Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna sąsiada na mojej działce.

skuczy

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Może kotoś mi pomoże.

W obrysie projektowanego domu stoją skrzynki ZK i licznikowa mojego sąsiada, od którego kupiłem część działki.

Wg. warunków ZE skrzynki będą wyprowadzone poza moją działkę. Projektant ZE ustalił, że skrzynki będą stały przy mojej działce. Przy obecnym stanie instalacja przechodziłaby przez całą długość mojej działki co mi nie przeszkadza. Wszystko byłoby ok. gdyby nie sąsiad, który chce mieć skrzynki przy swojej działce. Twierdzi że prąd będzie mu "uciekał".

Problem polega na tym, że:

1. Na czas budowy chcę przesunąć skrzynki sąsiada poza obrys moich fundamentów. Jak mogę zrobić to zgodnie z prawem? Aby sąsiad się nie przyczepił i ZE.

2. Czy mając już projekt przyłącza mogę za skrzynką licznikową przepiąć sąsiada zgodnie z projektem (wcześniej oczywiście informując go o tym).

3. Czy ZE powinien poinformować sąsiada o zmianie lokalizacji skrzynek przyłączeniowej i licznikowej (będą to wspólnne nasze skrzynki)?

Będę wdzięczny za pomoc.

Sławek

Sąsiad sam ani ja (chyba) nie możemy ruszyć skrzynek. Dla tego na mój wniosek ZE wydał warunki przyłącza i zobowiązał się usunąć z mojej działki skrzynki sąsiada (dokumentacja została uzgodniona w Zespole Uzgodnień Dokumentacji). Projekt za kilka dni wykona projektant ZE.

Czy sąsiad jest w tym przypadku stroną mogącą wstrzymać mi prace budowlane i czy mogę skutecznie przenieść skrzynki sąsiada poza obrys mojego domu - fundamentu?

Skuczy.

Sąsiad ma spylać ze swoimi skrzynkami z Twojej posesji. TO czy Ty to sam załatwiłeś z ZE (to bardzo miło z Twojej strony) czy wezwiesz do tego sąsiada to inna bajka.

A na jakiej podstawie sąsiad ma Ci blokować budowę , bo nie łapię.

Sąsiad ma mieć skrzynkę w granicy SWOJEJ posesji. ZE ma obowiązek ją tam przenieść. Sąsiad jest odpowiedzialny za pilnowanie tych skrzynek. Więc jesli nieznani sprawcy porąbią skrzynkę sąsiada siekierą, to nie będzie Twój problem tylko sąsiada (a ZE sie tym chętnie zajmie).

Jasno, konkretnie i na temat.

teraz druda część mojego pytania: czy do czasu wykonania przyłącza docelowego poza moją działką, mogę przesunąć skrzynki sąsiada poza obrys mojego domu który jest na razie na projekcie?

Czy mogę go odciąć od prądu na godzinę, dwie czy trzy i ponownie podłłączyć po przesunięciu skrzynek w dogodne dla mnie miejsce na mojej działce?

Poproszę jeszcze raz tak konkretnie i jasno.

Z góry dzięki

Jestem trochę zmęczony i nie bardzo do końca załapałem po pierwszym razie oco chodzi z tym sąsiadem ale:

- skrzynki nie koniecznie są sasiada. Mogą być własnością ZE co powinno rozładować napięcie między sasiadami. Ty masz prawo usunąć kolizję między tymi skrzynkami czy kablami a twoim budowanym domem czy to się sąsiadowi podoba czy nie. Sąsiada musisz zawiadomić w zwyczajowy sposób lub osobiscie na tydzień w przód że będzie miał przerwę w dostawie energii i może mu się to podobać lub nie nie masz się czym przejmować i możesz go na cały dzień odłaczyć. Co do lokalizacji skrzynek to teoretycznie jeśli sąsiad będzie dalej zasilany tym samym kablem z twojej działki to nic nie może zrobić nawet jak mu prąd będzie uciekał. Ale myślę ,że lepiej by było dla was wszystkich gdybyście sięrozdzielili w końcu z tymi skrzynkami i żeby każdy miał swoją u siebie tylko niech sąsiad sięliczy z tym, że od chałupy do płota to sam se kabel musi zrobić . W pierwszym przypadku ty czy ZE przedłuży mu istniejący kabel do nowego miejsca lokalizacji złączy gdyż jest to usunięcie kolizji i sąsiad nie może być obciążany żadnymi kosztami z tym związanym.

witam was

ja mam gorącą czy może ktoś mi napisać co wynika z tego pisma?czy chodzi tu o postawienie szafki pomiarowej czy tylko pociągnięcie kabla od słupa.

Bo raz mi mówią ze tak raz tak.

Link do dokumentu

http://img168.imageshack.us/img168/9789/img0001um.th.jpg