Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Topazik Kasi

Recommended Posts

Zachęcona po namowie :D od dzisiaj postanowiłam pisać dziennik. Niestety nie mam talentu pisarskiego, ale postaram tu umieścić moje rozterki i przemyślenia związana z budową naszego domku.

Jestem na początku tej drogi i gratuluję wszysttkim co już ukonczyli lub prawie konczą.

Jak na pierwszy wpis to wystarczy w nastepnym obiecuje się troche bardziej otworzyć i opisać działeczkę i domek.

Stan faktyczny naszych robót:

Działka niesty jeszcze nie nasza - czekamy na kredyt :) ale nie ma innej możliwości jak decyzja pozytywna , powinna być za dwa tygodnie :)

Projekt Topaz z MGProjekt kupiony :)

Architekt wybrany :) mamy się z nim spotkać w następnym tygodniu

Ekipa wybrana :) z wszystkich ofert wybrana i sprawdzona - zarezerwowana

Geodeta jest już nawet mamy mapki w następnym tygodniu składamy je wraz z wnioskami o warunki (mam nadzieję, ze umowa przedwstępna wystarczy, słyszałam, ze tak jeśli ktoś wie to proszę o info)

Działeczka jest niewielka ale narazie musi wystarczyć - niecałe 700m2

myślę, że dobrze zaprojektowana spełni nasze oczekiwania :)

Zdecydowaliśmy się na nia bardzo szybko :) Lokalizacja ok. niecały kilometr od obecnego zamieszkania no i cena atrakcyjna, mam nadzieję, że nie zabardzo tj. że nie będzie zadnych niespodzianek - a takie poglosy już mieliśmy ale geotechnik nam zdemontował te pogłoski po wywiercie na naszej działeczce okazało się, że jest ok. można kupować :D

I tak zrobiliśmy - daliśmy zadatek.

Dlaczego Topaz ???? Hmmmm...

W pierwszej wizji był projekt Ambasador

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/ambasador3/images/wd1.jpg

, ale.... no właśnie ale

W drugiej byl projekt Benedykt

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/images/wd1.jpg

- dopasowany do działki nad którą sie zastanawialiśmy

A w trzeciej ostatecznej jest Topaz :lol:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz/images/wd1.jpg

Zmieniliśmy troszkę styl, pasował nam na działkę no i brak skosów był dodatkowym atutem, no i spelniał nasze oczekiwania.

Będą małe przeróbki takie jak :

powiększenie pom. gospodarczego,

przeniesienie kominka na na środek salonu

rezygnacja ze spiżarni przy kuchni

już teraz wiem :) powiększenie wiatrołapu do wysokości łazienki.

A oto nasze rzuty:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz/images/rd1.jpg

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz/images/rd2.jpg

Wczoraj byliśmy na budowie u Lidszu.

bardzo dziękujemy za poświęcenie czasu i pokazanie domku :)

Jest super :lol: upewniliśmy się tylko w naszej decyzji.

Już teraz wiem, że powiększę sypialnię, a balkon będzie wystawał z za bryły tak jak w Topazie III.

Zastanawiamy się jak mozna jeszcze zmienić ułożenie garderoby i łazienki w naszej sypialni tak aby pozbyć się tego korytarzyka, hmmm jak ktoś ma pomysły to sprzyjemnością wysłucham.

Chcemy też zrobić stałe schody na strych. Mogą być małe np. modułowe ale nie wiemy jeszcze gdzie dokładnie można je wstawić :-?

• 2 weeks później...

W niedzielę byłam z mężem u Bożena030100 Wielkie dzięki jeszce raz :D Moje pierwsze wrażenie jest WIELKI !!! zresztą drugie jest takie samo :lol:

Stanełam na strychu, o którym tak długo ostatnio myślę i już mogę powiedzieć, że jest natyle przestronny,że można tam wyodrębnic miejsce na mała siłownię i na wielką graciarnię czyli stryszek :lol:

Zastanawiałam się czy można bedzie po nim swobodnie się poruszać - i teraz wiam że TAK , na większośćci powierzchni nie trzeba chylać głowy :lol:

Przedwczoraj byłam na działce, żeby zdobyć pierwsze zdjęcia działki bez śniegu :D Niestety do działki nawet nie doszłam :cry: przemoczyłam buty i spodnie po kolana i uciekłam do samochodu :(

Z tego co widać droga do naszej działki ma dołek w którym ukryła się wielka kałuża - będzie trzeba to wyrównać :lol:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Trochę długo nie pisałam , ale choróbska moich dzieci zajęły mi cały czas :(

Teraz jestem jeszcze w szpitalu z moim mlodszym Jaśkiem :( i w ramach relaksu postanowiłam coś tu wpisać.

Naszczęście nic dokońca takiego poważnego - leżą dzieci owiele bardziej chore-synek ma zapalenie oskrzeli. Mam nadzieję,że na weekend wyjdziemy.

Co do naszej działeczki to

MAMY WARUNKI Z ELEKTROWNII :lol: :lol: :lol:

I w poniedziałek skladamy wniosek na pozwolenie na budowę :lol: :lol: :lol:

Jak dobrze pójdzie dostaniemy je jeszcze w kwietniu :D :D :D

Ale zobaczymy ....