Wiech 22.01.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Mam do ogrzania ok. 200m/2 domu kubatura 500m/3.Dom dobrze ocieplony ,czy piec kondensacyjny 18 kw.i zasobnik 130 l starczy mi do ogrzania i domu oraz do CWU.Myśle jeszcze o zakupie kominka Makrotermu 18lub 24 KW do wspomagania CO i CWU.Kominek nie będzie pracował non stop.Pytanie czy starczy taki piec oraz jak dobrać moc grzejników do pieca kondensacyjnego.Zaznaczam że nie mam podłogówki więc muszę dobrać większe grzejniki.Pozdrawiam Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2004 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Piec wystarczy. Bo 200 m x 70 W/m kw. = 14 KW. Dobrze dociplony dom potrzebuje <70 W/ m kw. Co do kaloryferów to trudniejszy problem bo potrzebne są przeliczniki korekcyjne. Trzeb znać moc kaloryfera przy temperaturze np. 80/70 st. Cnp 1700 W i moc przy 40/30 st. C. np. 4 x mniejsza czyli 425 W. Tablice korekcyjne podają producenci kaloryferów. Trzeba wyjść z maksymalnej temperatury grzewczej i dla tej temperatury znaleźć korektę mocy kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Przekorek 26.01.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Wiele zeleży od temperatury zasilania, o czy pisal przedmowca. Wymierz, jakie zmieszczą ci sie kaloryfery pod oknami i znajdz w tabelach ich moc cieplną przy zalożonej temperaturze (standartowa wysokosc grzejnikow to 600 mm), dlugosci musisz dobrac. Calosc instalacji powinna miec WIEKSZA moc niz kociol - dobrze jesli ok. 15-20%.Wez też pod uwage, że przyjemniej miec wieksze grzejniki, ale zasilane letnią wodą, gdyż nie są wtedy tak gorące i nie dają cholernych wypiekow na twarzy, jak w tradycyjnych instalacjach zasilanych wrzątkiem (bo w grzejnikach część ciepla jest promieniowana - tym gorzej, im gorętszy grzejnik).O ile wiem, piec kondensacyjny sprzyja instalacjom niskotemperaturowym - np 60/50. Tym lepiej dla Ciebie, ale żebyś nie miał za zimno, weż wieksze kaloryfery (15-20% wiecej niż piec). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.01.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Dobierz po prostu grzejniki, biorac ich moc nie przy parametrach 70/90 tylkonp. 45/55 (ew. 30/40) - producenci czesto podaja te 2 zakresy temp. pracy i odpowiadajace im moce grzejnikow. Nastepnie warto wziac jeszcze 20% zapasu, jesli beda instalowane zawory termostatyczne. W wiekszosci pomieszczen,(zakladam, ze dom masz w miare ocieplony) moc grzejnika potrzebna to np.P = 70 W/m2 x pow[ m2] x 1.2 (to 1.2 to wlasnie 20% zapasu na zawory termost.)dla lazienek przemnoz to jeszcze x 1.05dla wiatrolapa przemnoz przez 0.8 ew. zamiast 70 W/m2 wez iloraz zapotrzebowania na moc grzejna w W (z projektu) ipowierzchni uzytkowej w m2. Krzysiek PS SORKI - TE MOC GRZEJNA OCZYWISCIE W WATACH, A NIE W kW !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Krzysiek,Czy wg Ciebie za dobrze ocieplony można uznać dom z BK500 24cm + 12 cm styropianu, 10 cm styro w podłodze i 20 cm wełny na stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2004 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Wiechu mam ten sam zestawDom to 160m2 licząc do skosów bez nich będzie z 200m2 bez problemu sobie poradzi, grzejniki przewymiarowałem o 30% do tego mam trzy podłogówki (w holu i dwóch łazienkach) śmiga to, że aż miło na to patrzeć. Podłogówki są małe (takie po 10m2) i chodzą tylko na ograniczniku powrotu. A w kominku porostu się zakochałem, czasem jak się dorwie do sterownika to mieszam i mieszam. Teraz pracuję nad czujnikiem CWU (dotyczy kominka) by wyłączał pompę, gdy osiągnie zadana temperaturę. Jednym słowem 18kW to aż nadto na CO do CWU w sam raz. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.01.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Gosciu - jest to dom bardzo dobrze ocieplony, na pewno lepiej niz mój . U mni wyszlo srednio 72 W/m2 max. zapotrzebowania na energie cieplna, u Ciebie bedzie wyraznie mniej. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igoka 07.07.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Witam wszystkichProszę o pomoc w doborze pieca gazowego i mocy grzejników. Co do pieca to chyba zdecyduję się na zestaw Junkers CERAPUR SMART ZSB 14-3C + zasobnik ST 120l + regulator FW 100 - czy będzie wystarczający ??Budynek nowy z poddaszem użytkowym ,Parter :gazobeton+12 styropian , podłoga 12 styropian, okna plastik 1.035 m podłogówki i 44 m grzejniki + garaż 35 m z małym grzejnikiem żeby temp. była w okolicy 10 stopniPoddasze :wełna 15+5 niewielka ściana kolankowa i prawie wszystko w skosach, wyprowadzenie pod grzejnikiobliczałem tylko kubaturę bo w tych skosach ciężko dokładnie wyliczyć m 2pokoje mają po 30, 30 i 40 m3 łazienka 11 m3 hol 19 m3 w pokojach po dwa veluxyłącznie całe poddasze ma 140 m kubaturyBardzo mi zależy na Waszej opinii co do mocy grzejników do takiej kubatury (myślałem o aluminiowych żeberkach)Pytałem 3 instalatorów i każdy ma inne zdanieW projekcie nie ma żadnych wyliczeńBędę wdzięczny za wyliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts