sharoon 18.02.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Witam, z góry przepraszam, jeśli moje pytanie jest mądre inaczej, odpowiedź oczywista, itd, ale jestem kobietą, co powinno wiele wyjaśnić Ściana, przy której chcę postawić w kuchni lodówkę jest ścianą nośną i ma grubość 25 cm (długość jakieś 3,5 m). Wymarzyłam sobie lodówkę side-by-side, ale nie sprawdziłam, że jej głębokość jest większa od standardowej o 10 cm, no i klops . I teraz pytanie: czy jest możliwość, by na odcinku 90 cm, na wysokość 180 cm machnąć tę ścianę cieńszą o 10 cm, czy po prostu dać sobie spokój, bo cały dom może mi się zwalić na głowę i polubić się ze zwykłą lodówką? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 18.02.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Witam, z góry przepraszam, jeśli moje pytanie jest mądre inaczej, odpowiedź oczywista, itd, ale jestem kobietą, co powinno wiele wyjaśnić Ściana, przy której chcę postawić w kuchni lodówkę jest ścianą nośną i ma grubość 25 cm (długość jakieś 3,5 m). Wymarzyłam sobie lodówkę side-by-side, ale nie sprawdziłam, że jej głębokość jest większa od standardowej o 10 cm, no i klops . I teraz pytanie: czy jest możliwość, by na odcinku 90 cm, na wysokość 180 cm machnąć tę ścianę cieńszą o 10 cm, czy po prostu dać sobie spokój, bo cały dom może mi się zwalić na głowę i polubić się ze zwykłą lodówką? Z góry dziękuję za odpowiedzi robi się takie rzeczy , należy wmurować nadproże ponad planowany otwór , a dopiero po tym wykuwa się otwór, nadproże najczęściej jest ze stalowego dwuteownika albo ceownika , niech ci to wyliczy kierownik budowy i podbije pieczątke że sięzgadza na taką przeróbkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.02.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Witam, z góry przepraszam, jeśli moje pytanie jest mądre inaczej, odpowiedź oczywista, itd, ale jestem kobietą, co powinno wiele wyjaśnić Ściana, przy której chcę postawić w kuchni lodówkę jest ścianą nośną i ma grubość 25 cm (długość jakieś 3,5 m). Wymarzyłam sobie lodówkę side-by-side, ale nie sprawdziłam, że jej głębokość jest większa od standardowej o 10 cm, no i klops . I teraz pytanie: czy jest możliwość, by na odcinku 90 cm, na wysokość 180 cm machnąć tę ścianę cieńszą o 10 cm, czy po prostu dać sobie spokój, bo cały dom może mi się zwalić na głowę i polubić się ze zwykłą lodówką? Z góry dziękuję za odpowiedzi Spokojne można zrobic pocienieni lub otwór. Tak jak kolega podał zrobić nadproże takie jak nad drzwiami się robi. To nie problem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.02.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 dobrze, że odpowiadając cytujecieinaczej ni w ząb bym nie wiedział czego Wasza odpowiedź dotyczy z czego masz tę ścianę?co jest za nią (na tym problematycznym odcinku) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 18.02.2010 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 ściana ma być z porothermu 25 P+W, a za ścianą będzie pomieszczenie gospodarcze/kotłownia; budowę rozpoczynamy wiosną, a skoro na razie na wiosnę się nie zanosi, z nudów szukam, co by tu skomplikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.02.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Na etapie projektowania, usunięcie kawałka ściany nośnej - jak inaczej wzmocnić strop?Chcemy odkryć schody na salon a między nimi a tymże pomieszczeniem przewidziano nośną ścianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.02.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Na etapie projektowania, usunięcie kawałka ściany nośnej - jak inaczej wzmocnić strop? Chcemy odkryć schody na salon a między nimi a tymże pomieszczeniem przewidziano nośną ścianę... Belka i słóp. Ale jeżeli można prosić rzut to może uda się coś ciekawszego wymyślić. Może sam podciąg ? Może inaczej zazbroić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.02.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Rzut parteru proszę bardzo: http://www.studioatrium.pl/res/359/pa.png link: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-359,399,61,parter.html Schody będą miały odwrócony bieg żeby z salonu widać było te na poddasze a nie do piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.02.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Słupa nie potrzeba . Podciąg / belka / wsparty na ścianie przy kominku. Jaki strop, jaka grubość ? Może udałoby sie zrobić belkę podniesioną do góry. Oczywiście wszystkomusi przeliczyć konstruktor. Ładny domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 18.02.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Słupa nie potrzeba . Podciąg / belka / wsparty na ścianie przy kominku. Jaki strop, jaka grubość ? Może udałoby sie zrobić belkę podniesioną do góry. Oczywiście wszystkomusi przeliczyć konstruktor. Ładny domek. No właśnie o podciągu myślałam, ale ja się nie znam na konstrukcjach, baba jestem to już policzy konstruktor... dzięki, nam też się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 ... machnąć tę ścianę cieńszą o 10 cm, czy po prostu dać sobie spokój, bo cały dom może mi się zwalić na głowę i polubić się ze zwykłą lodówką? ... po prostu ? jak ma byc " po prostu" - to daj sobie spokój z wnęką /dom sie nie zawali ale lodówka będzie miała złe chłodzenie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 18.02.2010 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Poważnie z tym chłodzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.02.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Niepoważnie. Większość lodówek w zabudowie siedzi "w dziurze" i żyją.Musisz zostawić (i tak) kilka centymetrów od góry i od dołu na kratki i już. WIęc nie rób otworu "na styk". http://lh4.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/SyoSCb_oc3I/AAAAAAAAHlY/9xhPvp9-ggk/s640/IMG_1789.JPG Obok słupka z mikrofalą/piekarnikiem po prawej lodówka w zabudowie. Jak widzisz, na górze i na dole kratka. Żaden problemZ tyłu ściana, z boku ścian, g-k nad lodówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 18.02.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Side-by-side nie warto ładować we wnękę, głównie dlatego, że będą problemy z jej otwarciem. Z tego samego powodu nie powinna stać bliżej niż 30cm od ściany bocznej. Chyba, że znajdziesz taki model, który można tak ustawić, ale raczej łatwe to nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 18.02.2010 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Nefer, piękna ta Twoja kuchnia! Robi wrażenie! ravbc, dzięki za zwrócenie uwagi na istotny szczegół, którego nie wzięłam pod uwagę. Najwyraźniej los daje mi do zrozumienia, że SBS to nie dla mnie Mam tylko nadzieję, że w zamian zaoferuje coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Poważnie z tym chłodzeniem? poważnie lodówka z tyłu ma chłodnice jesli ta chłodnica zostanie wsunieta we wnękę - obieg powietrza będzie utrudniony i lodówka będzie zużywac /stosunkowo/ więcej prądu prawdopodobnie wczesniej sie tez wyeksploatuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 18.02.2010 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Sugerujesz, że lodówki do zabudowy szybciej się zużywają, czy dotyczy to tylko wolnostojących, ale zabudowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 sugeruje, ze chłodnica odprowadza do otoczenia ciepło jesli lodówka jest nieobudowana i odsunieta od sciany - chłodzenie jest szybsze /taniej nas eksploatacja kosztuje/ jesli zabudowana /wsunieta w ciasną wnękę/ to chłodzenie jest utrudnione i na pewno nie służy to lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharoon 18.02.2010 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Dzięki za wyjaśnienie. Brzmi sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts