freakboy 17.02.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam serdecznie to mój pierwszy post na tym forum tak więc proszę o wyrozumiałość.Z Urzędu Miasta w moim pięknym mieście otrzymałem mieszkanie 57 m2 w starej ok. 100 letniej kamienicy z czerwonej cegły. Układ mieszkania poniżej (wymiary nie są w 100% dokładne chodziło mi o układ)http://img716.imageshack.us/img716/7748/przed.th.pngZamysł mam taki, w pomieszczeniu kuchennym a w zasadzie w części z oknem chciałbym zrobić łazienkę,w części "ślepej" przedpokój. W większym pokoju byłby aneks kuchenny i salon. Z mieszkaniem jest jednak mały (duży?) problem, o którym nie miałem pojęcia je przyjmując.W mieszkaniu nie ma w ogóle(!!!) komina wentylacyjnego, jest jedynie jeden komin piecowy, do którego podłączone są dwa piece kaflowe. Najciekawsze jest jednak to, że w budynku jest gaz, ba nawet ja mam licznik.I tu moje pytanie przede wszystkim o bezpieczeństwo życia w takim mieszkaniu. Czy istnieją jakieś rozwiązania technologiczne pozwalające na bezpieczne używanie w nim gazu (nie chodzi o ogrzewanie gazowe ale o gazowy podgrzewacz wody oraz o kuchnie gazową). Jakie ogrzewanie wybrać (kominkowe czy elektryczne?). Zaznaczam, że mieszkanie znajduje się na II piętrze w III piętrowej kamienicy. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.02.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jeśli planujesz wyrzucić piece kaflowe to masz prawdopodobnie do wykorzystania 2 kanały kominowe. Jeden wykorzystać możesz do odprowadzania spalin z kotła gazowego co załatwi kwestię ogrzewania i CWU, a drugi na wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freakboy 17.02.2010 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dziękuję za odpowiedź. Niestety obydwa piece są podłączone do jednego szerokiego komina, którym po ich zdemontowaniu mogłyby być odprowadzane jedynie spaliny z gazowego podgrzewacza wody. Natomiast w dalszym ciągu mieszkanie byłoby bez wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_ar 18.02.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Nie ma przewodów wentylacyjnych - nie wolno montować urządzeń gazowych a już broń boże przed podgrzewaczami z otwartą komorą spalania. Toż to taniej byłoby wetknąć nos do rury wydechowej samochodu Wogóle nic nie wolno nigdzie podłączać bez opinii kominiarza i dopóki on nie wskaże że cokolwiek możesz zmienić, podpiąć itd... Pomijam fakt że na jakikolwiek remont powinieneś mieć zgodę z UM no i w większość przypadków zrobić zgłoszenie do wydz. architektury. Szczególnie ważne są papiery przy "kombinowaniu" przy przewodach wentylacyjno-spalinowo-dymowych i zmianach syst. ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freakboy 19.02.2010 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Faktycznie chyba będę zmuszony zrezygnować w ogóle z gazu w mieszkaniu, z piecy również (brak wentylacji mnie przeraża). Dlatego proszę o poradę: Jeśli zdecyduję się na ogrzewanie, podgrzewanie wody oraz gotowanie "na prądzie" to jakie mnie czekają koszty eksploatacji?Ogrzewanie elektryczne - jakie?Podgrzewacze wody- jakie?Co z wentylacją?- nie chcę mieć wilgoci (chociaż mieszkanie w chwili obecnej jest bardzo suche)Dla przypomnienia mieszkanie w III piętrowej kamienicy z czerwonej cegły, nieocieplone, okna nowe, II piętro, 57 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.02.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Zazanaczam, zę strzelam, ale może komin gazowy turbo z rurą przez ścianę, a istniejący komin wykorzystać do wentylacji?Koszty ogrzewania prądem w kamienicach z reguły nie należą do niskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freakboy 19.02.2010 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Załóżmy, że będzie możliwość zastosowania gazowego podgrzewacza wody z zamkniętą komorą spalania i systemu powietrzno-spalinowego poziomego przez ścianę. I tu pytanie jakie są prawne warunki zastosowania tego systemu tzn. odległości od okien itp. Wiem, że może być to podgrzewacz max. 5kw jakiej marki byście polecili (szczerze nie potrafię takiego znaleźć). Jaka jest ekonomika stosowania podgrzewacza o tak niskim kw? Czy nawiwniki w takiej sytuacji wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts