Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Udzielenie gwarancji na położony parkiet

Recommended Posts

Witam

Teoretyzując:

Kupuję parkiet w firmie, która jednocześnie bedzie mi go kładła. Dostaję np. 2 lata gwarancji na to. Czy jeżeli firma twierdzi, ze nic z podłogą nie będzie mi się dziać na podłogówce i mam od nich gwarancję np dwuletnią to .... nie powinnam się niczego bać ? Przecież skoro przez pierwsze dwa lata parkiet mi się nie porozsycha to chyba później nie powinno być problemu ? Czy ta gwarancja wykonawcy to KIT ? Czy jest tu jakiś wykonawca i może mi powiedzieć jak wyglada kwesta gwarancji na położony parkiet ?

Witam

Teoretyzując:

Kupuję parkiet w firmie, która jednocześnie bedzie mi go kładła. Dostaję np. 2 lata gwarancji na to. Czy jeżeli firma twierdzi, ze nic z podłogą nie będzie mi się dziać na podłogówce i mam od nich gwarancję np dwuletnią to .... nie powinnam się niczego bać ? Przecież skoro przez pierwsze dwa lata parkiet mi się nie porozsycha to chyba później nie powinno być problemu ? Czy ta gwarancja wykonawcy to KIT ? Czy jest tu jakiś wykonawca i może mi powiedzieć jak wyglada kwesta gwarancji na położony parkiet ?

Żeby się podpisać pod gwarancją na parkiet położony na ogrzewanie podłogowe dadzą Ci pewnie do podpisania kartę gwarancyjną z litanią warunków klimatycznych jakie musisz stworzyć w domu - wilgotność względna powietrza, max temp wody w ogrzewaniu itp (z praktycznego punktu widzenia mało realne do spełnienia przez "normalnego" Kowalskiego). Z drugiej strony to normalne - drewno pracuje wraz ze zmieniającym się klimatem w domu - głównie chodzi o zmiany wilgotności. Nie ma się więc co dziwić, że będą od Ciebie tego wymagać...

Na Twoim miejscu jeśli już drewno na podłogówkę to szukałbym podlogi klejonej warstwowo z minimalną choć fazką na krawędziach poszczególnych elementów...

Ja myślę że takiej gwarancji nikt ci nie da. Firma nie ma wpływu na warunki panujące w twoim domu. Najpierw się dowiedz czy wogóle dają taką gwarancję. Na 99% nie. Ja bym nie dał nawet gdybym był zupełnie pewny surowca, wylewek czy robotników. Wystarczy że wymrozisz dom czy gdzieś zacznie podchodzić wilgoć i parkiet szlag trafi.