aadamuss24 19.02.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Jak rozwiązać sprawę radia ? Np. chciałbym mieć w kuchni i łazience głośniki z których można by było słuchać radia. Gdzie montuje sie głośni - w suficie czy na ścianach ? Czy wystarczy jeden głośnik czy lepiej jakieś dwa (stereo). Widziałem gdzieś kontakty/włączniki na których zmienia się stacje i głośność. Czy może lepiej zwykłe małe radyjka w każdym pomieszczeniu - łazienka, kuchnia. Salon raczej z osobnym dużym sprzętem grającym. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 19.02.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Jak rozwiązać sprawę radia ? Np. chciałbym mieć w kuchni i łazience głośniki z których można by było słuchać radia. Gdzie montuje sie głośni - w suficie czy na ścianach ? Czy wystarczy jeden głośnik czy lepiej jakieś dwa (stereo). Widziałem gdzieś kontakty/włączniki na których zmienia się stacje i głośność. Czy może lepiej zwykłe małe radyjka w każdym pomieszczeniu - łazienka, kuchnia. Salon raczej z osobnym dużym sprzętem grającym. pozdr adam Jak chcesz sterować odtwarzaniem z poszczególnych pomieszczeń to są systemy typu multiroom i raczej droga zabawa. Rozsądnym kosztem wg mnie można obsłużyć 2 strefy (tzn. różna muzyka w dwóch pomieszczeniach) bardziej zaawansowanym amplitunerem - szukaj po prostu z obsługą dwóch stref (chyba, że znajdziesz więcej w rozsądnej cenie). Sterowanie można zrobić np. radiowym przedłużaczem pilota. A jak chcesz iść w kierunku prawdziwego multirooma to np. http://www.cinematic.pl/doc/zalety-multiroom.html Tam jest przykładowy zestaw. Będziesz wiedział czego szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.02.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 A co to typowy streaming? Powyżej podałem wartości maksymalnego bitrate'u dla danych umieszczonych na DVD i BR. To są już dane skompresowane (MPEG1/2/4/VC-1). W sam raz do streamingu (choć to wtedy faktycznie będzie "po prostu odtwarzanie filmu z dysku sieciowego" - najprostsze rozwiązania są najlepsze). Chcesz to dekodować i kodować ponownie w jakimś innym formacie żeby przesłać przez sieć? Jakim? Po co, żeby stracić na jakości i zaoszczędzić kilka Mbps, a martwić sprzętem, który zrobi to online? Wtedy faktycznie serwer stanie się problemem. Dobra, pas U mnie w pracy, dosłownie obok mojego biurka się realizują duże, komercyjne systemy IPTV i kodowanie "w locie" w perspektywie tego, co słyszę na codzień wydało mi się tak oczywiste, że nie dotarł do mnie w porę bezsens takiego podchodzenia do tematu w lokalnych warunkach. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.02.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Jarek P. z tym 10Mbps to nie przesadzaj, jeden BR to 50Mbps z hakiem, w 10Mbps to się nawet z DVD nie zmieścisz. Pamiętaj, że typowy streaming nie przesyła danych żywcem, tylko skompresowane. Jeśli chcesz po prostu odtwarzać filmy DVD z dysku sieciowego, to co innego. J. Chyba jednostki ci się pomyliły (Mb czy MB)! Maksymalny odczyt z Blue-rey to 54 MB/s (min 4.5 MB/s) więc nie tak tragicznie!? Sieć 100Mb/s = 12,5MB/s Dla DVD 10.5 Mbit/s. Właśnie o co Ci chodzi z tym streamingiem ?? A mi się właśnie "streaming" transmisja strumieniowa kojarzy z przesyłaniem danych ciągłym strumieniem tak jak UDP. A czy on jest skompresowany czy nie zależy od czegoś innego. Dane np. z DVD możemy przesyłać strumieniowo bez dodatkowej kompresji w czasie rzeczywistym lub kompresować (tylko po co w warunkach domowych) i tez wysyłać strumieniem. A możesz napisać jaka aplikacja będzie opowiedziana za kompresje i dekompresje tego sygnału ? Masz na myśli RTS Protocol czyli sterowanie dostarczaniem danych czasu rzeczywistego? Z tego co wiem to nie jest jeszcze oficjalnym standardem. Protokół ten nie zajmuje się kompresowaniem danych tylko ich przesyłaniem i może wykorzystywać protokoły warstwy transportowej UDP lub TCP. Dobra, pas U mnie w pracy, dosłownie obok mojego biurka się realizują duże, komercyjne systemy IPTV i kodowanie "w locie" w perspektywie tego, co słyszę na codzień wydało mi się tak oczywiste, że nie dotarł do mnie w porę bezsens takiego podchodzenia do tematu w lokalnych warunkach. J. W IPTV strumień wideo najczęściej jest zakodowany również w formacie MPEG-2, MPEG-4. No i w każdym pokoju trzeba by mieć Set-top box'a. Pytanie jeszcze jak ten sumień jest mocno skompresowany bo sam format jeszcze niczego szczególnego o kompresji nie mówi. Np. MPEG-2 jest stosowany zarówno w DVD jak i Blue rey a wiadomo jak się różnią "ciężarem" zapisane tam filmy! fenix2: znajdź taki dysk, który jest w stanie wysycić sieć 1Gb, a potem zobacz ile on kosztuje i przestań się zastanawiać czy gigabit starczy Obecnie normalne dyski SATA2 mają transfery na poziomie 300.00 MB/s ! Dla dysku to nie problem! "Wysycić" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.02.2010 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Chyba jednostki ci się pomyliły (Mb czy MB)! Maksymalny odczyt z Blue-rey to 54 MB/s (min 4.5 MB/s) więc nie tak tragicznie!? Sieć 100Mb/s = 12,5MB/s Dla DVD 10.5 Mbit/s. Nie, nie pomyliły mi się. Pasmo zajmowane przez jeden settopbox IPTV to właśnie kilka Mbps (więcej trochę trudno byłoby przesłać do abonenta). Oczywiście strumień danych jest kompresowany. Właśnie o co Ci chodzi z tym streamingiem ?? A mi się właśnie "streaming" transmisja strumieniowa kojarzy z przesyłaniem danych ciągłym strumieniem tak jak UDP. A czy on jest skompresowany czy nie zależy od czegoś innego. Oj napisałem wyżej, o co mi chodzi, że słysząc o udostepnianiu filmów z serwera wskoczyłem w wąską ścieżkę myślową, nie zastanawiając się nad jej bezsensem w domowych warunkach. Streaming to protokół faktycznie dość podobny do UDP. A możesz napisać jaka aplikacja będzie opowiedziana za kompresje i dekompresje tego sygnału ? W naszych zabawkach kompresja jest dokonywana sprzętowo, "aplikacja" ma postać płaskiego i bardzo niepozornego segmentu rackowego, nie mam pojęcia, co w niej siedzi. Masz na myśli RTS Protocol czyli sterowanie dostarczaniem danych czasu rzeczywistego? Z tego co wiem to nie jest jeszcze oficjalnym standardem. Może i nie jest, ale jak w pierwszym zdaniu znanej Ci notki w Wikipedii na ten temat piszą, jest on powszechny J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 20.02.2010 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Orientujecie się mniej więcej ile kosztuje taki zestaw multi room ze sterowaniem tv, muzyką, oświetleniem, roletami, alarmem w każdym pomieszczeniu? Jaki to rząd wielkości jeśli robić to przez firmę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 20.02.2010 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Orientujecie się mniej więcej ile kosztuje taki zestaw multi room ze sterowaniem tv, muzyką, oświetleniem, roletami, alarmem w każdym pomieszczeniu? Jaki to rząd wielkości jeśli robić to przez firmę? 50-100tys. w zależności od ilości elementów i bajerów, a w zasadzie to nie ma górnego limitu, ale w tym budżecie da się już poskładać coś czym by się można pochwalić. ale ja bym nie dał tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.02.2010 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Chyba jednostki ci się pomyliły (Mb czy MB)! Maksymalny odczyt z Blue-rey to 54 MB/s (min 4.5 MB/s) więc nie tak tragicznie!? Sieć 100Mb/s = 12,5MB/s Dla DVD 10.5 Mbit/s. Nie, nie pomyliły mi się. Pasmo zajmowane przez jeden settopbox IPTV to właśnie kilka Mbps (więcej trochę trudno byłoby przesłać do abonenta). Oczywiście strumień danych jest kompresowany. J. Ja nie jak tak. Napisałeś o BR rozumiem że chodzi o Blue-rey a on ma 54 MB/s a nie Mb nie interesuje mnie co leci siecią abonencką ! Tam mogą puszczać i 1Mb a jakość będzie jak z Divx a nie BR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.02.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ja nie jak tak. Napisałeś o BR rozumiem że chodzi o Blue-rey a on ma 54 MB/s a nie Mb nie interesuje mnie co leci siecią abonencką ! Tam mogą puszczać i 1Mb a jakość będzie jak z Divx a nie BR. Coś Ci się pozajączkowało, nigdzie w tym wątku nie pisałem o BR. Pisał o nim civic9, w tym samym zdaniu dodając, że w 10Mbps nie zmieścisz się nawet DVD. Odpowiedziałem na to, że przy kompresji danych 10Mbps spokojnie wystarcza. I nie, nie do divixów, kanały HD w tym paśmie się mieszczą. Oczywiście warunek: kompresja. Która, jak już wspólnie stwierdziliśmy w domowych warunkach nie ma sensu. Amen. A co do przepustowości BR - sam piszesz co chwila tak i siak, nawet w jednym zdaniu podając: "Maksymalny odczyt z Blue-rey to 54 MB/s (min 4.5 MB/s)", więc może sam najpierw ujednolić własne zeznania J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 20.02.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ja nie jak tak. Napisałeś o BR rozumiem że chodzi o Blue-rey a on ma 54 MB/s a 54Mbps. ps. strasznie mieszasz i komplikujesz proste sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 20.02.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Odpowiedziałem na to, że przy kompresji danych 10Mbps spokojnie wystarcza. I nie, nie do divixów, kanały HD w tym paśmie się mieszczą. Oczywiście warunek: kompresja. Która, jak już wspólnie stwierdziliśmy w domowych warunkach nie ma sensu. Ej no, co to za kompresja z jakością HD (np. 1080p) w 10Mbps. Nie jestem na bieżąco, ale może warto zainteresować branże filmową? Do 10Mbps ściśniesz - ale nie bez utraty jakości (rozdzielczość może pozostać, ale to już nie będzie to samo). Na BR to potrafią wrzucić samego dźwięku więcej niż 10Mbps - i szkoda byłoby to przekodowywać (np. koncert). Teraz każdy się stara dźwięk wyciągnąć bit-perfect z komputera do sprzętu audio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.02.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ja nie jak tak. Napisałeś o BR rozumiem że chodzi o Blue-rey a on ma 54 MB/s a 54Mbps. ps. strasznie mieszasz i komplikujesz proste sprawy Nie wiem czego nie rozumiecie! Blue-rey: odczyt minimalny: x1 36 Mbit/s (4.5 MByte/s); odczyt max: x12 432 Mbit/s (54 MByte/s); A co do przepustowości BR - sam piszesz co chwila tak i siak, nawet w jednym zdaniu podając: "Maksymalny odczyt z Blue-rey to 54 MB/s (min 4.5 MB/s)", więc może sam najpierw ujednolić własne zeznania J. Pisze ciągle jedno i to samo. Odpowiedziałem na to, że przy kompresji danych 10Mbps spokojnie wystarcza. I nie, nie do divixów, kanały HD w tym paśmie się mieszczą. Oczywiście warunek: kompresja. Która, jak już wspólnie stwierdziliśmy w domowych warunkach nie ma sensu. Ej no, co to za kompresja z jakością HD (np. 1080p) w 10Mbps. Nie jestem na bieżąco, ale może warto zainteresować branże filmową? Do 10Mbps ściśniesz - ale nie bez utraty jakości (rozdzielczość może pozostać, ale to już nie będzie to samo). Na BR to potrafią wrzucić samego dźwięku więcej niż 10Mbps - i szkoda byłoby to przekodowywać (np. koncert). Teraz każdy się stara dźwięk wyciągnąć bit-perfect z komputera do sprzętu audio. No bo koledzy nie rozumieją chyba różnicy między kompresją obrazu a rozdzielczością ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 20.02.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Nie wiem czego nie rozumiecie! Blue-rey: odczyt minimalny: x1 36 Mbit/s (4.5 MByte/s); odczyt max: x12 432 Mbit/s (54 MByte/s); Mylisz możliwości odczytu danych przez napęd z ilością danych potrzebnych na audio+video (o tym jest ten wątek, nie o kopiowaniu płytek BR przez sieć). Na dzień dzisiejszy audio+video na BR to 54Mbps maksymalnie - takie są ograniczenia standardu. I nie ma żadnego powszechnego standardu wymagającego więcej. Oczywiście samemu da się stworzyć nagranie wymagające nieskończenie wielkiego przesyłu - mówimy o tym co jest zaaprobowane przez standardy i używane na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.02.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Nie wiem czego nie rozumiecie! Blue-rey: odczyt minimalny: x1 36 Mbit/s (4.5 MByte/s); odczyt max: x12 432 Mbit/s (54 MByte/s); Mylisz możliwości odczytu danych przez napęd z ilością danych potrzebnych na audio+video (o tym jest ten wątek, nie o kopiowaniu płytek BR przez sieć). Na dzień dzisiejszy audio+video na BR to 54Mbps maksymalnie - takie są ograniczenia standardu. I nie ma żadnego powszechnego standardu wymagającego więcej. Oczywiście samemu da się stworzyć nagranie wymagające nieskończenie wielkiego przesyłu - mówimy o tym co jest zaaprobowane przez standardy i używane na rynku. Ja nic nie mylę. Od początku pisze o odczycie. BR to format odczytu i zapisu na płytach optycznych. A nie format kompresji obrazu i dźwięku. Na dzień dzisiejszy audio+video na BR to 54Mbps maksymalnie - takie są ograniczenia standardu. Takie są ograniczenia jakiego standardu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.02.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Jak chcesz sterować odtwarzaniem z poszczególnych pomieszczeń to są systemy typu multiroom i raczej droga zabawa. Rozsądnym kosztem wg mnie można obsłużyć 2 strefy (tzn. różna muzyka w dwóch pomieszczeniach) bardziej zaawansowanym amplitunerem - szukaj po prostu z obsługą dwóch stref (chyba, że znajdziesz więcej w rozsądnej cenie). Sterowanie można zrobić np. radiowym przedłużaczem pilota. . Ja o takim prostym rozwiązaniu : ) Czyli amplituner dla dwóch stref i glośniki do dwóch pomieszczeń. Czy można to uruchamiać z jakiegoś małego sterownika/kontaktu na ścianie połączonego przewodami z amplitunerem? czy koniecznie przedłużacz pilota? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 21.02.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Ja nic nie mylę. Od początku pisze o odczycie. BR to format odczytu i zapisu na płytach optycznych. A nie format kompresji obrazu i dźwięku. ok, ale w wątku chodzi o odtwarzanie filmów, a nie o wyścigi w kopiowaniu płyt. Takie są ograniczenia jakiego standardu? zapisu filmów przez przemysł filmowy na płytach BR - BD-ROM AV. 40Mbps na video, reszta na audio i dodatki. czyli najbardziej póki co pasmożerny format zapisu filmów - więc warto te wymagania wziąć pod uwagę budując system centralny audio-video (z odpowiednim zapasem na przyszłość jeśli chodzi o sieć i możliwością rozbudowy jeśli chodzi o dyski). nieśmiało przypominam o temacie wątku. więcej o max. prędkości odczytu płytek BR (a czemu tego, to weźmy max. prędkość odczytu HDD - wyjdzie jeszcze rząd wielkości więcej) nie zamierzam dyskutować, bo jest to poza tematem przedstawione tutaj problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 21.02.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Ja o takim prostym rozwiązaniu : ) Czyli amplituner dla dwóch stref i glośniki do dwóch pomieszczeń. Czy można to uruchamiać z jakiegoś małego sterownika/kontaktu na ścianie połączonego przewodami z amplitunerem? czy koniecznie przedłużacz pilota? nie znam takiego gotowego i taniego rozwiązania, choć nie wykluczam, że mogą być. niektóre mają możliwość sterowania przez rs232 - tak więc na upartego można coś samemu wyprodukować jak ktoś ma zacięcie elektroniczno-informatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts