Nysza 17.02.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 usilnie szukałam takiego tematu ale nie znalazłam więc zakładam ... Mamy z mężem dylemat... to nasza druga zima w nowym domu z nowym gadżetem w postaci pieca jak w temacie - kocioł kondensacyjny ... spotkaliśmy się ze stwierdzeniem iż dużo zużywamy gazu ( zaprzyjaźniony pan z gazowni stwierdził iż powinniśmy mieć rachunki nieco niższe) ... po drążeniu tematu klka osób potwierdziło i padło hasło iż zapewne mamy źle ustawioną krzywą grzewczą .. dom jest w zabudowie szeregowej a deweloper nie oszczędzał na ociepleniu ... piec jest jeszcze na gwarancji więc dzwonimy do serwisu a pan na to, ze skoro piec jest sprawny i działa to jego gwarancja nie interesuje i że musi zrobić ekspertyzę a to kosztuje ... witki opadają czy jest może tutaj dobra dusza, która poradzi mi jak poprawnie obchodzić się z Tym piecem... i jak ustawić/sprawdzić krzywą grzewczą ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 17.02.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 spotkaliśmy się ze stwierdzeniem iż dużo zużywamy gazu ( zaprzyjaźniony pan z gazowni stwierdził iż powinniśmy mieć rachunki nieco niższe) ... po drążeniu tematu klka osób potwierdziło i padło hasło iż zapewne mamy źle ustawioną krzywą grzewczą .. Tzn ile zużywacie,a jakie zapotrzebowanie na ciepło macie ? dom jest w zabudowie szeregowej a deweloper nie oszczędzał na ociepleniu ..... Tzn? Skąd ta pewność ? i działa to jego gwarancja nie interesuje i że musi zrobić ekspertyzę a to kosztuje ... A na czyje zlecenei byłuruchamiany kocioł wasze czy developera ? Ogólnie za mało danych podałaś, ani metrazu ani jakie temperatury ioczekujecie w domu, dancyh doptyczaccyh ocieplenia budynku, posiadanej instalacji CO itp itd. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 17.02.2010 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 przepraszam już uzupełniam - dziękuję za zainteresowanie ... -co dziennie byliśmy na budowie- zwracaliśmy uwagę jak ocieplają -dom w zabudowie szeregowej ocieplony styropianem 10 - w salonie na całej ścianie okna duze/witrynowe -metraż całkowity 120 ; -salon+kuchnia+toaleta+łazienka ok.50m2 ogrzewanie podłogowe + grzejniki (nigdy nie chodzą razem albo, albo po prostu zakręcam grzejniki jak odpalamy podłogę ) -poddasze ok 50m2 grzejniki w każdym pomieszczeniu +dodatkowo podłogówka w łazience i suszarni - strych zamknięte ocieplone wykończone płytami kart.gips. -kocioł uruchamiany był na zlecenie dewelopera -temperatura na dole w jakiej funkcjonujemy to 21-22 C na poddaszu chłodniej-sypialnie cały dół podłogówki podzielony jest na 5 sekcji z tego co pamiętam to rurki były kładzione hmmm na zewnątrz były plastykowe ... tam gdzie stoi lodówka panowie na te rurki założyli piankę - powiedzieli iż to po to aby lodówka nie dostała za bardzo rachunek bez podłogówki za okres 22.10 -20.12 zeszłego roku to 726zł -zużycie gazu 398m3 - rachunek z zeszłego roku z podłogówką za okres 14.12-22.02 to 1145 zł -zużycie gazu 474m3 dzisiejsze dobowe zużycie przy załączonej podłogówce - 10.81m3 starałam się podać dokładne dane dziękuję [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.02.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 kiedy się wprowadzałeś?Domolighta przestali produkować co najmniej 3 lata temu,jak nie więcej, nie licz na to, że do ustawienia krzywej grzewczej przyjedzie Ci serwis,krzywa to działka użytkownika, zużycia gazu mogły by być mniejsze, ale przy 10 cm ocieplenia, też nie wymagaj cudów, szukałem na stronie ale nie mają instrukcji Domolighta, nie wiem czy Ty masz,jeżeli nie, to będę musiał pogrzebać u siebie,jak będę miał to Ci podeślę mailem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 17.02.2010 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 wprowadziliśmy się w październiku 2008 r. - instrukcję mam taką jak tu http://www.ogrzewnictwo.pl/uploaded/pliki_firm/15.pdf panowie z gazu znają dewelopera (słynie z dobrego wykonania) i te domki - i to oni zwrócili nam uwagę na rachunki że powinniśmy mieć niższe rachunki .. zresztą mąż dowiadywał się w szeregówce obok (ta sama budowa) i oni mają niższe rachunki ale też i inne piece ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 17.02.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 rachunek bez podłogówki za okres 22.10 -20.12 zeszłego roku to 726zł -zużycie gazu 398m3 - Moim zdanie to zużycie jest zupełnie realne. Macie dość słabo ocieplony dom. Policzyłem sobie tak teoretycznie: Założenia - okres 60 dni - średnia temperatura na zewnątzr +3 stopnie - temperatura utrzymywana w domu +21 - zapotrzebowanie na ciepło w domu 50W/m2 - kaloryczność gazu 36MJ/m3 - sprawność kotła 100% przy powyższych założeniach zużycie gazu na potrzeby CO w tym okresie wychodzi na poziomie 390m3. Do tego trzeba by coś dorzucić na podgrzanie CWU. Tak więc moim zdaniem Wasze zużycie jest adekwatne do istniejących warunków (niestety domu energooszczędnego raczej nie macie Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 17.02.2010 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 rachunek bez podłogówki za okres 22.10 -20.12 zeszłego roku to 726zł -zużycie gazu 398m3 - Moim zdanie to zużycie jest zupełnie realne. Macie dość słabo ocieplony dom. Policzyłem sobie tak teoretycznie: Założenia - okres 60 dni - średnia temperatura na zewnątzr +3 stopnie - temperatura utrzymywana w domu +21 - zapotrzebowanie na ciepło w domu 50W/m2 - kaloryczność gazu 36MJ/m3 - sprawność kotła 100% przy powyższych założeniach zużycie gazu na potrzeby CO w tym okresie wychodzi na poziomie 390m3. Do tego trzeba by coś dorzucić na podgrzanie CWU. Tak więc moim zdaniem Wasze zużycie jest adekwatne do istniejących warunków (niestety domu energooszczędnego raczej nie macie Pzdr hmm powinnam wspomnieć że w tym okresie nie mieliśmy drzwi pomiedzy salonem a garazem więc ciepło tam sobie uciekało - co prawda przejście było zasłonięte płytą ale co do szczelności to pozostawiało do życzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.02.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 ta instrukcja jest też na stronie DD, ale nie o nią chodzi będę musiał poszukać u siebie,podaj maila, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 17.02.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 hmm powinnam wspomnieć że w tym okresie nie mieliśmy drzwi pomiedzy salonem a garazem więc ciepło tam sobie uciekało - co prawda przejście było zasłonięte płytą ale co do szczelności to pozostawiało do życzenia Skoro tak, to teraz będzie tylko lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 17.02.2010 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 innej instrukcji nie mamy [email protected] na moje usprawiedliwienie piszę ze mąż próbował coś znaleźć w internecie - ale zdecydowanie brak czasu i zerowa wiedza w temacie... skończyło się fiaskiem - także dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 17.02.2010 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 hmm powinnam wspomnieć że w tym okresie nie mieliśmy drzwi pomiedzy salonem a garazem więc ciepło tam sobie uciekało - co prawda przejście było zasłonięte płytą ale co do szczelności to pozostawiało do życzenia Skoro tak, to teraz będzie tylko lepiej boziu - bardzo bym chciała aby było lepiej ... może tak, chciałabym aby takie kwoty płacić przy podłogówce, kiedy w salonie jest cieplutko i ja nie marznę a jak da się płacić jeszcze mniej - to czemu nie musimy jeszcze uszczelnić drzwi wejściowe bo teraz jeszcze tylko one są nie teges - ale na to już mamy plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.02.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Nysza, poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 17.02.2010 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Nysza, poszło mam dziękuję - zaraz mąż zacznie to studiować - oby on to pojął bo mnie przeraziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 17.02.2010 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 -nasza krzywa grzewcza została przestawiona z 1.6 na 0.8 -tem. pieca z 75 na 65 C - mąż miał zagadkę czy ją obniżyć piec jeszcze zadawał pytania odnośnie pompy - tego w instrukcji nie ma zobaczymy jakie będzie dobowe zużycie .... 1950 - dziękuję za pomoc ... mam nadzieję że te parametry będą lepsze dla naszego portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.02.2010 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 może zacznij od 1,0.temperatury kotła nie obniżaj, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 hmmmmm - no to zmieni na te parametry jak mówisz - tylko że wieczorem bo już go nie ma i wiesz co ... kilka dni wcześniej dosyć intensywnie obserwowałam ten piec i na wyświetlaczu w przedpokoju/wiatrołapie pokazuje ten płomień jak piec załącza się ... no więc zauważyłam iż pomimo iż w pomieszczeniu temp. dawno osiągnięta 21,5 ...na wyświetlaczu pokazuje już 23 C a na zdalnym sterowaniu pokazywało mi że palnik załączony .... tak zauważyłam przy podłogówce - jeśli chodzą same kaloryfery to jakoś szybciej reaguje i wyłącza się po osiągniętej temp. w pomieszczeniu zobaczymy dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.02.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 -dom w zabudowie szeregowej ocieplony styropianem 10 - w salonie na całej ścianie okna duze/witrynowe .... -salon+kuchnia+toaleta+łazienka ok.50m2 ogrzewanie podłogowe + grzejniki (nigdy nie chodzą razem albo, albo po prostu zakręcam grzejniki jak odpalamy podłogę ) ..... - strych zamknięte ocieplone wykończone płytami kart.gips. .... -temperatura na dole w jakiej funkcjonujemy to 21-22 C na poddaszu chłodniej-sypialnie ... rachunek bez podłogówki za okres 22.10 -20.12 zeszłego roku to 726zł -zużycie gazu 398m3 - dzisiejsze dobowe zużycie przy załączonej podłogówce - 10.81m3 [/code] Wynik w m3 trochę spory (bo temperatury przynajmniej u nas -1 - +3 stopnie) ale biorąc pod uwagę ocieplenie waszego budynku to się nie ma czemu dziwić (czyżby developer móeił że to dobrze ocielony budynek? ) - a jak jest ocieplony dach? I zastanawia mnie dlaczego zamykacie kaloryfery przy grzaniu podłogówką - nie lepiej by pomieszczenie ładnie dogrzać i wyłączac prace kotła termostatem pokojowym ? pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 -dom w zabudowie szeregowej ocieplony styropianem 10 - w salonie na całej ścianie okna duze/witrynowe .... -salon+kuchnia+toaleta+łazienka ok.50m2 ogrzewanie podłogowe + grzejniki (nigdy nie chodzą razem albo, albo po prostu zakręcam grzejniki jak odpalamy podłogę ) ..... - strych zamknięte ocieplone wykończone płytami kart.gips. .... -temperatura na dole w jakiej funkcjonujemy to 21-22 C na poddaszu chłodniej-sypialnie ... rachunek bez podłogówki za okres 22.10 -20.12 zeszłego roku to 726zł -zużycie gazu 398m3 - dzisiejsze dobowe zużycie przy załączonej podłogówce - 10.81m3 [/code] Wynik w m3 trochę spory (bo temperatury przynajmniej u nas -1 - +3 stopnie) ale biorąc pod uwagę ocieplenie waszego budynku to się nie ma czemu dziwić (czyżby developer móeił że to dobrze ocielony budynek? ) - a jak jest ocieplony dach? I zastanawia mnie dlaczego zamykacie kaloryfery przy grzaniu podłogówką - nie lepiej by pomieszczenie ładnie dogrzać i wyłączac prace kotła termostatem pokojowym ? pozdrawiam Pawlok hmmm z tego co pamiętam ( jak pisałam na budowie byliśmy codziennie) to konstrukcja dachu jest wypełniona wełną mineralną wykończone od środka płytą GK - powinnam mieć to na fotach co do zamykania kaloryferów przy podłogówce toooooo - ja tak robię z niewiedzy ...zresztą i tak dużżżżżżżo cieplej jest jak grzeje podłogówka niż kaloryfery a co powinnam je jednak odkręcić????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.02.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 hmmm z tego co pamiętam ( jak pisałam na budowie byliśmy codziennie) to konstrukcja dachu jest wypełniona wełną mineralną wykończone od środka płytą GK - powinnam mieć to na fotach co do zamykania kaloryferów przy podłogówce toooooo - ja tak robię z niewiedzy ...zresztą i tak dużżżżżżżo cieplej jest jak grzeje podłogówka niż kaloryfery a co powinnam je jednak odkręcić????? Hmm coś czuje ze to bycie codziennie nie niosło za sobą żadnych skutków, ile wełny, o jakich parametrach - coś mam przeczucie ze to będzie góra 10+5 jak najtańszej. Masz policzone rzetelnie OZC ? Coś mi się wydaje ze szukasz sposobu na tanie grzanie od drugiej strony.... W drugiej kwestii mogę się mylić - ale ja grzałbym pomieszczenie reprezentantywne do temperatury x (zadanej sterowaniem) za pomocą całej dostępnej mocy grzewczej instalacji CO. Wnioskuje że grzałaś albo kaloryferami (niedogrzewając - za mała ich moc) lub podłogówką dogrzewając.. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 hmmm z tego co pamiętam ( jak pisałam na budowie byliśmy codziennie) to konstrukcja dachu jest wypełniona wełną mineralną wykończone od środka płytą GK - powinnam mieć to na fotach co do zamykania kaloryferów przy podłogówce toooooo - ja tak robię z niewiedzy ...zresztą i tak dużżżżżżżo cieplej jest jak grzeje podłogówka niż kaloryfery a co powinnam je jednak odkręcić????? Hmm coś czuje ze to bycie codziennie nie niosło za sobą żadnych skutków, ile wełny, o jakich parametrach - coś mam przeczucie ze to będzie góra 10+5 jak najtańszej. Masz policzone rzetelnie OZC ? Coś mi się wydaje ze szukasz sposobu na tanie grzanie od drugiej strony.... W drugiej kwestii mogę się mylić - ale ja grzałbym pomieszczenie reprezentantywne do temperatury x (zadanej sterowaniem) za pomocą całej dostępnej mocy grzewczej instalacji CO. Wnioskuje że grzałaś albo kaloryferami (niedogrzewając - za mała ich moc) lub podłogówką dogrzewając.. pozdrawiam Pawlok hmm może i masz rację że ocieplenie dachu poszło tańszym kosztem .. - do wykończenia i ocieplenia strychu dopłacaliśmy aby to nam od razu zrobili ... oj szkoda że tego wszystkiego nie wiedziałam dwa lata temu a co to jest OZC?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts