Jarek.P 17.02.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jest sobie (znaczy... robi się) taka instalacja: Przyłącze kablowe, ziemne (i z tego, co wiem, spory kawał linii zasilającej to przyłacze również idzie ziemią).Dalej jest złącze z tablica licznikową w granicy posesji, tam są zabezpieczenia przed i zalicznikowe i raczej nie ma mowy, żebym mógł tam coś dołożyć.Od złącza jest jakieś 60m WLZ, również ziemią, kabel YKY 5x10, kabel ten wchodzi wprost do głównej rozdzielni już w budynku. I teraz pytanie: jakiej klasy zabezpieczenia p/przepięciowe tutaj dać? Ideałem byłoby zapewne danie B w złączu i C w rozdzielni, ale jak pisałem wyżej, w złączu ZE pewnie mi nie pozwoli na instalowanie czegokolwiek, poza tym to złącze jest w zasadzie ogólnodostępne, nie wiem, czy taki ochronnik by nie zniknął stamtąd w szybkim tempie. Więc co? B+C w rozdzielni? Czy może olać B i zamontować tam samo C? Poradnik n/t przepięciówek dostępny na stronie Moellera w mojej sytuacji takie rozwiązanie dopuszcza...B+C jest jednak zalecane i wydawać by się mogło dobrym wyjściem, ale czytałem w necie wypowiedzi praktyków zgodnie twierdzących, że B+C (w porównaniu z samym C) ma skuteczność porównywalną z daniem na mszę tudzież stawianiem gromnicy w oknie podczas burzy, a przy tym jest drogie, dlatego kombinuję. Budynek ma uziom fundamentowy, parametrów jeszcze nie znam, ale ponieważ fundament jest tuż nad warstwą wodonośną, na żwirowym gruncie, więc spodziewam się raczej dobrych. "ziemia" do rozdzielni będzie dociągnięta porządnie. Piorunochronu póki co nie planuję, ponieważ dom jest otoczony przez wyższe od niego drzewa rosnące tuż przy domu, więc mam wrażenie, że robienie na nim instalacji odgromowej bezpieczeństwo by raczej pogorszyło zamiast polepszyć. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.02.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Musiałbym sprawdzić notatki, które mam w domu, ale z jakiegoś szkolenia pamiętam, że przy znacznych odległościach (od 100m wzwyż) przyłącza kablowego nie trzeba instalować ochronnika klasy B. Kwestia zasobności Twojego portfela czy dasz C, czy dasz B+C w Twojej rozdzielnicy w domu.Patrząc na Twoje hobby/zainteresowania w profilu podejrzewam że otacza Cię duża ilość elektroniki. Może warto też pomyśleć o ochronnikach typu D? P.S. Dlaczego od licznika ciągniesz 5 żył?P.S.2. Jak rozwiązane zostanie uziemienie, bo być może te ochronniki wogóle nie zadziałają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 17.02.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Mniej więcej od połowy poniższego wątku jest dyskusja na temat zabezpieczeń - warystorowe czy iskiernik: http://forum.muratordom.pl/odgromowka,t21020.htm Tutaj... http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=10203 (za: Retrofood) ...są opisane zabezpieczenia poszczególnych firm, nie ma jednak wzmianki o Legrandzie. Jeśli B+C, to powinno to być "skoordynowane" B+C, (np. moeller: SP-B+C/3+1 lub Dehn-a: dehnventil) (za: mjakob) ...ale to drogo jak piorun. Jeśli osobno B i C, to... może jednak B w skrzynce w granicy działki i C w rozdzielnicy. Również jestem żywo zainteresowany tematem, więc... podciągam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 17.02.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jak ja u siebie montowałem, to został mi polecony B+C formy OBO, natomiast odradzano ograniczniki moeller'a. Możesz też poszukać na elektrodzie, sporo jest na ten temat informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.02.2010 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Patrząc na Twoje hobby/zainteresowania w profilu podejrzewam że otacza Cię duża ilość elektroniki. Może warto też pomyśleć o ochronnikach typu D? P.S. Dlaczego od licznika ciągniesz 5 żył? P.S.2. Jak rozwiązane zostanie uziemienie, bo być może te ochronniki wogóle nie zadziałają. D myślę że dam na zasilaniu serwerowni i mojego warsztatu. 5 żył od licznika ciągnę, bo taki mam prikaz w "warunkach" też się zastanawiałem, po co, ale kazali, mają. A uziemienie - jest zrobione jako uziom fundamentowy (ława, bez żadnych folii lana wprost na żwirowym gruncie, mniej niż pół metra nad poziomem wód gruntowych, dodatkowo bednarki wychodzące z fundamentu jako uziemienie i zwody piorunochronu, są swoim dolnym końcem wbite gdzieś z metr w grunt poniżej ławy), z niego wystaje bednarka zaciśnięta w GSU, od niej dam przewód 16mm2 do szyny PE w rozdzielni, osobny 16mm2 do dolnych zacisków ochronnika i dodatkowo wykonam krótkie połączenie między dołem ochronnika a szyną PE w rozdzielni. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.02.2010 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Jeśli B+C, to powinno to być "skoordynowane" B+C, (np. moeller: SP-B+C/3+1 lub Dehn-a: dehnventil) (za: mjakob) ...ale to drogo jak piorun. Jeśli osobno B i C, to... może jednak B w skrzynce w granicy działki i C w rozdzielnicy. Dzięki za odsyłacze, poczytam wieczorem. B+C skoordynowane w wydaniu, które podajesz sam Moeller zaleca do zastosowań przemysłowych, obawiam się, że wartość tego rozwiązania w stosunku do wartości chronionych urządzeń byłaby już mało korzystna B w skrzynce byłoby idealne, ale jak pisałem, ZE mi na mur beton nie pozwoli tam niczego instalować (musiałbym wymienić plombowaną ramkę na "eSy" na większą, dociąć do niej pleksę, która to wszystko osłania przed niepowołanymi i na koniec jeszcze się pomodlić w temacie, żeby okoliczna żulia się nie dowiedziała, ile takie ustrojstwo (ogólnodostępne, ta skrzynka jest na ulicy, zamykana prostym rygielkiem) kosztuje. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 17.02.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Może to B da się jednak umieścić w szafce. Zrób fotkę i wrzuć. W rozdzielni w domu tak czy siak dałbym skoordynowane B+C (ze wskazaniem na Dehn-a). W/g materiałów tej firmy B mają być w punkcie wejścia zasilania do budynku. Takim miejscem nie jest pewnie ani rozdzielnia w domu ani tym bardziej szafka w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 17.02.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 O ile da się zachować wymaganą odległość 15m między B a C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 17.02.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Niektore ZE wymagaja aby WZL byl 5-cio zylowy. Wymagaja i juz. Jezeli jest tam ze 100m ziemnego, to mozna dac samo C. Ja w kazdym razie tak zrobilem.Co do D, to jak wiadomo musza byc montowane jak najblizej odbiornika - a wiec listwy zasilajace albo jakies nakladki na gniazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.02.2010 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Może to B da się jednak umieścić w szafce. Zrób fotkę i wrzuć. W rozdzielni w domu tak czy siak dałbym skoordynowane B+C (ze wskazaniem na Dehn-a). W/g materiałów tej firmy B mają być w punkcie wejścia zasilania do budynku. Takim miejscem nie jest pewnie ani rozdzielnia w domu ani tym bardziej szafka w granicy. Tu masz TLkę: http://lh3.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/SeTcGp_4JjI/AAAAAAAAApA/M80JEW-214E/s640/3745_Prund.jpg Prawy jest licznik sąsiada, lewy mój. Pod licznikiem jest zabezpieczenie zalicznikowe, a w szafce pod licznikiem - topikowe przedlicznikowe. Jak widać, miejsca w szafie jest dużo, ale żeby tam dopchnąć trójpolowy aparat musiałbym wymienić pudełko, a to wszystko jest plombowane, dodatkowo zamknięte wewnętrzną płytą z plexy z wyciętą dziurą akurat na to, co jest. Wg materiałów Moellera (akurat ich poradnik mam, dlatego wciąż o nich piszę) B można tez montować w takim przypadku jak mój (linia kablowa zasilająca, kablowa WLZ, pomiędzy szafa ze złączem gdzieś w granicy, dokładnie taki przykład się w tych materiałach pojawia) i u mnie jest to jedyne miejsce możliwe do wykorzystania pod B (gdyby ZE się zgodził). WLZ mi wchodzi wprost do domu i idzie wprost do rozdzielni, nie ma żadnej skrzynki po drodze. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 17.02.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 W tej faktycznie się nie da bez dogadania z ZE. W tym układzie pozostał bym przy B+C w rozdzielni w domu.Możesz też próbować negocjować umieszczenie B w skrzynce - są dwie drogi:- podagać z monterami,- pisać pisma - jest pewna szansa że się zgodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.12.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 podbiję temat, właśnie sobie uświadomiłem, że od skrzynki na płocie do rozdzielni właściwej mam ok 20m, wiec idealnie byłoby aby w skrzynce dać B a w rozdzielni C. Tylko czy pozwolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 21.09.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 podbiję temat, właśnie sobie uświadomiłem, że od skrzynki na płocie do rozdzielni właściwej mam ok 20m, wiec idealnie byłoby aby w skrzynce dać B a w rozdzielni C. Tylko czy pozwolą. Odkopuje... autorus - pozwolili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.09.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Przy okazji informuję, że kilka firm w Polsce, delikatnie mówiąc, zmoczyło tyłki w sprawie ograniczników przepięć.Na dzień dzisiejszy jedynie firma Dehn i Jean Mueller oferują ograniczniki spełniające wymagania norm i przepisów, że o parametrach nie wspomnę.Pozostałe - na przykłąd OBO, EATON, Legrand wypusciły na rynek atrapy, i teraz ponoszą konsekwencje : http://obo.pl/pl-pl/disclaimer/3745.htmlhttp://www.moeller.pl/http://legrand.pl/# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.09.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Przy okazji informuję, że kilka firm w Polsce, delikatnie mówiąc, zmoczyło tyłki w sprawie ograniczników przepięć. Na dzień dzisiejszy jedynie firma Dehn i Jean Mueller oferują ograniczniki spełniające wymagania norm i przepisów, że o parametrach nie wspomnę. Pozostałe - na przykłąd OBO, EATON, Legrand wypusciły na rynek atrapy, i teraz ponoszą konsekwencje : http://obo.pl/pl-pl/disclaimer/3745.html http://www.moeller.pl/ http://legrand.pl/#chrzanisz pan, może warto dokładnie przeczytać dlaczego nie spełniają wymagań określonych w rozporządzeniu??? Za brak informacji na ulotce, a nie za niespełnianie wymagań elektrycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.09.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Naprawdę ?Po pierwsze - nie ma B , nie ma C : http://obo.pl/pl-pl/disclaimer/3799.htmlPo drugie - przeprowadź badania i dowiedz się, jaka jest zdolność odprowadzania piorunowego prądu udarowego np. OBO V 20 czy V50 , bo ich deklarowana wartość 12,5 kA jest dwukrotnie zawyżona.Nie zastanowiło Cię, dlaczego jest brak ulotek ?Co jest do ukrycia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.09.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 nie piszę o OBO, pisze o Legrandzie, masz brakujące parametry zresztą na stronie do której dałeś odnośnik wszystko jest napisane. jeśli chodzi o Legranda to tylko brak informacji na ulotce, zapewne przeoczenie, na tej samej stronie masz wszystkie brakujące informacje, jedna z nich umieściłem powyżej. nie zagłębiam się w OBO ani w Moellera. Nie wiem jak te dwie pozostałe firmy, ale nie należy wrzucać wszystkich do jednego wora. I zaznaczam, ze jedyne moje powiązanie z ta firmą jest takie, ze całą aparaturę w rozdzielni mam tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.09.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Czy nie zastanawiający jest fakt, że wszystkie te firmy nie zamieściły "ulotek" ?Dlaczego tak się stało ? Rozumiem - jedna, dwie, ale aż trzy ? Jaki powód ?Jak poszuka, to i inne się znajdą. PS. Niedługo sprawa się wyjaśni, wówczas możemy mieć pełną informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.09.2016 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Czy nie zastanawiający jest fakt, że wszystkie te firmy nie zamieściły "ulotek" ? Dlaczego tak się stało ? Rozumiem - jedna, dwie, ale aż trzy ? Jaki powód ? Jak poszuka, to i inne się znajdą. PS. Niedługo sprawa się wyjaśni, wówczas możemy mieć pełną informację.pewnie spisek GTW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 24.09.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Podobny problem był poruszany tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?249438-Ochrona-przed-przepi%C4%99ciami a sytuacja zblizona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts