Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dachowe w zimie??? wg mnie problem:(

Recommended Posts

W wielu wątkach przewija się opinia, że okna dachowe to nie jest najlepszy ze sposobów dostarczania światła.

Jednak przy poprawnym wykonaniu nie sprawia zbyt dużego problemu, choć zimą czasem jest zasłonięte śniegiem a latem przez nie nagrzewa się pomieszczenie.

Decyzję najlepiej podjąć jest na etapie wybierania projektu.

Budowanie lukarny w miejscu zaprojektowanego okna dachowego to nie zawsze będzie najszczęśliwsze rozwiązanie...

U mnie na połaciówkach śnieg utrzymuje się tylko od północy i wschodu, a i to szybka znika, cóż ogrzewam przecież niechcący to okna...

Nie jest to dla mnie argumentem przed wyborem tego rodzaju doświetlenia poddasza...

W wielu wątkach przewija się opinia, że okna dachowe to nie jest najlepszy ze sposobów dostarczania światła.

Jednak przy poprawnym wykonaniu nie sprawia zbyt dużego problemu, choć zimą czasem jest zasłonięte śniegiem a latem przez nie nagrzewa się pomieszczenie.

Budowanie lukarny w miejscu zaprojektowanego okna dachowego to nie zawsze będzie najszczęśliwsze rozwiązanie...

U mnie na połaciówkach śnieg utrzymuje się tylko od północy i wschodu, a i to szybka znika, cóż ogrzewam przecież niechcący to okna...

Nie jest to dla mnie argumentem przed wyborem tego rodzaju doświetlenia poddasza...

Chyba trochę wymyślasz. W którym wątku jest sugestia, że okna dachowe nie są najlepszym sposobem na dostarczenie światła? Mają inne wady, ale co do ilości dostarczanego światła to raczej nie ma nic lepszego.

mnie chyba nikt nie pobije w ilości okien połaciowych :-)

Powiem że jestem zadowolony, choć w 2 oknach mam coś do poprawy - pomieszczenia bardzo jasne doświetlone, zimą jak słoneczko zaświeci jest ciepełko.

W zimie śnieg na oknie ma swój urok.

Nie wyobrażam sobie pokoju z jednym oknem, ciemnica. U mnie są to pokoje dzieci które tam będą spędzać naprawdę dużo czasu w miarę dorastania więc nie chciałem żeby miały ciemno.

Z lukarny zrezygnowałem świadomie ( zresztą 3 lukarny na jednej stronie dachu ? ) a okien w pokoju w ścianach szczytowych nie chciałem mieć (pozdrowienia dla sąsiadów :-) ) - mam tylko na korytarzu.

W lecie połaciówki pewnie będą się nagrzewać ale myślę że założę markizy zewnętrzne.

michalsiak

Chyba trochę wymyślasz. W którym wątku jest sugestia, że okna dachowe nie są najlepszym sposobem na dostarczenie światła? Mają inne wady, ale co do ilości dostarczanego światła to raczej nie ma nic lepszego.

Trochę może się niezbyt jasno wyraziłem.

Chodziło mi o to, że na poddasze można dostarczyć wymaganą ilość światła na kilka sposobów. Oczywiście wybranie konkretnego rozwiązania niesie za sobą pewne konsekwencje. Te konsekwencje to np. większe lub mniejsze straty ciepła, większe lub mniejsze nadwyżki ciepła, problemy związane z wykonaniem danego okna itp.

I w tym kontekście wybór okna połaciowego uważany jest za nie najlepszy, a nie w tym czy dostarczy się przez nie potrzebną ilość światła.

Notabene przez połaciówki wpada więcej światła niż np przez lukarnę.

Trochę może się niezbyt jasno wyraziłem.

Chodziło mi o to, że na poddasze można dostarczyć wymaganą ilość światła na kilka sposobów. Oczywiście wybranie konkretnego rozwiązania niesie za sobą pewne konsekwencje. Te konsekwencje to np. większe lub mniejsze straty ciepła, większe lub mniejsze nadwyżki ciepła, problemy związane z wykonaniem danego okna itp.

I w tym kontekście wybór okna połaciowego uważany jest za nie najlepszy, a nie w tym czy dostarczy się przez nie potrzebną ilość światła.

Notabene przez połaciówki wpada więcej światła niż np przez lukarnę.

Szczerze mówiąc domyśliłem się o co chodziło, ale nie mogę mieć pewności co ma na myśli autor (czasami w sprawach oczywistych okazuje sie, że autor miał coś całkiem innego na myśli) i nie chciałbym, żeby ktoś opacznie zrozumiał Twoją ideę.

posiadam okna połaciowe szt 3 ... jestem mega zadowolona pokoje rewelacyjnie doświetlone w porównaniu gdzie są okna" normalne" ...

zalegający śnieg mi nie przeszkadza a jeśli już to po prostu otwieram okno tak aby nie naleciało mi do pokoju i zgarniam niechcianego gościa naokiennego :wink:

ale teraz przetestuję sposób Nefer :wink:

Okien dachowych sztuk 7. Bardzo je lubię - za klimacik, jakie robią, za doskonałe doświetlenie pomieszczeń. Rzeczywiście, w przypadku śniegu wystarczy rozszczelnić na 10 minut i wszystko ładnie spływa (oczywiście zależy od tego, pod jakim kątem okna są zamontowane). A widok pędzonych wiatrem chmur burzowych nad głową - bezcenny :)

Osobiście nie mam nic przeciwko, ale wolałem bez. Czekam aż wypowie się właściciel okna połaciowego w łazience - nie umiem sobie wyobrazić żeby takie okno przetrwało kilka tysięcy zamarznięć / odmarznięć wody bez uszczerbku. Jeśli chodzi o ilość światła to jest go dużo, ale lepsze jest światło rozproszone - to z połaciówek jest moim zdaniem zbyt "agresywnie" skupionie. Ale opinia jest jak d..a każdy ma swoją - ta jest moja :)

Pozdrawiam

PR

W obu łazienkach na poddaszu mam dachowe. Velux - przeznaczone do łazienek, więc nic im nie może się stać :)

Co do okien dachowych . Według mnie problemem nie jest zima tylko lato.

Nie ma jeszcze rolet, a w pokojach dzieci słońce jest od 13 do zachodu. Dlatego założyłam na górze klimę, bo taka lampa przez cały dzień może nieźle dać w kość.

• 4 years później...