Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa szamba/oczyszcalni na powierzchniowo malej działce

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie dotyczace budowy szamba, ewentualnie przydomowej oczyszcalni.

Jestem posiadaczem takowej dzaiłeczki na której stoi domek jednorodzinny. Domek jest dość stary ale cały czas w dobrym stanie technicznym . Do niedawna mieszkali tam dziadkowie obecnie przypadl w udziale mnie.

No i zaczeły sie problemy - mamy 21 wiek i wypada domek troszeczke podremontowac, odmłodzić być może rozbudować. Problem jednak polega na tym że działka na której stoi budynek jest bardzo małą. (ok. 10 x 10 metrow). Tak generalnie wygladaja wszystkie dzialki na mojej ulicy a budynki sa stare i przylegaja do siebie bezposrednio. Najwiekszym problemem jaki mam obecnie jest budowa szamba a raczej uzyskanie pozwolenia na nią. W planie zagospodarowania przestrzeni nie ma mozliwosci budowy kanalizacji w drodze gdyz jest tam za duzy spadek poziomu i wymagala by budowy przepompowni. Wiec pozostaje szambo ale moja dzialka jest tak mala ze budowa szamba zgodnie z obowiązującymi przepisami jest niewykonalna. Czy istnieją jakiekolwiek regulacje prawne które naciągają te przepisy w takich rzypadkach czy poprostu pozostaje jak w średnioweczu wiaderko.

Jesli ktoś posiada taką wiedze prosze o info.

Pozdrawiam

• 2 months później...