Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki koszt elewacji na rok 2010

sepix

Recommended Posts

Temat elewacji z wykonaniem wełna dopiero się rozpoczyna i jeśli chodzi o docieplenie to nie tylko grubość ma wpływ ale i zastosowany materiał chodzi o wydajność wykonania elewacji z płyt lub z wełny lamelowej jeśli ktoś powie a ja to zrobię za ileś tam złotych niech zapali się lampka czerwona kontroli, praca podobna jak na innych materiałach do ociepleń ale natym to się kończy, nakład pracy na wełnie jest większy i cena musi być odpowiednia do wykonania a materiał na tynk elewacyjny również powinien być dobrany, kleje również jeżeli chcemy mieć dobrą elewację bez popękań.

Temat elewacji z wykonaniem wełna dopiero się rozpoczyna i jeśli chodzi o docieplenie to nie tylko grubość ma wpływ ale i zastosowany materiał chodzi o wydajność wykonania elewacji z płyt lub z wełny lamelowej jeśli ktoś powie a ja to zrobię za ileś tam złotych niech zapali się lampka czerwona kontroli, praca podobna jak na innych materiałach do ociepleń ale natym to się kończy, nakład pracy na wełnie jest większy i cena musi być odpowiednia do wykonania a materiał na tynk elewacyjny również powinien być dobrany, kleje również jeżeli chcemy mieć dobrą elewację bez popękań.

To teraz sie mowi:" zrobie to za 50 albo 200pln/metr, zobaczymy ile sie narobie" ? Jak ktos powie konkretnie - 100/m2- to juz sie ma lampka zapalac? :)

Tak jak napisalem, jest wiele czynnikow, od ktorych zalezy cena, ale od jakiegos pulapu trzeba zaczac.

Proszę o informacje ile przeciętnie kosztuje robocizna za położenie samego tynku zewnętrznego, przy założeniu jest styropian jest położony na gotowo (siatka,klej)

Zastanawiam się również, czy wykonawcy będą zainteresowani położeniem samego tynku. Jeżeli ktoś z Was może niedawno robił elewację to interesuje mnie również o rząd wielkości ceny za materiał (tynk). Pewnie ma tu znaczenie rodzaj i kolor, ale zależy orientacyjnie mi na oszacowaniu budżetu.

Proszę o informacje ile przeciętnie kosztuje robocizna za położenie samego tynku zewnętrznego, przy założeniu jest styropian jest położony na gotowo (siatka,klej)

Zastanawiam się również, czy wykonawcy będą zainteresowani położeniem samego tynku. Jeżeli ktoś z Was może niedawno robił elewację to interesuje mnie również o rząd wielkości ceny za materiał (tynk). Pewnie ma tu znaczenie rodzaj i kolor, ale zależy orientacyjnie mi na oszacowaniu budżetu.

Około 30zł za m2 na tynku akrylowym(robocizna +materiał).

Nie orientuje się jakie u Was są ceny ale chyba zbliżone do Bielskich.

W każdym razie w Katowicach ceny są wyższe o 20-30%(często tam robimy).

• 7 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 5 months później...
  • 6 months później...

o w mordę?!!! no to mnie chyba na kupe kasy naciągnęli...

dom ocieplony styropianem z siatką i klejem, ale parę lat temu i oto co mi wykonawca zrobił:

-klej jeszcze raz, bo stary był nierówno i niestarannie nałożony

-gruntowanie

-montaż blaszanych parapetów 10 szt

-wyrównanie trzech łuków nad tarasem

-montaż sztukaterii elewacyjnej (listwy nad oknami i pod parapetami + 3 łukowe nad tarasem + bonie)

-demontaż i montaż rynien

-malowanie podbić 1x

-tynk akryl baranek + cokoły - tynk mozaikowy

220 m2 - za to policzył 20 tyś zł , wychodzi 91 zł/m2 - czy to nie za dużo???