MAREKKASIA 18.02.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 te zmiany w piecu mąż wprowadził wczoraj koło północy - dobowy odczyt temp z wczoraj to 10,81m3 , z dziś 4,51 m3 (na zewnątrz było nieco cieplej niż wczoraj) obserwuję dalej Rozumiem że te dwie cyfry to za pełną dobę? No widzisz - już jest lepiej i nie wynika to tylko z tego że się ociepliło Dla porównania u mnie odpowiednio 12 m3 i 9,5 m3 ale dom dwa razy większy (tak samo mieszkamy 2 sezon) Śr temp. dla Krakowa w te dwa dni to -5,2 oraz -0,9. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 18.02.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Tak sobie myślę jeżeli w ciągu dnia jesteście poza domem - to może włączyć tryb obnizony również w dzień - i wtedy ustawić powiedzmy 19,5.Rok temu tak mieliśmy bo Żona pracowała i do 16.00 było obniżenie. I wtedy spalaliśmy mniej gazu (ale i zima była łagodniejsza) Teraz jak się pojawił Mały Tomuś to praktycznie cały dzień mamy tryb dzienny.I jeszcze jedna rzecz mająca wpływ na zuzycie - cyrkulacja ciepłej wody - ale jak deweloperka to cyrkulacji chyba nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 18.02.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Tak sobie myślę jeżeli w ciągu dnia jesteście poza domem - to może włączyć tryb obnizony również w dzień - i wtedy ustawić powiedzmy 19,5. A moze wrecz przeciwnie cały czas utrzymywac 21 - jeżeli śpi sie gdzie do góry to tam można przykrecić na kaloryferze Wynik może być całkiem ciekawy. Acha ale wszystkie zmiany robic ze spokojem na conajmniej 2 doby by zaobserwować zachowanie układu i ciepłote w domu. Bo ajk beda na łąpu capu to się pogubisz wrozrózneiniu co mogło spowodowac daną poprawe lub pogorszenie. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 19.02.2010 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Tak sobie myślę jeżeli w ciągu dnia jesteście poza domem - to może włączyć tryb obnizony również w dzień - i wtedy ustawić powiedzmy 19,5. Rok temu tak mieliśmy bo Żona pracowała i do 16.00 było obniżenie. I wtedy spalaliśmy mniej gazu (ale i zima była łagodniejsza) Teraz jak się pojawił Mały Tomuś to praktycznie cały dzień mamy tryb dzienny. I jeszcze jedna rzecz mająca wpływ na zuzycie - cyrkulacja ciepłej wody - ale jak deweloperka to cyrkulacji chyba nie ma? obniżenie w dzień nie wchodzi w grę bo ja pracuję w domu ... co do cyrkulacji ciepłej wody - hmmm nie mam pojęcia muszę męża zapytać ... wiem że w zeszłym roku mąż dokupił pompę???? - w każdym bądź razie wisi taki jakiś mały sterownik na ścianie przy kotle, jest podłączony do kotła i na nim ustawia się temp CWU i sprawia że na piętrze (w szczególności zimą ) od razu leci ciepła woda ... - mam nadzieję ze napisałam czytelnie uffff przechodzę szybki kurs "piecowy " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 19.02.2010 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Tak sobie myślę jeżeli w ciągu dnia jesteście poza domem - to może włączyć tryb obnizony również w dzień - i wtedy ustawić powiedzmy 19,5. A moze wrecz przeciwnie cały czas utrzymywac 21 - jeżeli śpi sie gdzie do góry to tam można przykrecić na kaloryferze Wynik może być całkiem ciekawy. Acha ale wszystkie zmiany robic ze spokojem na conajmniej 2 doby by zaobserwować zachowanie układu i ciepłote w domu. Bo ajk beda na łąpu capu to się pogubisz wrozrózneiniu co mogło spowodowac daną poprawe lub pogorszenie. pozdrawiam Pawlok tak, tak masz zdecydowanie rację zmiany były dokonane jak tylko dostaliśmy od 1950 instrukcję - teraz obserwacja i notatki w sypialni mamy i tak zakręcony kaloryfer ponieważ obok jest suszarnia z podłogówką i kaloryferem ręcznikowcem i z tego pomieszczenia mamy ciepło zresztą zauważyliśmy taką prawidłowość że jak jest załączona podłogówka to u góry jest trochę chłodniej niż w salonie - a może tak było bo nie mieliśmy pieca dobrze ustawionego ???? - to też musimy sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 19.02.2010 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 hmmm z tego co pamiętam ( jak pisałam na budowie byliśmy codziennie) to konstrukcja dachu jest wypełniona wełną mineralną wykończone od środka płytą GK - powinnam mieć to na fotach co do zamykania kaloryferów przy podłogówce toooooo - ja tak robię z niewiedzy ...zresztą i tak dużżżżżżżo cieplej jest jak grzeje podłogówka niż kaloryfery a co powinnam je jednak odkręcić????? Hmm coś czuje ze to bycie codziennie nie niosło za sobą żadnych skutków, ile wełny, o jakich parametrach - coś mam przeczucie ze to będzie góra 10+5 jak najtańszej. Masz policzone rzetelnie OZC ? Coś mi się wydaje ze szukasz sposobu na tanie grzanie od drugiej strony.... W drugiej kwestii mogę się mylić - ale ja grzałbym pomieszczenie reprezentantywne do temperatury x (zadanej sterowaniem) za pomocą całej dostępnej mocy grzewczej instalacji CO. Wnioskuje że grzałaś albo kaloryferami (niedogrzewając - za mała ich moc) lub podłogówką dogrzewając.. pozdrawiam Pawlok hmm może i masz rację że ocieplenie dachu poszło tańszym kosztem .. - do wykończenia i ocieplenia strychu dopłacaliśmy aby to nam od razu zrobili ... oj szkoda że tego wszystkiego nie wiedziałam dwa lata temu a co to jest OZC?? co do ocieplenia dachu - mąż pamięta ze wełna 20-ka (mówił że jak wszedł na stryszek to rozmawiał z robotnikami i widział opakowania ) ... jedyny zdaje się mankament to kukułki/jaskółki drewniane co prawda ocieplone styropianem 15 - ale już myślimy nad dodatkowym ociepleniem - są to dwa pokoje, które wg naszych obserwacji są stratą ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 19.02.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 co do ocieplenia dachu - mąż pamięta ze wełna 20-ka (mówił że jak wszedł na stryszek to rozmawiał z robotnikami i widział opakowania ) ... no to nie najgorzej aczkolwiek wełna powinna iść w 2 warstwach: pierwsza- grubsza między krokwie a druga w poprzek ... jedyny zdaje się mankament to kukułki/jaskółki drewniane co prawda ocieplone styropianem 15 - ale już myślimy nad dodatkowym ociepleniem - są to dwa pokoje, które wg naszych obserwacji są stratą ciepła ale jak? 15 to już OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 19.02.2010 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 co do ocieplenia dachu - mąż pamięta ze wełna 20-ka (mówił że jak wszedł na stryszek to rozmawiał z robotnikami i widział opakowania ) ... no to nie najgorzej aczkolwiek wełna powinna iść w 2 warstwach: pierwsza- grubsza między krokwie a druga w poprzek ... jedyny zdaje się mankament to kukułki/jaskółki drewniane co prawda ocieplone styropianem 15 - ale już myślimy nad dodatkowym ociepleniem - są to dwa pokoje, które wg naszych obserwacji są stratą ciepła ale jak? 15 to już OK i to jest na jakąś tam zakładkę czy przekładkę - potwierdzasz że nieźle - to przynajmniej tyle uffff co do tych jaskółko/kukułek (nie zapamiętałam dokładnie jak na to mówili hah ) to tak jak mówię - z drewna na zewnątrz styropian 15 a od środka - no właśnie wydaje nam się że tylko ta wełna i płyta .. jak macamy te ścinę to jest ona zdecydowanie zimniejsza iiiii jakby nieszczelna ale tak jak już pisałam w planach mamy ocieplenie tych pokoi bo jesteśmy przekonani że to co zrobiono to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 19.02.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 dla porównania - ja mam 15+8 UNI MATY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 19.02.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 ... ale już myślimy nad dodatkowym ociepleniem - są to dwa pokoje, które wg naszych obserwacji są stratą ciepła To proponuje skoro chcecie poprawiać przedtem zrobić badanie termowizyjne budynku - mogą ładne developerskie kwiatki wyjść. pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 22.02.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 i jak tam zuzycie za kolejne dni?czy jestes w stanie wyciągnąć od sąsiadów ich stany licznika z faktury? policzymy jakie mają średniePozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 23.02.2010 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 po zmianie parametrów z codziennych odczytów wynika iż średnie dobowe zużycie gazu spadło do 5,1m3 dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie co do średnich zużyć sąsiedzkich - to tylko rozmawialiśmy a Ci co pokazali rachunek mieli podobne zużycie do nas a dodatkowo dogrzewają się jeszcze kominkiem - także niechcący dostali od nas zagadkę ... obserwuję dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 23.02.2010 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 po zmianie parametrów z codziennych odczytów wynika iż średnie dobowe zużycie gazu spadło do 5,1m3 Wraz ze wzrostem znacznym temperatur na zewnetrz ? Prawda ? pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nysza 24.02.2010 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 po zmianie parametrów z codziennych odczytów wynika iż średnie dobowe zużycie gazu spadło do 5,1m3 Wraz ze wzrostem znacznym temperatur na zewnetrz ? Prawda ? pozdrawiam Pawlok prawda temperatura zewnętrzna obecnie jest wysoka i mam świadomość że ma ona wpływ na ilość spalanego gazu - tylko wcześniej przy również dodatniej zewn. temp. potrafił pobrać na dobę 10 m3 tak jak pisałam uczymy się dopiero tego pieca - nasz błąd, że wcześniej nie zainteresowaliśmy się tym tematem ale byliśmy przekonani, że panowie, którzy go uruchamiali wszystko poustawiali - tak stwierdzili a moja babcia mówiła "kijem tego co nie pilnuje swego .." ... żałuję że nie zmobilizowałam się do szpiegostwa jakieś 3 m-ce temu no cóż - obserwuję dalej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 25.02.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 No i super. Szkoda ze sezon grzewczy sie kończy ... żartowałem U mnie ostatnie 2 dni - w okolicach 7 m3 Pozdr M PS Ubawiłas mnie z tymi sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts