gawel 16.02.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam! Jestem szczęśliwym posiadaczem bojlera ATLANTIC model HM 100 już 6 rok. Dostarcza ciepłą wodę jest ekonomiczny i niezawodny jak na razie, ale gwarancja skończyła się rok temu anody magnezowej nie wymieniałem może wydajność się nieco zmniejszyła w porównaniu z samym początkiem i w związku z tym zastanawiam się czy w lecie nie wypościć z niego wody i nie przeprowadzić płukania bo na pewno trochę mułu się na dnie odłożyło no i może wymienić tę anodę (o ile to coś da po takim okresie bo powinna być wymieniana chyba co roku )albo ....poczekać aż padnie i wymienić na nowy. Mam obawy bo wszystko jest zgrabnie i szczelnie podłączone jak ja to ruszę to potem różnie może być. Dlatego doradźcie co robić czy nic nie robić w myśl zasady "jak nie swędzi to nie drapać." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.02.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 też poczekam na opinie fachowców ... latem minie 2 lata - anody też nie wymieniałam (słyszałam , że trzeba co rok ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.02.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Anoda zabezpiecza przed korozją (swojej też już 4 lata nie wymieniałem).Radziłbym jednak latem otworzyć i wypłukać boiler. Jeśli korozja byłaby daleko posunięta to lepiej nie być zaskoczonym zimą. Jeśli wszystko będzie OK to wymienić elektrodę, ewentualne uszczelki i używać dalej.Anoda powinna znikać. Jeśli jest to i działa. Określenie czasookresu wymiany co roku zabezpiecza tylko producenta przed reklamacjami (żeby nie było to nie namawiam do żadszych wymian).Olej w samochodzie też trzeba wymieniać co jakiś czas, a gwarantuję (jako specjalista, a nie amator), że przy nie wysilonym silniku i normalnej eksploatacji przedłużenie, nawet znaczne okresu pracy bez wymiany oleju nie spowoduje żadnych zauważalnych problemó (nawet w dłuższym okresie eksploatacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.02.2010 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Dzięki to mnie uspokoiłeś , ja mam ten bojler w górnej małej łazience pod ścianką kolankową i samo wyniesienie go na dwór i wypłukanie mnie trochę płoszy żeby całego domu nie zapaskudzić bo całej wody dokładnie nie wyleje pyzatym właśnie kwestia uszczelek i tej anody (którą muszę na wszelki wypadek kupić wcześniej) uszczelki po rozkręceniu całości. Trochę to logistycznie skomplikowane bo przez ten czas jest się bez ciepłej wody. No i to mnie dobija ze ta łazienka jest dokładnie nad środkiem salonu jakby to zaczęło przeciekać to się wścieknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 17.02.2010 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Na alledrogo sa endoskopy po 150 zeta. Moze tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 17.02.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Zużycie anody zależne jest od agresywności danej wody. U mnie anoda wytrzymała 5 lat a u znajomego w pobliskiej miejscowości po roku nic nie było z anody. Dlatego warto np. po 2 latach oczyścić zbiornik spuszczając wodę i zdemontować anodę - jeżeli przeprowadzisz dobrze demontaż anody to nie uszkodzisz uszczelek. Ocenisz zużycie anody i będziesz wiedział kiedy dokonać zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.02.2010 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dzieki brzmi to bardzo rozsadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 17.02.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 zastanawiam się czy w lecie nie wypościć z niego wody i nie przeprowadzić płukania bo na pewno trochę mułu się na dnie odłożyło no i może wymienić tę anodę Anoda, tak jak to napisał zbigmor, zabezpiecza przed korozją. Nie zmniejsza jednak odkładania się osadów (mułu) w bojlerze. Najlepiej jest spuścić wodę z bojlera, ewentualnie oczyścić go jakimś środkiem do usuwania kamienia i rdzy (kwas szczawiowy, fosol, ocet, "kamień i rdza", cokolwiek co zawiera kwas). anody też nie wymieniałam (słyszałam , że trzeba co rok ) Nowa anoda wygląda jak kawałek błyszczącego pręta. Po jakimś czasie jego długość ulega skróceniu, a wyglądem przypomina ser szwajcarski (normalne zjawisko). Jeżeli anoda pokryta jest nalotem, wystarczy wrzucić ją do odkamieniacza, lub wyczyścić papierem ściernym. Reasumując: - wyjmij anodę i sprawdź jej stan, - wypłucz bojler z mułu (wystarczy woda) oraz z kamienia kotłowego (wymaga środków chemicznych) Po takim zabiegu bojler będzie jak nowy (to po co przepłacać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 17.02.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 http://images43.fotosik.pl/261/67762262f252d8a2m.jpg Po lewej nowa anoda po prawej wyjęta z Galmeta 80l po 14 miesiącach użytkowania. wewnątrz zbiornika mimo odprysków emalii brak rdzy.Kilka dni temu wymieniałem w Galmecie 140l pierwszy raz po 4 latach użytkowania po anodzie został tylko pręt mocujący a zbiornik był dość poważnie skorodowany w miejscach odpryśnięć emalii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.02.2010 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 free_shop dzięki za cenne uwagi jednak będę musiał ruszyć ten bojler i go prze-serwisować Ale to dopiero jak/jeśli w ogóle zima się skończy. ewoo być może to kwestia agresywnego odczynu wody, ale niekoniecznie ja przetestowałem już u mojej mamy jeden zelmech (2 lata wytrzymał) i biawar (około roku) to padlina zbiorniki zachowywały się jak anoda magnezowa , z tego co wiem to galmet też nie należy do czołówki jakości wykonania suma summarum wymieniłem na atlantic i od 6 lat jest spokój. nie wiem co za wielką filozofią jest zrobienie porządnego zbiornika z grzałką ale Atlantic był w podobnej cenie a wykonanie o niebo lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts