Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy Domolight 3-18 LP De Dietrich

Recommended Posts

A jaki sterownik do tego macie?

Ja tez mam Dietricha tylko inny model i sterownik VS5500plus

Mieszkam ok 8km od Was - codziennie przejeżdzam przez Niepołomice.

Jak sobie nie poradzicie to ewentualnie mogę spróbowac pomóc.

Podeślij proszę na priv tą instrukcje od 1950.

Pozdrawiam

PS w zeszłym roku mieliście zużycie za okres 14.12-22.02 równe 474/70 dni = 6,8 m3 na dzień = rewelacja - czy problem jest w tym że zużycie wzrosło?

Masz dane za ten sezon? (grudzień - styczeń) bo zużycie za jeden dzień jest mało reprezentatywne

Pozdrawiam

M

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PS w zeszłym roku mieliście zużycie za okres 14.12-22.02 równe 474/70 dni = 6,8 m3 na dzień = rewelacja - czy problem jest w tym że zużycie wzrosło?

Czy to aż taka rewelacja dla 120m2?

Biorąc po uwagę ze ubiegłoroczna zima była łagodniejsza.

A i mówimy o szeregowcu czyli jak sadze mają tylko dwie ściany zewnętrzne a dwie są "dogrzewane" przez sąsiadów?

A o sterowaniu warto by się było coś dowiedzieć.

pozdrawiam

Pawlok

A jaki sterownik do tego macie?

Ja tez mam Dietricha tylko inny model i sterownik VS5500plus

Mieszkam ok 8km od Was - codziennie przejeżdzam przez Niepołomice.

Jak sobie nie poradzicie to ewentualnie mogę spróbowac pomóc.

Podeślij proszę na priv tą instrukcje od 1950.

Pozdrawiam

Masz dane za ten sezon? (grudzień - styczeń) bo zużycie za jeden dzień jest mało reprezentatywne

Pozdrawiam

M

właśnie bieżącego zużycia za grudzień/styczeń jeszcze nie dostałam ...

co do zużycia, o którym piszesz to mało zgadza się ale temp w domu też była niska 20 C

a co do sterownika - ale nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam dopiero wdrażam się w terminologię ... jeśli chodzi o zdalne sterowane/czujnik pokojowy to jest to DIEMATIC 3 (zdalne sterowanie dialogowe CDI 2) - przepisałam z instrukcji :lol:

jak w dalszym ciągu będą kłopoty to skorzystamy z osobistej pomocy :wink:

a co to jest OZC??

Obliczenie zapotrzebowania na ciepło .

Przeciez ktoś wam zamontował podłogówke o danych parametrach i kaloryfery - na podstawie czego ? -widzimisia pana Henia od developera ?

pozdrawiam

Pawlok

no wiesz jak siedzisz w temacie to dla Ciebie jest wszystko oczywiste - tak jak dla mnie np. skróty KK, KPA, Zw , Ś .... dlatego pytam ..

to co mówisz jest logiczne ... w dokumentacji nie spotkałam się z takim określeniem - poszukam może nie rwróciłam uwagi

Czy to aż taka rewelacja dla 120m2?

Biorąc po uwagę ze ubiegłoroczna zima była łagodniejsza.

A i mówimy o szeregowcu czyli jak sadze mają tylko dwie ściany zewnętrzne a dwie są "dogrzewane" przez sąsiadów?

A o sterowaniu warto by się było coś dowiedzieć.

6,8 m3 to przy tym ociepleniu i 20 st wewnątrz to wynik jak najbardziej OK. Jeszcze odejmij z 1 m3 na ciepłą wodę i masz zponiżej 200 m3 na miesiąc w szczycie zimy = pół tony węgla - rok temu też bywało minus 20

Pozdrawiam

to moze ponotuj przez kilka dni stany licznika o ustalonej godzinie przy pracujacej podłogówce i pochwal się tu na forum- zobaczymy jak to wygląda.

Napisz też jak jest grzana ciepła woda i w jakich godzinach.

I jeszcze jak dobowo rozkłada się zadana temperatura (np obniżenie nocne jest?)

Pzodr

M

a co to jest OZC??

Obliczenie zapotrzebowania na ciepło .

Przeciez ktoś wam zamontował podłogówke o danych parametrach i kaloryfery - na podstawie czego ? -widzimisia pana Henia od developera ?

pozdrawiam

Pawlok

no wiesz jak siedzisz w temacie to dla Ciebie jest wszystko oczywiste - tak jak dla mnie np. skróty KK, KPA, Zw , Ś .... dlatego pytam ..

to co mówisz jest logiczne ... w dokumentacji nie spotkałam się z takim określeniem - poszukam może nie rwróciłam uwagi

nic takiego nie posiadam w dokumentach

to moze ponotuj przez kilka dni stany licznika o ustalonej godzinie przy pracujacej podłogówce i pochwal się tu na forum- zobaczymy jak to wygląda.

Napisz też jak jest grzana ciepła woda i w jakich godzinach.

I jeszcze jak dobowo rozkłada się zadana temperatura (np obniżenie nocne jest?)

Pzodr

M

właśnie zaczęłam odpisywać co wieczór ,

woda grzana jest przez całą dobę ...

co do temp obniżenie nocne jest do 18 C

Myślałem że przebrnełaś już przez to forum wnikliwie czytając liczne watki np o zużyciu gazu itp itd

6,8 m3 to przy tym ociepleniu i 20 st wewnątrz to wynik jak najbardziej OK. Jeszcze odejmij z 1 m3 na ciepłą wodę i masz zponiżej 200 m3 na miesiąc w szczycie zimy = pół tony węgla - rok temu też bywało minus 20

Pozdrawiam

Właśnie istotna sprawa przy tym ociepleniu - jak widać nie jest to domek dobrze ocieplony" lecz tylko w miarę poprawnie Ilość dni zimnych w zeszłym roku w Wielkopolsce mieliśmy znacznie mniejsza niż w tegorocznej prawdziwej zimie.

I nie zapominajmy ze mówimy o szeregowcu tylko dwie ściany zewnętrzne - mam rodzinkę mieszkająca w wybudowanym przez siebie segmencie szeregowca - wplyw zwartej zabudowy czuć w cieple i w rachunkach.

pozdrawiam

Pawlok

Dla kotła kondensacyjnego wymuszacie zmniejszenie temp na noc w godzinach (jakich? ) do 18 stopni z 21 ? Dobrze rozumiem?

Zapraszam przeczytać wątek np:

http://forum.muratordom.pl/regulacja-pieca-de-dietrich-mcr-24,t148784-360.htm

Moim zdaniem takie skokowe obnizanie temperatury przy eksploatacji kotła kondensacyjnego nie ma ekonomicznego sensu - skutkuje w momencie zarządania temperatury wyzszej kotła pracą na większej mocy - tym samym większym poborem gazu.

Ogólnie coś mało eksperymentowaliście że swoim układem grzewczym :-)

pozdrawiam

Pawlok

Myślałem że przebrnełaś już przez to forum wnikliwie czytając liczne watki np o zużyciu gazu itp itd

niestety o wnikliwości ciężko tutaj mówić - brak czasu a obecna sytuacja zmusiła mnie aby odłożyć pilną pracę na dwa dni i zająć się wypływającymi pieniędzmi z budżetu -dlatego mogę na bieżąco odpisywać

oczywiście czytałam na szybko ale jak sam zauważyłeś ze moja wiedza w tym temacie jest znikoma co utrudnia czytanie ze zrozumieniem wypowiedzi z fachową terminologią - obiecuję poprawę ... już kilku rzeczy się naumiałam ;)

Dla kotła kondensacyjnego wymuszacie zmniejszenie temp na noc w godzinach (jakich? ) do 18 stopni z 21 ? Dobrze rozumiem?

Zapraszam przeczytać wątek np:

http://forum.muratordom.pl/regulacja-pieca-de-dietrich-mcr-24,t148784-360.htm

Moim zdaniem takie skokowe obnizanie temperatury przy eksploatacji kotła kondensacyjnego nie ma ekonomicznego sensu - skutkuje w momencie zarządania temperatury wyzszej kotła pracą na większej mocy - tym samym większym poborem gazu.

Ogólnie coś mało eksperymentowaliście że swoim układem grzewczym :-)

pozdrawiam

Pawlok

zgadza się mało eksperymentów - bo jest to dla nas nowa zabawka dopiero drugi rok się zaczął jak obserwujemy ten piec , mamy już dla porównania rachunki z tych samych sezonów i poszepty panów z gazowni że jednak zużycie gazu zbyt duże ??? ... już mi witki opadają ... dzięki za link zaraz postaram się na spokojnie przeczytać ( obym tylko zrozumiała )

program pracy dziennej mam załączony niezmiennie ten sam przez cały czas naszego mieszkania

P4:

PO-PI : 6.00-8.00, 11.00-13.30, 16.00-22.00

SO: 6.00 - 23.00

NI : 7.00 - 23.00

czyli co nocna temp ma być bliższa dziennej - upssss

a na zdalnym sterowaniu aktywny tryb pracy to auto

ok reasumując:

*niech działa zarówno podłogowka jak i grzejniki

*wyłącz grzanie wody na noc

*obniż temp. dzienną na 20,5 (i tak Ci dogrzeje więcej - teraz bywa i 23 stopnie prawda?)

*podwyż nocną na 19,5 lub 20

* w pomieszczeniu z czujnikiem nie przykręcaj grzejnika

* pozostałe z grzejnikami reguluj za pomocą termostatów

* stopniowo obnizaj krzywe grzewcze az do utraty komfortu termicznego

Aha - gdzie masz czujnik zewnętrzny od pogodówki?

Używasz kominka?

M

ok reasumując:

*niech działa zarówno podłogowka jak i grzejniki

*wyłącz grzanie wody na noc

*obniż temp. dzienną na 20,5 (i tak Ci dogrzeje więcej - teraz bywa i 23 stopnie prawda?)

*podwyż nocną na 19,5 lub 20

* w pomieszczeniu z czujnikiem nie przykręcaj grzejnika

* pozostałe z grzejnikami reguluj za pomocą termostatów

* stopniowo obnizaj krzywe grzewcze az do utraty komfortu termicznego

Aha - gdzie masz czujnik zewnętrzny od pogodówki?

Używasz kominka?

M

z temperaturą masz rację - dogrzewa więcej , nocną podwyższyłam

czujnik zewnętrzny umieszczony mam pod dachem - zachodnia strona (wietrzne miejsce jeśli o to pytasz)

nie mam kominka i ci sąsiedzi z szeregówki obok też nie mają a rachunki mają niższe - ostatnio różnica to 230zł :( - nie należą do ludzi, którzy koloryzują ) ale mają inny piec :roll:

-nasza krzywa grzewcza została przestawiona z 1.6 na 0.8

-tem. pieca z 75 na 65 C - mąż miał zagadkę czy ją obniżyć :-?

piec jeszcze zadawał pytania odnośnie pompy - tego w instrukcji nie ma :-?

zobaczymy jakie będzie dobowe zużycie ....

1950 - dziękuję za pomoc ... mam nadzieję że te parametry będą lepsze dla naszego portfela

te zmiany w piecu mąż wprowadził wczoraj koło północy - dobowy odczyt temp z wczoraj to 10,81m3 , z dziś 4,51 m3 (na zewnątrz było nieco cieplej niż wczoraj)

obserwuję dalej