabudowie i troche inaczej to wygladalo

...

Najwazniejsze dla mnie informacje jak to wszystko zaczac :)z gory dzieki

Nie rozumię Cię trochę kolego! Piszesz, że robiłeś zabudowy z płyty g-k i nie wiesz jak to wykonać? Co ma znacznie czy nowe czy stare budownictwo? Zasady montażu sufitu podwieszanego są jedne.

Druga sprawa: jeśli masz tak duży sufit (5x6) zrób obowiązkowo ruszt krzyżowy. Będzie sztywniejszy i rozstaw uchwytów będzie mógł być co ok. 100 cm. Przy ruszcie jednopoziomowym zalecany jest rozstaw co ok. 60 - 70 cm

A co do ścian jeśli nie umiesz tynkować to proponuję płytę na klej. Przed przyklejaniem to tak jak kolega pisze: sugeruj się najbardziej wystającym punktem (kup długą łatę "nie drewnianą")i podczas roboty trzymaj winkla z obu ścian i pion. Oceny ściany dokonaj przez łatę, poziomicę i sznurek jeśli łata za krótka.

Jeśli uważasz się za fachowca i wykonujesz remonty to powinieneś to wiedzieć.

Pozdrawiam

lukas Bez obrazy ale chyba do konca nie przeanalizowales moich wypowiedzi :( Po pierwsze wydaje mi sie ze jest kolosalna roznica stare a nowe po drugie czy ja gdzies napisalem ze robilem sufit podwieszany (napisalem ze robilem troche ze stelazami to nie ozncza ze zaraz sufit i ponadto w poprzednich wypowiedziach napisalem ze robilem to z innymi ludzimi ktorzy znali sie w pewnym stopniu na tym ) po trzecie ja na poczatku pisalem ze chce robic sciany ze plyt K-G to zkad wzmianka w twojej wypowiedzi o tynkowaniu :D mala rada czytaj uwaznie pozostale wypowiedzi zanim niepotrzebnie cos napiszesz :) I najgorsze co mnie wkurzylo to ostatnie zdanie :evil: pozostawie to bez kometarza jesli ktos przeczyta moje odp. to sam stwierdzi czy te zdanie jest wogole na miejscu :wink:

Teraz cos przyjemniejszego dzieki za informacje dotyczace prac :D prawie kazda informacja jest dla mnie cenna bez tylko malych epizodow :) pozdrawiam

lukas Bez obrazy ale chyba do konca nie przeanalizowales moich wypowiedzi :( Po pierwsze wydaje mi sie ze jest kolosalna roznica stare a nowe....

tzn. jaka ?

Jak dom ma kilkadziesiat lat to nie wiadomo czy ten sufit bedzie sie wogole dobrze trzymal jak belki przykladowo z wieszku wygladaja solidnie a w srodku moga byc sprochniale w niektorych miejscach jak i strop ktory zazwyczaj w takich budowlach jest zrobiony z trzciny i z gliny to jest nie maly problem zeby przymocowac przykladowo wieszaki (a jezeli nawet wszystko pojdzie zgodnie z planem to nie ma sie pewnosci czy po jakims czasie cos nie ulegnie istotnej zmianie :( a nowe no to chyba nie musze pisac :) jest wedlug mnie kilka roznic nowe i stare i nie dotyczy to tylko tego tematu ale prawie w kazdej dziedzinie te roznice beda :) pozdrawiam