Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgoć w domu i woda na poddaszu

Recommended Posts

[quoteoj Artur, Artur....

nie pisałeś o tym że masz już zamontowane GK.... niestety zdjąć trzeba wszystko, nie samą wełnę.....

jak masz gdzieś kawałek płyty GK to sprawdź jak zachowuje się jak zawilgotnieje....

tak, tak.... rozłazi się w rękach... niestety teraz masz taki sufit.....

co do paroizolacji to zakład nie wystarczy... powinna być sklejona taśmą dwustronną na każdym łączeniu, jeżeli nie jest to masz zrobioną dziurawą paroizolację czyli nie masz paroizolacji....

brutalne to, ale prawdziwe.......a nie wykrapla Ci się nigdzie woda w miejscach wkrętów na suficie? nie widać ciemniejszych, wilgotnych plam ?]

Ta paroizolacja jest szczelna (tak sądzę, bo przez prawie miesiąc były położone tynki CW i wylewki i dom był intensywnie ogrzewany i wietrzony i nie było nawet kropli wody na paroizolacji (od strony parteru). tynki były juz suche, więc nasz KB dał sygnał, że można też robić KG i gładź i tak się stało, a potem powstał WŁAZ na PODDASZE i zobaczyłem tą masakrę na poddaszu...KG teraz nie jest wilgotny, gładzie prawie suche, tylko w narożnikach przy podłodze podchodzi woda, reszta naprawde sucha ( ta koza ogrzewa te 80m2 naprawdę dobrze + teraz mam konwektory, więc ogrzewanie jest cały czas, a okna rozszczelnione cały czas + wietrzenie, gdy jesteśmy...) Dramat jest na poddaszu (woda stoi w wełnie, a wełna zalodzona, a do tego robi się czarne drewno). Już w sumie postanowiłem: 1 Odkręcam KG 2. Wyrzucam wełnę 3. Wstawiam osuszacz na poddasze 4. Dokańczam wentylację mechaniczną 5. Równolegle wietrzę i grzeję, żeby było w domu ciągle na plusie 6. Przykręcam znowu KG 7. A na wiosnę nowa wełna poddaszu, gdy to wszystko wyschnie 8 Ekipy juz nie wpuszczam, a KB zmieniam (to między nimi dzięki radom KB jestem na tym etapie prac (miało być dobrze, bez obaw...)... Dzięki za uwagi!

(...)

jak masz gdzieś kawałek płyty GK to sprawdź jak zachowuje się jak zawilgotnieje....

tak, tak.... rozłazi się w rękach... niestety teraz masz taki sufit.....

(...)

...a potem ją wysusz i zobacz jaka będzie... przy wyginaniu łuków (ciasnych łuków) tez się moczy płytę i co? Ulega zniszczeniu? Oczywiście wszystko zwalić i od nowa... tak najprościej...

...mi wylewkarze zalali 42m2 sufitu! ...spoiny częściowo popękały ale po naprawie do dziś wisi i nie spadł! ...aaaa i zapomniałem dodać że to byla płyta 9mm i profile co 50cm! Płyty nawet się nie powyginały a woda z nich kapała! ...było to około 10 lat temu :wink:

masz rację, tylko ciekawe jak w tej zawilgotniałej płycie będą trzymały wkręty....

może i będą... siła działa w tym przypadku w dół jeżeli zawilgocenie spowoduje osłabienie mocowań (wkręty mogą przecież (wsunąć się w głąb płyty) to nie wróży dobrze).... u Ciebie działanie wody było jak rozumiem krótkotrwałe (zalało się - wysuszyłeś i jest oki), tutaj wilgoć działa w długim okresie, do wysuszenia jeszcze daleka droga..... a grawitacja cały czas działa.... poza tym skoro taki fachowiec to robił to nie wierzyłbym w jakość jego wyrobu... ciekawe czy dał odpowiednią ilość wkrętów.... ciekawe czy przy kręceniu nie poprzerywał papieru na płycie wkrętami.... jest dużo niewiadomych.... najlepiej byłoby to oglądnąć.... na odległość ciężko dawać gwarancję że jest dobrze bo wyschnie.....

nie pamiętam kto, ale ktoś wrzucał już fotki zawalonego sufitu (zawalił się pod ciężarem izolacji a wilgotny nie był)...

może ja przesadzam, ale jestem wyczulony na elementy konstrukcyjne.....

to Ty jesteś specjalista... u Ciebie 10 lat wisi..... ja u siebie jak bym zobaczył wodę na górze płyt to bym rozebrał, ale inni nie muszą.....

sprawdz rodzaj/sposob wykonczenia pod gasiorami. sprawdzic sposob wyprowadzenia krycia na czy pod rynnowy i sprawdz droznosc jezeli pod rynnowy to czy wentylacja polaci nie jest zablokowana podbitka. jezeli na rynnowy, to czy nie jest zablokowana np. sniegiem lub izolacja miedzykrokwiowa w rejonie murlaty, podnies kilka dachowek i sprawdz czy izolacja miedzykrokwiowa nie podniosla krycia do dachowek.

zainstaluj dodatkowo dachowki wentylacyjne polaci (pod kalenica i nad okapem).

dom otworz na stale dla doplywu powietrza.

Wełna z poddasza zatyka dopływ powietrza z podbitek (listwy wentylacyjne są), odsłonięcie waty (a raczej jej wyjęcie) powinno zapewnić wentylację na poddaszu + 2 kominki przy kalenicy wywiewne wspomagane elektrycznymi wentylatorkami). A na to wszystko osuszacz na poddasze i wietrzenie + grzanie parteru...

• 8 years później...
Witam,

Szukam porad ekspertów:

Stan jest taki:

Nowy dom z posadzkami z mixokreta, tynkami CW i gładzią gipsową + sufity z KG, tylko parter 80m2, poddasze nieużytkowe ze stropodachem ocieplonym wełną mineralną (20), a na dachu blachodachówką z folią wysokoprzepuszczalną. Wszystkie mokre prace były wykonane w listopadzie / grudniu 2009. Dom z betonu komórkowego + styropian (12) mury stawiane i ocieplane we wrześniu / październiku 2009. W domu jest wentylacja grawitacyjna (kominki clebera w dachu - dwa na poddasze, 1 do kuchni, 1 do łazienki), dom jest ogrzewany kozą i grzejnikami konwektorowymi (3KW), okna są szczelne - 3 szybowe.

Problemy:

1. W narożach przy podłodze podchodzi woda na wysokość ok 10-20 cm.

2. Na poddaszu masakra: na folii paroizolacyjnej, na któej leży wełna na stropodachu są litry wody, a wełna jest mokra i częściowo zalodzona, na folii wysokoparoprzepuszczalnej widać krople wody, kapiące na wełnę, drewniana więżba mokra i pojawiają się czarne naloty.

3. Na zewnątrz budynku na styropianie widać wilgotne poziome ślady wilgoci na róznych wysokościach, ale nie na każdej ścianie.

Plany:

1. Instalacja wentylacji mechanicznej na poddaszu (w trakcie realizacji) oraz regularne palenie w kozie i wietrzenie domu, gdy będziemy w nim obecni (1-2 razy w tygodniu).

2. Zamontowanie na dwóch kominkach wentylacyjnych Clebera mechanicznych wentylatorów wywiewnych i odsunięcie waty od połaci dachu, tak, aby powietrze z podbitki ze szczelinami mogło wpadać na poddasze i zabierać wilgoć do kominków.

3. Ddoraźnie, gdy nie ma jeszcze wentylacji mechanicznej, zostawiam otwarty właz na poddasze wewnątrz domu i grzeję konwektorami w domu + rozszczelnione okna.

Czekam na wszystkie rady / podpowiedzi i słowa otuchy:).

Pozdrawiam Artur

Witam ,

miałem podobny problem , z wełną na poddaszu 35cm .

dom nowy z tego roku zacząłem w kwietniu , tynki w sierpniu z dachem robione , lecz posadzka ma 9 tyg , piec tez .

mury suche lecz dom szczelny okna 3 szyby , styropian posadzka 15 , mury 20 cm styropianu , , dach deska + wełna 35cm . wszytko fanie lecz weszła mi wilgoc jak grzałem, w deski i później w wełnę , odsłoniłem folie od poddasza i nawiew z wiatraka na każdą ścianę od skosu gdzie jest wełna + grzanie koza na max i piec na max tak 2 tyg co dziennie i wiatraki po 12h chodziły , następnie zamknąłem szczelnie folie i otworzyłem okno na strychu + wyłaz na tzw lufcik niestety miałem okno tylko z jednej str wiec z drugiej str. wykułem otwór w suporeksie na rure setke by był przeciąg + dodatkowo co jestem na budowie na strychu chodzą 3 wentylatory które rozwiewają powietrze i jak zarazie jest git , lecz u mnie na parterze higrometr pokazywał 50% wilgotności jak cała sytuacja miała miejsce , możne ci to pomoże ,pozdro , dodam tylko ze wiedziałem dobrze co to wilgoc technologiczna , umnie tynki z elektyką robione w sierpniu wraz z dachem ,okna dopiero w październiku wstawiłem a styropian listopad , mimo to posadzki mnie załatwiły . , życzę powodzenia wszystkim co maja ten problem