Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia przydomowa (bez drena?u) - prosz? o rady

Marzek

Recommended Posts

Proszę o informacje od osób, które mają oczyszczalnię w innym systemie niż z drenażem rozsączajacym lub też znają się na problemach sytuowania oczyszczalni. Wg informacji uzyskanej w urzędzie nie mogę takiej zbudować, bo działka zbyt mała (32 x 62 m) i naruszyłbym prawa sąsiadów do budowy ewentualnej studni (trzeba 30 m od drenażu). Brak możliwości odprowadzenia ścieków do cieku wodnego. Może w urzedzie nie wiedzą wszystkiego? Jakie są dziś przepisy na ten temat?

Wg informacji uzyskanej w urzędzie nie mogę takiej zbudować, bo działka zbyt mała (32 x 62 m) i naruszyłbym prawa sąsiadów do budowy ewentualnej studni (trzeba 30 m od drenażu).

No to chyba się troszkę "panom" w Urzędzie pomyliło, lub rzeczywiście nie mają pojęcia o przepisach. Przede wszystkim, jeżeli w odległości 30 metrów od miejsca gdzie chciałbyś umieścić poletko nie ma studni, służącej jako ujęcie wody pitnej, to dlaczego nie możesz robić oczyszczalni?. Gdzie jest powiedziane, że sąsiedzi wogóle będą chcieli robić studnie?

W przepisach jest wyrażnie powiedziane, że oczyszczalnię możesz robić jeżeli do najbliższej studni jest min. 30 metrów.

Zgodnie z ich interpretacją, oczyszcalnie można w takim razie stawiać tylko na wielkich działkach, gdzie do najbliższego sąsiada masz ponad 80 metrów w każdą stronę

Masz już wydane warunki zabudowy?

Tak, warunki już mam i nawet pozwolenie na budowę. To było niemożliwe, aby wtedy kiedy występowałem o warunki się nad tym zastanawiać. Ale teraz wróciłem do tematu i badam sprawę od początku. Może uda się coś zmienić? Uważam, że posiadanie oczyszczalni jest warte zachodu i kosztów. O kanalizacji mogę przez parę lat zapomnieć. Słuszałem, że w przypadku innych rodzajów oczyszczalni niż z drenażem trzeba zachować inne odległości, stąd moje pytanie. Czekam na dalsze rady!

W grudniu kupiłem przydomową oczyszczalnię ze złożem biologicznym (JPR). Składa się ze zbiornika gnilnego (3m3) i złoża biologicznego (1m3) skąd oczyszconą wodę można oddawać (do 5m3 na dobę bez żadnych pozwoleń) do rowu melioracyjnego lub bezpośrednio do gruntu jeśli ziemia jest wystarczająco chłonna. Więcej na stronach producenta.

http://www.jpr.com.pl/

http://www.nevexpol.com.pl/

Podstawę prawną możliwości stosowania oczyszczalni dają przepisy art. Nr 36, 39, 42 z dn. 18 lipca 2001 r. Prawo Wodne (Dz.U. Nr 115/01 poz. 1229 ).

Budowa przydomowej oczyszczalni ścieków, o przepustowości do 7,5m3/d, nie wymaga pozwolenia na budowę (ustawa z dn. 27 marca 2003r.) Prawo Budowlane Dz.U.80/03 poz. 718 art. 29 ustęp 1 pkt 3), natomiast wymaga zgłoszenia właściwemu organowi -urząd gminy-( Prawo Budowlane art. 30 ustęp 1 pkt 1).

Odległość studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze od najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzone są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m. Odległość osadnika gnilnego od studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze - 15 m (Dz.U. Nr 116/91r. poz. 503 §8; Dz.U. Nr 116/91 r. poz.503 §8; Dz.U. Nr 75/02 r. poz.690 §31).

Odległość oczyszczalni ścieków od. granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy), lub ciągu pieszego - 2m (Dz.U. Nr 75/02 r. poz.690 §36).

Urzędasy robią cię w balona. Nie mogłabyś tylko tego zrobić jeśli twoi sąsiedzi ze wszystkich stron mieliby już wykręcone studnie blisko twojego płota. Najlepiej zrób drenaż wzdłuż płota sąsiadującego z drogą, wtedy robisz grzeczność i wygodę wszystkim sąsiadom.

Moim zdaniem szpulka i ryby mają rację. Jeśli nie mają jeszcze studni to ty masz pierwszeństwo z swoją inwestycją.

Jedno pytanie czy na tym terenie jest wodociąg? Czy każdy korzysta z włąsnej studni. A sąsiednie działki są jeszcze niezabudowane ?

W grudniu kupiłem przydomową oczyszczalnię ze złożem biologicznym (JPR). Składa się ze zbiornika gnilnego (3m3) i złoża biologicznego (1m3) skąd oczyszconą wodę można oddawać (do 5m3 na dobę bez żadnych pozwoleń) do rowu melioracyjnego lub bezpośrednio do gruntu jeśli ziemia jest wystarczająco chłonna. Więcej na stronach producenta.

http://www.jpr.com.pl/

http://www.nevexpol.com.pl/

Czy to oznacza, że można tak oczyszczoną wodę skierować do kanału "deszczówki"? W mojej ulicy jest kanalizacja burzowa, a nie ma (i długo nie będzie) kanalizacji sanitarnej. Czy mógłbym zbudować taką oczyszczalnię i próbować uzyskać z MPWiK zgodę na spust oczyszczonej wody do kanału burzowego?

Witam,

Jeśli dla Twojego terenu jest ważny plan zagospodarowania (i dopuszcza POŚ) to wystarczy uzgodnić z urzędem formę: istotna zmiana do decyzji pozwolenia budowlanego lub indywidualne zgłoszenie oczyszczalni w trybie Art. 30 Prawa Budowlanego.

W przeciwnym wypadku czeka Cie kilka miesięcy oczekiwania na WZZT a może nawet 12 miesięcy - jeśli urzędnik skorzysta z przysługującemu mu prawa do zawieszenia wydania decyzji (patrz: Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym)

Wniosek do Urzędu Gminy o zmianę warunków zabudowy w kwestii odprowadzenia ścieków. U mnie trwało to ok. 3 tygodni ale wiem, że mam wszystko zgodnie z przepisami :)

Przeoczyłem gdzieś post, że masz już pozwolenie na budowę :oops: .

W tym wypadku to chyba rzeczywiście tak jak napisał Filo.

Pozdrawiam.

• 7 years później...
Proszę o informacje od osób, które mają oczyszczalnię w innym systemie niż z drenażem rozsączajacym lub też znają się na problemach sytuowania oczyszczalni. Wg informacji uzyskanej w urzędzie nie mogę takiej zbudować, bo działka zbyt mała (32 x 62 m) i naruszyłbym prawa sąsiadów do budowy ewentualnej studni (trzeba 30 m od drenażu). Brak możliwości odprowadzenia ścieków do cieku wodnego. Może w urzedzie nie wiedzą wszystkiego? Jakie są dziś przepisy na ten temat?

Mam pytanie:

"czy remont drenażu opaskowego wokół starych zabudowań wymaga nowego zezwolenia na budowę lub zezwolenia wodno-prawnego??"