Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki ogranicznik przepięć?

Recommended Posts

Jest sobie (znaczy... robi się) taka instalacja:

Przyłącze kablowe, ziemne (i z tego, co wiem, spory kawał linii zasilającej to przyłacze również idzie ziemią).

Dalej jest złącze z tablica licznikową w granicy posesji, tam są zabezpieczenia przed i zalicznikowe i raczej nie ma mowy, żebym mógł tam coś dołożyć.

Od złącza jest jakieś 60m WLZ, również ziemią, kabel YKY 5x10, kabel ten wchodzi wprost do głównej rozdzielni już w budynku.

I teraz pytanie: jakiej klasy zabezpieczenia p/przepięciowe tutaj dać? Ideałem byłoby zapewne danie B w złączu i C w rozdzielni, ale jak pisałem wyżej, w złączu ZE pewnie mi nie pozwoli na instalowanie czegokolwiek, poza tym to złącze jest w zasadzie ogólnodostępne, nie wiem, czy taki ochronnik by nie zniknął stamtąd w szybkim tempie.

Więc co? B+C w rozdzielni? Czy może olać B i zamontować tam samo C? Poradnik n/t przepięciówek dostępny na stronie Moellera w mojej sytuacji takie rozwiązanie dopuszcza...

B+C jest jednak zalecane i wydawać by się mogło dobrym wyjściem, ale czytałem w necie wypowiedzi praktyków zgodnie twierdzących, że B+C (w porównaniu z samym C) ma skuteczność porównywalną z daniem na mszę tudzież stawianiem gromnicy w oknie podczas burzy, a przy tym jest drogie, dlatego kombinuję.

Budynek ma uziom fundamentowy, parametrów jeszcze nie znam, ale ponieważ fundament jest tuż nad warstwą wodonośną, na żwirowym gruncie, więc spodziewam się raczej dobrych. "ziemia" do rozdzielni będzie dociągnięta porządnie. Piorunochronu póki co nie planuję, ponieważ dom jest otoczony przez wyższe od niego drzewa rosnące tuż przy domu, więc mam wrażenie, że robienie na nim instalacji odgromowej bezpieczeństwo by raczej pogorszyło zamiast polepszyć.

J.

Musiałbym sprawdzić notatki, które mam w domu, ale z jakiegoś szkolenia pamiętam, że przy znacznych odległościach (od 100m wzwyż) przyłącza kablowego nie trzeba instalować ochronnika klasy B.

Kwestia zasobności Twojego portfela czy dasz C, czy dasz B+C w Twojej rozdzielnicy w domu.

Patrząc na Twoje hobby/zainteresowania w profilu podejrzewam że otacza Cię duża ilość elektroniki. Może warto też pomyśleć o ochronnikach typu D?

P.S. Dlaczego od licznika ciągniesz 5 żył?

P.S.2. Jak rozwiązane zostanie uziemienie, bo być może te ochronniki wogóle nie zadziałają.

Mniej więcej od połowy poniższego wątku jest dyskusja na temat zabezpieczeń - warystorowe czy iskiernik:

http://forum.muratordom.pl/odgromowka,t21020.htm

Tutaj...

http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=10203 (za: Retrofood)

...są opisane zabezpieczenia poszczególnych firm, nie ma jednak wzmianki o Legrandzie.

Jeśli B+C, to powinno to być "skoordynowane" B+C, (np. moeller: SP-B+C/3+1 lub Dehn-a: dehnventil) (za: mjakob)

...ale to drogo jak piorun.

Jeśli osobno B i C, to... może jednak B w skrzynce w granicy działki i C w rozdzielnicy. :o

Również jestem żywo :D zainteresowany tematem, więc... podciągam.

Patrząc na Twoje hobby/zainteresowania w profilu podejrzewam że otacza Cię duża ilość elektroniki. Może warto też pomyśleć o ochronnikach typu D?

P.S. Dlaczego od licznika ciągniesz 5 żył?

P.S.2. Jak rozwiązane zostanie uziemienie, bo być może te ochronniki wogóle nie zadziałają.

D myślę że dam na zasilaniu serwerowni i mojego warsztatu.

5 żył od licznika ciągnę, bo taki mam prikaz w "warunkach" też się zastanawiałem, po co, ale kazali, mają.

A uziemienie - jest zrobione jako uziom fundamentowy (ława, bez żadnych folii lana wprost na żwirowym gruncie, mniej niż pół metra nad poziomem wód gruntowych, dodatkowo bednarki wychodzące z fundamentu jako uziemienie i zwody piorunochronu, są swoim dolnym końcem wbite gdzieś z metr w grunt poniżej ławy), z niego wystaje bednarka zaciśnięta w GSU, od niej dam przewód 16mm2 do szyny PE w rozdzielni, osobny 16mm2 do dolnych zacisków ochronnika i dodatkowo wykonam krótkie połączenie między dołem ochronnika a szyną PE w rozdzielni.

J.

Jeśli B+C, to powinno to być "skoordynowane" B+C, (np. moeller: SP-B+C/3+1 lub Dehn-a: dehnventil) (za: mjakob)

...ale to drogo jak piorun.

Jeśli osobno B i C, to... może jednak B w skrzynce w granicy działki i C w rozdzielnicy. :o

Dzięki za odsyłacze, poczytam wieczorem.

B+C skoordynowane w wydaniu, które podajesz sam Moeller zaleca do zastosowań przemysłowych, obawiam się, że wartość tego rozwiązania w stosunku do wartości chronionych urządzeń byłaby już mało korzystna :(

B w skrzynce byłoby idealne, ale jak pisałem, ZE mi na mur beton nie pozwoli tam niczego instalować (musiałbym wymienić plombowaną ramkę na "eSy" na większą, dociąć do niej pleksę, która to wszystko osłania przed niepowołanymi i na koniec jeszcze się pomodlić w temacie, żeby okoliczna żulia się nie dowiedziała, ile takie ustrojstwo (ogólnodostępne, ta skrzynka jest na ulicy, zamykana prostym rygielkiem) kosztuje.

J.

Może to B da się jednak umieścić w szafce. Zrób fotkę i wrzuć. W rozdzielni w domu tak czy siak dałbym skoordynowane B+C (ze wskazaniem na Dehn-a). W/g materiałów tej firmy B mają być w punkcie wejścia zasilania do budynku. Takim miejscem nie jest pewnie ani rozdzielnia w domu ani tym bardziej szafka w granicy.

Niektore ZE wymagaja aby WZL byl 5-cio zylowy. Wymagaja i juz.

Jezeli jest tam ze 100m ziemnego, to mozna dac samo C. Ja w kazdym razie tak zrobilem.

Co do D, to jak wiadomo musza byc montowane jak najblizej odbiornika - a wiec listwy zasilajace albo jakies nakladki na gniazda.

Może to B da się jednak umieścić w szafce. Zrób fotkę i wrzuć. W rozdzielni w domu tak czy siak dałbym skoordynowane B+C (ze wskazaniem na Dehn-a). W/g materiałów tej firmy B mają być w punkcie wejścia zasilania do budynku. Takim miejscem nie jest pewnie ani rozdzielnia w domu ani tym bardziej szafka w granicy.

Tu masz TLkę:

http://lh3.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/SeTcGp_4JjI/AAAAAAAAApA/M80JEW-214E/s640/3745_Prund.jpg

Prawy jest licznik sąsiada, lewy mój. Pod licznikiem jest zabezpieczenie zalicznikowe, a w szafce pod licznikiem - topikowe przedlicznikowe.

Jak widać, miejsca w szafie jest dużo, ale żeby tam dopchnąć trójpolowy aparat musiałbym wymienić pudełko, a to wszystko jest plombowane, dodatkowo zamknięte wewnętrzną płytą z plexy z wyciętą dziurą akurat na to, co jest.

Wg materiałów Moellera (akurat ich poradnik mam, dlatego wciąż o nich piszę) B można tez montować w takim przypadku jak mój (linia kablowa zasilająca, kablowa WLZ, pomiędzy szafa ze złączem gdzieś w granicy, dokładnie taki przykład się w tych materiałach pojawia) i u mnie jest to jedyne miejsce możliwe do wykorzystania pod B (gdyby ZE się zgodził). WLZ mi wchodzi wprost do domu i idzie wprost do rozdzielni, nie ma żadnej skrzynki po drodze.

J.

• 2 years później...
  • 3 years później...

Przy okazji informuję, że kilka firm w Polsce, delikatnie mówiąc, zmoczyło tyłki w sprawie ograniczników przepięć.

Na dzień dzisiejszy jedynie firma Dehn i Jean Mueller oferują ograniczniki spełniające wymagania norm i przepisów, że o parametrach nie wspomnę.

Pozostałe - na przykłąd OBO, EATON, Legrand wypusciły na rynek atrapy, i teraz ponoszą konsekwencje :

http://obo.pl/pl-pl/disclaimer/3745.html

http://www.moeller.pl/

http://legrand.pl/#

Przy okazji informuję, że kilka firm w Polsce, delikatnie mówiąc, zmoczyło tyłki w sprawie ograniczników przepięć.

Na dzień dzisiejszy jedynie firma Dehn i Jean Mueller oferują ograniczniki spełniające wymagania norm i przepisów, że o parametrach nie wspomnę.

Pozostałe - na przykłąd OBO, EATON, Legrand wypusciły na rynek atrapy, i teraz ponoszą konsekwencje :

http://obo.pl/pl-pl/disclaimer/3745.html

http://www.moeller.pl/

http://legrand.pl/#

chrzanisz pan, może warto dokładnie przeczytać dlaczego nie spełniają wymagań określonych w rozporządzeniu???

ogloszenie-1.jpg

Za brak informacji na ulotce, a nie za niespełnianie wymagań elektrycznych

Naprawdę ?

Po pierwsze - nie ma B , nie ma C : http://obo.pl/pl-pl/disclaimer/3799.html

Po drugie - przeprowadź badania i dowiedz się, jaka jest zdolność odprowadzania piorunowego prądu udarowego np. OBO V 20 czy V50 , bo ich deklarowana wartość 12,5 kA jest dwukrotnie zawyżona.

Nie zastanowiło Cię, dlaczego jest brak ulotek ?

Co jest do ukrycia ?

nie piszę o OBO, pisze o Legrandzie, masz brakujące parametry

informacja-1.png

zresztą na stronie do której dałeś odnośnik wszystko jest napisane. jeśli chodzi o Legranda to tylko brak informacji na ulotce, zapewne przeoczenie, na tej samej stronie masz wszystkie brakujące informacje, jedna z nich umieściłem powyżej.

nie zagłębiam się w OBO ani w Moellera.

Nie wiem jak te dwie pozostałe firmy, ale nie należy wrzucać wszystkich do jednego wora.

I zaznaczam, ze jedyne moje powiązanie z ta firmą jest takie, ze całą aparaturę w rozdzielni mam tej firmy.

Czy nie zastanawiający jest fakt, że wszystkie te firmy nie zamieściły "ulotek" ?

Dlaczego tak się stało ? Rozumiem - jedna, dwie, ale aż trzy ? Jaki powód ?

Jak poszuka, to i inne się znajdą.

PS. Niedługo sprawa się wyjaśni, wówczas możemy mieć pełną informację.

pewnie spisek GTW