Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie

Temat kratki wentylacyjnej był poruszny pewnie kilka razy ale chciałbym sie dowiedzieć jakim przepisom podlega montaz takiej kratki.

Mieszkam w bloku drzwi do łazienki mam 60 tki zamontowane 3 tuleje wentylacyne, skrzydło jest nowe i nie chcę montować obskurnej kratki wentylacyjnej.Kominiarz po wizycie zgłosił to do spółdzielni że nie spełnia warunków ustawy z 2002 roki.Wg tej ustawy to otwór też nie spełnia warunków bo powinien byc 80 cm a jest 60 cm.Przez podcięcie skrzydła też nie osiągne wymaganych 220 cm2 bo skrzydło musiało by niec dziurę ponad 3,5 cm nad podłoga + tuleje went.Jak mam odeprzeć zarzuty spóldzielni.Blok został wybudowany w 1978 roku i jakaś ustawa wtedy obowiązywała niestety nie moge jej znaleść.Prosze o pomoc

https://forum.murator.pl/topic/138372-kratka-wentylacyjna/

ejjj

widzę że robisz problem bo po prostu palcem nie chcesz kiwnąć zwalając na upierdliwego kominiarza...

220m2 to otwór o wymiarach 22cm na 10 cm ...

Skoro masz "tuleje" to oznacza że sam wymieniłeś drzwi i kupiłeś najzwyczajniej w świecie złe...

Ale skoro upierdliwy kominiarz proponuję poczekać aż pojawi się grzybek tudzież piecyk przestanie "ciągnąć" - wtedy otwór - gwarantuję - da się się zrobić taki jak trzeba.

A kominiarz nie jest upierdliwy tylko on tak kombinuje żebyś np przeżył...

https://forum.murator.pl/topic/138372-kratka-wentylacyjna/#findComment-3942012