MAREKKASIA 18.02.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 A jaki sterownik do tego macie?Ja tez mam Dietricha tylko inny model i sterownik VS5500plusMieszkam ok 8km od Was - codziennie przejeżdzam przez Niepołomice.Jak sobie nie poradzicie to ewentualnie mogę spróbowac pomóc.Podeślij proszę na priv tą instrukcje od 1950.PozdrawiamPS w zeszłym roku mieliście zużycie za okres 14.12-22.02 równe 474/70 dni = 6,8 m3 na dzień = rewelacja - czy problem jest w tym że zużycie wzrosło?Masz dane za ten sezon? (grudzień - styczeń) bo zużycie za jeden dzień jest mało reprezentatywnePozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.02.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 PS w zeszłym roku mieliście zużycie za okres 14.12-22.02 równe 474/70 dni = 6,8 m3 na dzień = rewelacja - czy problem jest w tym że zużycie wzrosło? Czy to aż taka rewelacja dla 120m2? Biorąc po uwagę ze ubiegłoroczna zima była łagodniejsza. A i mówimy o szeregowcu czyli jak sadze mają tylko dwie ściany zewnętrzne a dwie są "dogrzewane" przez sąsiadów? A o sterowaniu warto by się było coś dowiedzieć. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 A jaki sterownik do tego macie? Ja tez mam Dietricha tylko inny model i sterownik VS5500plus Mieszkam ok 8km od Was - codziennie przejeżdzam przez Niepołomice. Jak sobie nie poradzicie to ewentualnie mogę spróbowac pomóc. Podeślij proszę na priv tą instrukcje od 1950. Pozdrawiam PS w zeszłym roku mieliście zużycie za okres 14.12-22.02 równe 474/70 dni = 6,8 m3 na dzień = rewelacja - czy problem jest w tym że zużycie wzrosło? Masz dane za ten sezon? (grudzień - styczeń) bo zużycie za jeden dzień jest mało reprezentatywne Pozdrawiam M właśnie bieżącego zużycia za grudzień/styczeń jeszcze nie dostałam ... co do zużycia, o którym piszesz to mało zgadza się ale temp w domu też była niska 20 C a co do sterownika - ale nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam dopiero wdrażam się w terminologię ... jeśli chodzi o zdalne sterowane/czujnik pokojowy to jest to DIEMATIC 3 (zdalne sterowanie dialogowe CDI 2) - przepisałam z instrukcji jak w dalszym ciągu będą kłopoty to skorzystamy z osobistej pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.02.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 a co to jest OZC?? Obliczenie zapotrzebowania na ciepło . Przeciez ktoś wam zamontował podłogówke o danych parametrach i kaloryfery - na podstawie czego ? -widzimisia pana Henia od developera ? pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 18.02.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 a co to jest OZC?? Obliczenie zapotrzebowania na ciepło . Przeciez ktoś wam zamontował podłogówke o danych parametrach i kaloryfery - na podstawie czego ? -widzimisia pana Henia od developera ? pozdrawiam Pawlok Już widzę jak ten deweloper robił OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 a co to jest OZC?? Obliczenie zapotrzebowania na ciepło . Przeciez ktoś wam zamontował podłogówke o danych parametrach i kaloryfery - na podstawie czego ? -widzimisia pana Henia od developera ? pozdrawiam Pawlok no wiesz jak siedzisz w temacie to dla Ciebie jest wszystko oczywiste - tak jak dla mnie np. skróty KK, KPA, Zw , Ś .... dlatego pytam .. to co mówisz jest logiczne ... w dokumentacji nie spotkałam się z takim określeniem - poszukam może nie rwróciłam uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 18.02.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 PS w zeszłym roku mieliście zużycie za okres 14.12-22.02 równe 474/70 dni = 6,8 m3 na dzień = rewelacja - czy problem jest w tym że zużycie wzrosło? Czy to aż taka rewelacja dla 120m2? Biorąc po uwagę ze ubiegłoroczna zima była łagodniejsza. A i mówimy o szeregowcu czyli jak sadze mają tylko dwie ściany zewnętrzne a dwie są "dogrzewane" przez sąsiadów? A o sterowaniu warto by się było coś dowiedzieć. 6,8 m3 to przy tym ociepleniu i 20 st wewnątrz to wynik jak najbardziej OK. Jeszcze odejmij z 1 m3 na ciepłą wodę i masz zponiżej 200 m3 na miesiąc w szczycie zimy = pół tony węgla - rok temu też bywało minus 20 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 18.02.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 właśnie bieżącego zużycia za grudzień/styczeń jeszcze nie dostałam ... to moze ponotuj przez kilka dni stany licznika o ustalonej godzinie przy pracujacej podłogówce i pochwal się tu na forum- zobaczymy jak to wygląda. Napisz też jak jest grzana ciepła woda i w jakich godzinach. I jeszcze jak dobowo rozkłada się zadana temperatura (np obniżenie nocne jest?) Pzodr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 a co to jest OZC?? Obliczenie zapotrzebowania na ciepło . Przeciez ktoś wam zamontował podłogówke o danych parametrach i kaloryfery - na podstawie czego ? -widzimisia pana Henia od developera ? pozdrawiam Pawlok no wiesz jak siedzisz w temacie to dla Ciebie jest wszystko oczywiste - tak jak dla mnie np. skróty KK, KPA, Zw , Ś .... dlatego pytam .. to co mówisz jest logiczne ... w dokumentacji nie spotkałam się z takim określeniem - poszukam może nie rwróciłam uwagi nic takiego nie posiadam w dokumentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 właśnie bieżącego zużycia za grudzień/styczeń jeszcze nie dostałam ... to moze ponotuj przez kilka dni stany licznika o ustalonej godzinie przy pracujacej podłogówce i pochwal się tu na forum- zobaczymy jak to wygląda. Napisz też jak jest grzana ciepła woda i w jakich godzinach. I jeszcze jak dobowo rozkłada się zadana temperatura (np obniżenie nocne jest?) Pzodr M właśnie zaczęłam odpisywać co wieczór , woda grzana jest przez całą dobę ... co do temp obniżenie nocne jest do 18 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.02.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 to co mówisz jest logiczne ... w dokumentacji nie spotkałam się z takim określeniem - poszukam może nie rwróciłam uwagi Myślałem że przebrnełaś już przez to forum wnikliwie czytając liczne watki np o zużyciu gazu itp itd 6,8 m3 to przy tym ociepleniu i 20 st wewnątrz to wynik jak najbardziej OK. Jeszcze odejmij z 1 m3 na ciepłą wodę i masz zponiżej 200 m3 na miesiąc w szczycie zimy = pół tony węgla - rok temu też bywało minus 20 Pozdrawiam Właśnie istotna sprawa przy tym ociepleniu - jak widać nie jest to domek dobrze ocieplony" lecz tylko w miarę poprawnie Ilość dni zimnych w zeszłym roku w Wielkopolsce mieliśmy znacznie mniejsza niż w tegorocznej prawdziwej zimie. I nie zapominajmy ze mówimy o szeregowcu tylko dwie ściany zewnętrzne - mam rodzinkę mieszkająca w wybudowanym przez siebie segmencie szeregowca - wplyw zwartej zabudowy czuć w cieple i w rachunkach. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.02.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 właśnie zaczęłam odpisywać co wieczór , woda grzana jest przez całą dobę ... co do temp obniżenie nocne jest do 18 C Dla kotła kondensacyjnego wymuszacie zmniejszenie temp na noc w godzinach (jakich? ) do 18 stopni z 21 ? Dobrze rozumiem? Zapraszam przeczytać wątek np: http://forum.muratordom.pl/regulacja-pieca-de-dietrich-mcr-24,t148784-360.htm Moim zdaniem takie skokowe obnizanie temperatury przy eksploatacji kotła kondensacyjnego nie ma ekonomicznego sensu - skutkuje w momencie zarządania temperatury wyzszej kotła pracą na większej mocy - tym samym większym poborem gazu. Ogólnie coś mało eksperymentowaliście że swoim układem grzewczym pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 to co mówisz jest logiczne ... w dokumentacji nie spotkałam się z takim określeniem - poszukam może nie rwróciłam uwagi Myślałem że przebrnełaś już przez to forum wnikliwie czytając liczne watki np o zużyciu gazu itp itd niestety o wnikliwości ciężko tutaj mówić - brak czasu a obecna sytuacja zmusiła mnie aby odłożyć pilną pracę na dwa dni i zająć się wypływającymi pieniędzmi z budżetu -dlatego mogę na bieżąco odpisywać oczywiście czytałam na szybko ale jak sam zauważyłeś ze moja wiedza w tym temacie jest znikoma co utrudnia czytanie ze zrozumieniem wypowiedzi z fachową terminologią - obiecuję poprawę ... już kilku rzeczy się naumiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 właśnie zaczęłam odpisywać co wieczór , woda grzana jest przez całą dobę ... co do temp obniżenie nocne jest do 18 C Dla kotła kondensacyjnego wymuszacie zmniejszenie temp na noc w godzinach (jakich? ) do 18 stopni z 21 ? Dobrze rozumiem? Zapraszam przeczytać wątek np: http://forum.muratordom.pl/regulacja-pieca-de-dietrich-mcr-24,t148784-360.htm Moim zdaniem takie skokowe obnizanie temperatury przy eksploatacji kotła kondensacyjnego nie ma ekonomicznego sensu - skutkuje w momencie zarządania temperatury wyzszej kotła pracą na większej mocy - tym samym większym poborem gazu. Ogólnie coś mało eksperymentowaliście że swoim układem grzewczym pozdrawiam Pawlok zgadza się mało eksperymentów - bo jest to dla nas nowa zabawka dopiero drugi rok się zaczął jak obserwujemy ten piec , mamy już dla porównania rachunki z tych samych sezonów i poszepty panów z gazowni że jednak zużycie gazu zbyt duże ??? ... już mi witki opadają ... dzięki za link zaraz postaram się na spokojnie przeczytać ( obym tylko zrozumiała ) program pracy dziennej mam załączony niezmiennie ten sam przez cały czas naszego mieszkania P4: PO-PI : 6.00-8.00, 11.00-13.30, 16.00-22.00 SO: 6.00 - 23.00 NI : 7.00 - 23.00 czyli co nocna temp ma być bliższa dziennej - upssss a na zdalnym sterowaniu aktywny tryb pracy to auto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 18.02.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 ok reasumując:*niech działa zarówno podłogowka jak i grzejniki*wyłącz grzanie wody na noc*obniż temp. dzienną na 20,5 (i tak Ci dogrzeje więcej - teraz bywa i 23 stopnie prawda?)*podwyż nocną na 19,5 lub 20* w pomieszczeniu z czujnikiem nie przykręcaj grzejnika* pozostałe z grzejnikami reguluj za pomocą termostatów* stopniowo obnizaj krzywe grzewcze az do utraty komfortu termicznego Aha - gdzie masz czujnik zewnętrzny od pogodówki?Używasz kominka?M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 18.02.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 i jeszcze jedno pytanie - ile szanowni sąsiedzi zużywają gazu? Moze chwalą się troche na wyrost - np. w mieszkaniu 17 st lub kominek 20 kilowatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 ok reasumując: *niech działa zarówno podłogowka jak i grzejniki *wyłącz grzanie wody na noc *obniż temp. dzienną na 20,5 (i tak Ci dogrzeje więcej - teraz bywa i 23 stopnie prawda?) *podwyż nocną na 19,5 lub 20 * w pomieszczeniu z czujnikiem nie przykręcaj grzejnika * pozostałe z grzejnikami reguluj za pomocą termostatów * stopniowo obnizaj krzywe grzewcze az do utraty komfortu termicznego Aha - gdzie masz czujnik zewnętrzny od pogodówki? Używasz kominka? M z temperaturą masz rację - dogrzewa więcej , nocną podwyższyłam czujnik zewnętrzny umieszczony mam pod dachem - zachodnia strona (wietrzne miejsce jeśli o to pytasz) nie mam kominka i ci sąsiedzi z szeregówki obok też nie mają a rachunki mają niższe - ostatnio różnica to 230zł - nie należą do ludzi, którzy koloryzują ) ale mają inny piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.02.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Domolight to bardzo dobry kocioł.i nie wierzę za bardzo, że mają lepsze osiągi z tego powodu, że mają inny kocioł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Domolight to bardzo dobry kocioł. i nie wierzę za bardzo, że mają lepsze osiągi z tego powodu, że mają inny kocioł, mąż również tak stwierdził przekopał internet - dlatego szukamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 18.02.2010 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 -nasza krzywa grzewcza została przestawiona z 1.6 na 0.8 -tem. pieca z 75 na 65 C - mąż miał zagadkę czy ją obniżyć piec jeszcze zadawał pytania odnośnie pompy - tego w instrukcji nie ma zobaczymy jakie będzie dobowe zużycie .... 1950 - dziękuję za pomoc ... mam nadzieję że te parametry będą lepsze dla naszego portfela te zmiany w piecu mąż wprowadził wczoraj koło północy - dobowy odczyt temp z wczoraj to 10,81m3 , z dziś 4,51 m3 (na zewnątrz było nieco cieplej niż wczoraj) obserwuję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts