situla 17.02.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam,Mam pytanie odnośnie mojej konstrukcji schodów w domu. W przyszłym tyg. mam mieć montaż schodów drewnianych ażurowych. Konstrukcja niby prosta, dwie wangi przykręcone do ścian, a stopnie nakładane od góry (konstrukcja tzw. "zębata"). Szerokość stopnia wyjdzie ok 110cm. Stolarz proponuje mi dodatkowe wsparcie przez środek, czyli taka sama deska co po bokach, ma być też pośrodku pod stopniami. Twierdzi że za jakiś czas przy tej szerokości stopni mogą one się uginać i w efekcie zacząć "ruszać".Nie widzi mi się ta konstrukcja. Nigdy się z takim czymś nie spotkałam. Deski po bokach owszem, ale ta przez środek?Proszę o pomoc i poradę czy słuchać stolarza i kazać sobie dolożyć dodatkową wange, czy też przy takiej rozpiętości nic się nie będzie działo. Tak wygląda miejsce na schody, tam gdzie widać drabinę ma być podest i schody będą skręcać na górę. Początek pierwszego biegu zaraz jak zaczyna się ściana. http://lh3.ggpht.com/_KXB-A_d2clw/S165fJLgI5I/AAAAAAAAAKY/Bwd_N43bIJA/s512/DSC_0630.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Przy tym rozstawie może być bezproblemowo. Zależne jest to od sposobu montażu stopni do tych desek i od ich wytrzymałości (grubości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
situla 17.02.2010 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Grubość stopnia to 4 cm, gł. 27. Mocowane od góry na kołkach. Dopytam jeszcze dokładnie jak.Dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
situla 17.02.2010 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Przepraszam, grubość to 4,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 17.02.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 ja mam 105cm szerokości i 31 głębokości, grubość stopnia 4,5cm, drzewo jesionowe. Mam stopnie wpuszczane w wange przy ścianie i zębatą wange po drugiej stronie. nie ma żadnego podparcia środkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
situla 17.02.2010 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Myślę, że jednak nie potrzeba tej środkowej. U mnie mają to być schody z merbau. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts