Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może ktoś z Was współpracował z architektem wnętrz i mógłby go polecić?

Okolice Warszawy.

Zależy mi na waszych opiniach i wrażeniach z takiej współpracy, a także przybliżonych kosztach (wiem, że takie koszty to rzecz indywidualna, ale chodzi mi o rząd wielkości).

pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/13839-projektant-wn%C4%99trz-wasze-do%C5%9Bwiadczenia/

Gość zosia z wwy

mysle, ze to nie jest dobre pytanie na tym forum, bo czytajac posty mam wrazenie ze forumowicze to osoby raczej nie najlepiej sytuowane i dosc oszczedne i nie sadze zeby mogli sobie pozwolic na dekoratora - wiekszosc osob buduje chyba systemem gospodarczym (maja wynajeta ekipe i nadzoruja prace), sa tez tacy, ktorzy calkowicie sami buduja, wiec sam rozumiesz, ze korzystanie z dekoratora to zbytek.

ja korzystalam z projektantki wnetrz, gdyz chcialam zmienic uklad funkcjonalny domu, ktory buduje mi deweloper. mam raczej mieszane uczucia - trudno znalezc w wwie dobrego projektanta, ktory nie chce duze kasy. renomowane pracownie za projekt funkcjonalny, budowlany (czyli naniesienie zmian na normalny projekt) i nadzor chcialy ok 30 tys (moj dom ma ok 250m2). dla mnie to bylo za duzo i balam sie ze beda chcieli mi wciskac drogie rzeczy. wzielam wiec projektanta po studiach z malym doswiadczeniem i na poczatku bylam dosc zadowolona, ale potem wyszly pewne braki - za projekt funkcjonalny (czyli uklad scian) zaplacilam chyba nie wiecej niz 10 tys. zl. mysle, ze teraz zdecydowalabym sie na renomowana pracownie (z tych co sa prezentowane np w dobrym wnetrzu) bo zrobiliby wszystko, dogladali wykonawstwa i nie musialabym sie o nic martwic. pragne zaznaczyc ze wydaje mi sie, ze mam dobry gust i bardzo sie interesuje urzadzaniem wnetrz - ale uwazam, ze to fachowcy powinni robic co do nich nalezy. nie potrafie korzystac z programu do projektowania wnetrz a poza tym mimo tego ze bardzo interesuje sie architektura (mam w domu mnostwo fachowych czasopism) to wiadomo, ze nie mam takiego doswiadczenia i takich pomyslow, jakie ma zawodowy architekt.

dlaczego podobaja nam sie mieszkania prezentowane w gazetach wnetrzarskich i dlaczego szukamy tam inspiracji? bo zostaly zaprojektowane i wykonane przez dobrych architektow wnetrz! w 99% przypadkow ci co sami urzadzaja swoje domy, maja wnetrza banalne, podpatrzone u sasiadow (kartongipsy i halogeny oraz przecierane sciany sa dla wielu szczytem elegancji), dla mnie nieciekawe. sama nie chce miec jakiegos "wydumanego" i ekstrawaganckiego domu, tylko dom przytulny, ale tez stylowy i wysmakowany.

uwielbiam ogladac nowe mieszkania i domy, ale jak chodze do znajomych, czy rodziny to rzadko jestem mile zaskoczona - zazwyczaj sa to powtarzalne i tandetne mieszkania, czesto zrobione za duze pieniadze i tez z archiektem, ale chyba kiepskim. no wlasnie i wracamy tez do sedna - nie jest tez latwo znalezc dobrego architekta - mi najbardziej sie podobaja ci, ktorych realizacje ogladam w "dobrym wnetrzu", czy w "dom i wnetrze".

pozdrawiam wszystkich budujacych, mam nadzieje, ze nikogo nie urazilam bo przeciez kazdy ma prawo do wlasnego zdania.

https://forum.murator.pl/topic/13839-projektant-wn%C4%99trz-wasze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-219641

• 1 month później...
Zgadzam sie z opinia Zosi z wwy. My tez bedziemy korzystac z porad i fachowego oka znajomej architekt wnetrz. Widzialam dwa zrobione przez nia domy i sa bardzo piekne, a przy tym nie jakies sztuczne czy "over the top".
https://forum.murator.pl/topic/13839-projektant-wn%C4%99trz-wasze-do%C5%9Bwiadczenia/#findComment-245469