Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ingerencja w ścianę nośną

Recommended Posts

Witam,

z góry przepraszam, jeśli moje pytanie jest mądre inaczej, odpowiedź oczywista, itd, ale jestem kobietą, co powinno wiele wyjaśnić ;)

Ściana, przy której chcę postawić w kuchni lodówkę jest ścianą nośną i ma grubość 25 cm (długość jakieś 3,5 m). Wymarzyłam sobie lodówkę side-by-side, ale nie sprawdziłam, że jej głębokość jest większa od standardowej o 10 cm, no i klops :(. I teraz pytanie: czy jest możliwość, by na odcinku 90 cm, na wysokość 180 cm machnąć tę ścianę cieńszą o 10 cm, czy po prostu dać sobie spokój, bo cały dom może mi się zwalić na głowę :) i polubić się ze zwykłą lodówką?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Witam,

z góry przepraszam, jeśli moje pytanie jest mądre inaczej, odpowiedź oczywista, itd, ale jestem kobietą, co powinno wiele wyjaśnić ;)

Ściana, przy której chcę postawić w kuchni lodówkę jest ścianą nośną i ma grubość 25 cm (długość jakieś 3,5 m). Wymarzyłam sobie lodówkę side-by-side, ale nie sprawdziłam, że jej głębokość jest większa od standardowej o 10 cm, no i klops :(. I teraz pytanie: czy jest możliwość, by na odcinku 90 cm, na wysokość 180 cm machnąć tę ścianę cieńszą o 10 cm, czy po prostu dać sobie spokój, bo cały dom może mi się zwalić na głowę :) i polubić się ze zwykłą lodówką?

robi się takie rzeczy , należy wmurować nadproże ponad planowany otwór , a dopiero po tym wykuwa się otwór, nadproże najczęściej jest ze stalowego dwuteownika albo ceownika , niech ci to wyliczy kierownik budowy i podbije pieczątke że sięzgadza na taką przeróbkę .

Witam,

Spokojne można zrobic pocienieni lub otwór.

Tak jak kolega podał zrobić nadproże takie jak nad drzwiami się robi.

To nie problem.

Powodzenia.

Na etapie projektowania, usunięcie kawałka ściany nośnej - jak inaczej wzmocnić strop?

Chcemy odkryć schody na salon a między nimi a tymże pomieszczeniem przewidziano nośną ścianę...

Belka i słóp.

Ale jeżeli można prosić rzut to może uda się coś ciekawszego wymyślić.

Może sam podciąg ?

Może inaczej zazbroić ?

:wink:

Słupa nie potrzeba .

Podciąg / belka / wsparty na ścianie przy kominku.

Jaki strop, jaka grubość ?

Może udałoby sie zrobić belkę podniesioną do góry.

Oczywiście wszystkomusi przeliczyć konstruktor.

Ładny domek. :wink:

No właśnie o podciągu myślałam, ale ja się nie znam na konstrukcjach, baba jestem :oops: to już policzy konstruktor...

dzięki, nam też się podoba

:wink:

... machnąć tę ścianę cieńszą o 10 cm, czy po prostu dać sobie spokój, bo cały dom może mi się zwalić na głowę :) i polubić się ze zwykłą lodówką? ...

po prostu ? :)

jak ma byc " po prostu" - to daj sobie spokój z wnęką /dom sie nie zawali ale lodówka będzie miała złe chłodzenie/

Niepoważnie. Większość lodówek w zabudowie siedzi "w dziurze" i żyją.

Musisz zostawić (i tak) kilka centymetrów od góry i od dołu na kratki i już. WIęc nie rób otworu "na styk".

http://lh4.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/SyoSCb_oc3I/AAAAAAAAHlY/9xhPvp9-ggk/s640/IMG_1789.JPG

Obok słupka z mikrofalą/piekarnikiem po prawej lodówka w zabudowie. Jak widzisz, na górze i na dole kratka. Żaden problem

Z tyłu ściana, z boku ścian, g-k nad lodówką.

Poważnie z tym chłodzeniem?

poważnie

lodówka z tyłu ma chłodnice

jesli ta chłodnica zostanie wsunieta we wnękę - obieg powietrza będzie utrudniony i lodówka będzie zużywac /stosunkowo/ więcej prądu

prawdopodobnie wczesniej sie tez wyeksploatuje

sugeruje, ze chłodnica odprowadza do otoczenia ciepło

jesli lodówka jest nieobudowana i odsunieta od sciany - chłodzenie jest szybsze /taniej nas eksploatacja kosztuje/

jesli zabudowana /wsunieta w ciasną wnękę/ to chłodzenie jest utrudnione i na pewno nie służy to lodówce