Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy Domolight 3-18 LP De Dietrich

Recommended Posts

te zmiany w piecu mąż wprowadził wczoraj koło północy - dobowy odczyt temp z wczoraj to 10,81m3 , z dziś 4,51 m3 (na zewnątrz było nieco cieplej niż wczoraj)

obserwuję dalej

Rozumiem że te dwie cyfry to za pełną dobę? No widzisz - już jest lepiej i nie wynika to tylko z tego że się ociepliło

Dla porównania u mnie odpowiednio 12 m3 i 9,5 m3 ale dom dwa razy większy (tak samo mieszkamy 2 sezon)

Śr temp. dla Krakowa w te dwa dni to -5,2 oraz -0,9.

Pozdr

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak sobie myślę jeżeli w ciągu dnia jesteście poza domem - to może włączyć tryb obnizony również w dzień - i wtedy ustawić powiedzmy 19,5.

Rok temu tak mieliśmy bo Żona pracowała i do 16.00 było obniżenie. I wtedy spalaliśmy mniej gazu (ale i zima była łagodniejsza) Teraz jak się pojawił Mały Tomuś to praktycznie cały dzień mamy tryb dzienny.

I jeszcze jedna rzecz mająca wpływ na zuzycie - cyrkulacja ciepłej wody - ale jak deweloperka to cyrkulacji chyba nie ma?

Tak sobie myślę jeżeli w ciągu dnia jesteście poza domem - to może włączyć tryb obnizony również w dzień - i wtedy ustawić powiedzmy 19,5.

A moze wrecz przeciwnie cały czas utrzymywac 21 - jeżeli śpi sie gdzie do góry to tam można przykrecić na kaloryferze :-)

Wynik może być całkiem ciekawy.

Acha ale wszystkie zmiany robic ze spokojem na conajmniej 2 doby by zaobserwować zachowanie układu i ciepłote w domu. Bo ajk beda na łąpu capu to się pogubisz wrozrózneiniu co mogło spowodowac daną poprawe lub pogorszenie.

pozdrawiam

Pawlok

Rok temu tak mieliśmy bo Żona pracowała i do 16.00 było obniżenie. I wtedy spalaliśmy mniej gazu (ale i zima była łagodniejsza) Teraz jak się pojawił Mały Tomuś to praktycznie cały dzień mamy tryb dzienny.

I jeszcze jedna rzecz mająca wpływ na zuzycie - cyrkulacja ciepłej wody - ale jak deweloperka to cyrkulacji chyba nie ma?

obniżenie w dzień nie wchodzi w grę bo ja pracuję w domu :lol: ... co do cyrkulacji ciepłej wody - hmmm nie mam pojęcia muszę męża zapytać ... wiem że w zeszłym roku mąż dokupił pompę???? - w każdym bądź razie wisi taki jakiś mały sterownik na ścianie przy kotle, jest podłączony do kotła i na nim ustawia się temp CWU i sprawia że na piętrze (w szczególności zimą ) od razu leci ciepła woda ... - mam nadzieję ze napisałam czytelnie uffff przechodzę szybki kurs "piecowy "

A moze wrecz przeciwnie cały czas utrzymywac 21 - jeżeli śpi sie gdzie do góry to tam można przykrecić na kaloryferze :-)

Wynik może być całkiem ciekawy.

Acha ale wszystkie zmiany robic ze spokojem na conajmniej 2 doby by zaobserwować zachowanie układu i ciepłote w domu. Bo ajk beda na łąpu capu to się pogubisz wrozrózneiniu co mogło spowodowac daną poprawe lub pogorszenie.

pozdrawiam

Pawlok

tak, tak masz zdecydowanie rację zmiany były dokonane jak tylko dostaliśmy od 1950 instrukcję - teraz obserwacja i notatki

w sypialni mamy i tak zakręcony kaloryfer ponieważ obok jest suszarnia z podłogówką i kaloryferem ręcznikowcem i z tego pomieszczenia mamy ciepło

zresztą zauważyliśmy taką prawidłowość że jak jest załączona podłogówka to u góry jest trochę chłodniej niż w salonie - a może tak było bo nie mieliśmy pieca dobrze ustawionego ???? - to też musimy sprawdzić

hmmm z tego co pamiętam ( jak pisałam na budowie byliśmy codziennie) to konstrukcja dachu jest wypełniona wełną mineralną wykończone od środka płytą GK - powinnam mieć to na fotach :-?

co do zamykania kaloryferów przy podłogówce toooooo - ja tak robię z niewiedzy ...zresztą i tak dużżżżżżżo cieplej jest jak grzeje podłogówka niż kaloryfery a co powinnam je jednak odkręcić?????

Hmm coś czuje ze to bycie codziennie nie niosło za sobą żadnych skutków, ile wełny, o jakich parametrach - coś mam przeczucie ze to będzie góra 10+5 jak najtańszej. Masz policzone rzetelnie OZC ? Coś mi się wydaje ze szukasz sposobu na tanie grzanie od drugiej strony....

W drugiej kwestii mogę się mylić - ale ja grzałbym pomieszczenie reprezentantywne do temperatury x (zadanej sterowaniem) za pomocą całej dostępnej mocy grzewczej instalacji CO. Wnioskuje że grzałaś albo kaloryferami (niedogrzewając - za mała ich moc) lub podłogówką dogrzewając..

pozdrawiam

Pawlok

hmm może i masz rację że ocieplenie dachu poszło tańszym kosztem .. - do wykończenia i ocieplenia strychu dopłacaliśmy aby to nam od razu zrobili ... oj szkoda że tego wszystkiego nie wiedziałam dwa lata temu :cry:

a co to jest OZC??

co do ocieplenia dachu - mąż pamięta ze wełna 20-ka (mówił że jak wszedł na stryszek to rozmawiał z robotnikami i widział opakowania ) ...

jedyny zdaje się mankament to kukułki/jaskółki drewniane co prawda ocieplone styropianem 15 - ale już myślimy nad dodatkowym ociepleniem - są to dwa pokoje, które wg naszych obserwacji są stratą ciepła

co do ocieplenia dachu - mąż pamięta ze wełna 20-ka (mówił że jak wszedł na stryszek to rozmawiał z robotnikami i widział opakowania ) ...

no to nie najgorzej aczkolwiek wełna powinna iść w 2 warstwach: pierwsza- grubsza między krokwie a druga w poprzek

...

jedyny zdaje się mankament to kukułki/jaskółki drewniane co prawda ocieplone styropianem 15 - ale już myślimy nad dodatkowym ociepleniem - są to dwa pokoje, które wg naszych obserwacji są stratą ciepła

ale jak? 15 to już OK

no to nie najgorzej aczkolwiek wełna powinna iść w 2 warstwach: pierwsza- grubsza między krokwie a druga w poprzek

...

ale jak? 15 to już OK

i to jest na jakąś tam zakładkę czy przekładkę - potwierdzasz że nieźle - to przynajmniej tyle uffff

co do tych jaskółko/kukułek (nie zapamiętałam dokładnie jak na to mówili hah ) to tak jak mówię - z drewna na zewnątrz styropian 15 a od środka - no właśnie wydaje nam się że tylko ta wełna i płyta .. jak macamy te ścinę to jest ona zdecydowanie zimniejsza iiiii jakby nieszczelna ale tak jak już pisałam w planach mamy ocieplenie tych pokoi bo jesteśmy przekonani że to co zrobiono to za mało :-?

po zmianie parametrów z codziennych odczytów wynika iż średnie dobowe zużycie gazu spadło do 5,1m3

dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie

co do średnich zużyć sąsiedzkich - to tylko rozmawialiśmy a Ci co pokazali rachunek mieli podobne zużycie do nas a dodatkowo dogrzewają się jeszcze kominkiem - także niechcący dostali od nas zagadkę :lol: ...

obserwuję dalej 8)

po zmianie parametrów z codziennych odczytów wynika iż średnie dobowe zużycie gazu spadło do 5,1m3

Wraz ze wzrostem znacznym temperatur na zewnetrz ?:-)

Prawda ?

pozdrawiam

Pawlok

prawda temperatura zewnętrzna obecnie jest wysoka i mam świadomość że ma ona wpływ na ilość spalanego gazu 8) - tylko wcześniej przy również dodatniej zewn. temp. potrafił pobrać na dobę 10 m3

tak jak pisałam uczymy się dopiero tego pieca - nasz błąd, że wcześniej nie zainteresowaliśmy się tym tematem ale byliśmy przekonani, że panowie, którzy go uruchamiali wszystko poustawiali - tak stwierdzili

:evil:

a moja babcia mówiła "kijem tego co nie pilnuje swego .." ...

żałuję że nie zmobilizowałam się do szpiegostwa jakieś 3 m-ce temu :evil:

no cóż - obserwuję dalej :wink:

pozdrawiam