magda f 22.01.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Dowiedziałam się, że mogę od podatku odliczyć projekt architekta (ulga remontowa). Czy mogę dokonać odliczenia wyłącznie na podstawie faktury VAT, czy również na podstawie rachunku autorskiego? Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.01.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Hmmmm..... Z tego co wiem to mozna odliczyć w ramach ulg budowlanych wartość usług wykonanych lub towarów dostarczonych przez płatników podatku VAT. - To po pierwsze Inną zaś kwestią jest to, że rachunek autorski wystawia osoba fizyczna (nie prowadząca działalności gospodarczej w zakresie przedmiotu umowy) z którą zawarto uprzednią umowę o dzieło. Na podstawie tego rachunku dokonywana jest wypłata honorarium. Na zleceniodawcy zaś spoczywa obowiązek zgłoszenia zatrudnienia wykonawcy zlecenia do ZUS (poprzez program Płatnik), odprowadzenie składek na ubezpieczenie społeczne, ubezpieczenie zdrowotne oraz odprowadzenie składki do US na poczet podatku dochodowego. Ponadto zleceniodawca jest zobowiązany wystawić zleceniobiorcy na koniec roku podatkowego zaświadczenie o osiągnietych dochodach oraz pobranych zaliczkach na podatek dochodowy PIT-8B.Trochę to dużo jak ewentualne korzyści wynikające ze zwrotu 19% od wartości projektu. Jak myślisz.Pozdrawiam Dla zainteresowanych link do przykładowego wzoru takiego rachunku http://zeus.polsl.gliwice.pl/~adc/docs/DocZUS/rach-au.doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts