Marzek 22.01.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Proszę o informacje od osób, które mają oczyszczalnię w innym systemie niż z drenażem rozsączajacym lub też znają się na problemach sytuowania oczyszczalni. Wg informacji uzyskanej w urzędzie nie mogę takiej zbudować, bo działka zbyt mała (32 x 62 m) i naruszyłbym prawa sąsiadów do budowy ewentualnej studni (trzeba 30 m od drenażu). Brak możliwości odprowadzenia ścieków do cieku wodnego. Może w urzedzie nie wiedzą wszystkiego? Jakie są dziś przepisy na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 22.01.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Wg informacji uzyskanej w urzędzie nie mogę takiej zbudować, bo działka zbyt mała (32 x 62 m) i naruszyłbym prawa sąsiadów do budowy ewentualnej studni (trzeba 30 m od drenażu). No to chyba się troszkę "panom" w Urzędzie pomyliło, lub rzeczywiście nie mają pojęcia o przepisach. Przede wszystkim, jeżeli w odległości 30 metrów od miejsca gdzie chciałbyś umieścić poletko nie ma studni, służącej jako ujęcie wody pitnej, to dlaczego nie możesz robić oczyszczalni?. Gdzie jest powiedziane, że sąsiedzi wogóle będą chcieli robić studnie? W przepisach jest wyrażnie powiedziane, że oczyszczalnię możesz robić jeżeli do najbliższej studni jest min. 30 metrów. Zgodnie z ich interpretacją, oczyszcalnie można w takim razie stawiać tylko na wielkich działkach, gdzie do najbliższego sąsiada masz ponad 80 metrów w każdą stronę Masz już wydane warunki zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 23.01.2004 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Tak, warunki już mam i nawet pozwolenie na budowę. To było niemożliwe, aby wtedy kiedy występowałem o warunki się nad tym zastanawiać. Ale teraz wróciłem do tematu i badam sprawę od początku. Może uda się coś zmienić? Uważam, że posiadanie oczyszczalni jest warte zachodu i kosztów. O kanalizacji mogę przez parę lat zapomnieć. Słuszałem, że w przypadku innych rodzajów oczyszczalni niż z drenażem trzeba zachować inne odległości, stąd moje pytanie. Czekam na dalsze rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekg 23.01.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 W grudniu kupiłem przydomową oczyszczalnię ze złożem biologicznym (JPR). Składa się ze zbiornika gnilnego (3m3) i złoża biologicznego (1m3) skąd oczyszconą wodę można oddawać (do 5m3 na dobę bez żadnych pozwoleń) do rowu melioracyjnego lub bezpośrednio do gruntu jeśli ziemia jest wystarczająco chłonna. Więcej na stronach producenta. http://www.jpr.com.pl/http://www.nevexpol.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 23.01.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Podstawę prawną możliwości stosowania oczyszczalni dają przepisy art. Nr 36, 39, 42 z dn. 18 lipca 2001 r. Prawo Wodne (Dz.U. Nr 115/01 poz. 1229 ). Budowa przydomowej oczyszczalni ścieków, o przepustowości do 7,5m3/d, nie wymaga pozwolenia na budowę (ustawa z dn. 27 marca 2003r.) Prawo Budowlane Dz.U.80/03 poz. 718 art. 29 ustęp 1 pkt 3), natomiast wymaga zgłoszenia właściwemu organowi -urząd gminy-( Prawo Budowlane art. 30 ustęp 1 pkt 1). Odległość studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze od najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzone są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m. Odległość osadnika gnilnego od studni dostarczającej wodę do picia i na potrzeby gospodarcze - 15 m (Dz.U. Nr 116/91r. poz. 503 §8; Dz.U. Nr 116/91 r. poz.503 §8; Dz.U. Nr 75/02 r. poz.690 §31). Odległość oczyszczalni ścieków od. granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy), lub ciągu pieszego - 2m (Dz.U. Nr 75/02 r. poz.690 §36). Urzędasy robią cię w balona. Nie mogłabyś tylko tego zrobić jeśli twoi sąsiedzi ze wszystkich stron mieliby już wykręcone studnie blisko twojego płota. Najlepiej zrób drenaż wzdłuż płota sąsiadującego z drogą, wtedy robisz grzeczność i wygodę wszystkim sąsiadom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.01.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Moim zdaniem szpulka i ryby mają rację. Jeśli nie mają jeszcze studni to ty masz pierwszeństwo z swoją inwestycją. Jedno pytanie czy na tym terenie jest wodociąg? Czy każdy korzysta z włąsnej studni. A sąsiednie działki są jeszcze niezabudowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 23.01.2004 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Są działki niezabudowane. A sprawę wodociągu i korzystania przez sasiadów muszę na nowo przebadać. Widzę, że są szanse na zrobienie tego co sobie zaplanowalismy. Dzieki za wszelkie informacje w tym temacie. Piszcie dalej. Pozdrowionka i na dziś koniec - wylogowuję się. Uff! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 24.01.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 W grudniu kupiłem przydomową oczyszczalnię ze złożem biologicznym (JPR). Składa się ze zbiornika gnilnego (3m3) i złoża biologicznego (1m3) skąd oczyszconą wodę można oddawać (do 5m3 na dobę bez żadnych pozwoleń) do rowu melioracyjnego lub bezpośrednio do gruntu jeśli ziemia jest wystarczająco chłonna. Więcej na stronach producenta. http://www.jpr.com.pl/ http://www.nevexpol.com.pl/ Czy to oznacza, że można tak oczyszczoną wodę skierować do kanału "deszczówki"? W mojej ulicy jest kanalizacja burzowa, a nie ma (i długo nie będzie) kanalizacji sanitarnej. Czy mógłbym zbudować taką oczyszczalnię i próbować uzyskać z MPWiK zgodę na spust oczyszczonej wody do kanału burzowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 24.01.2004 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 Ja też chcę zainwestować w oczyszczalnię nierozsączającą, ale w warunkach zabudowy mam jasno napisane, że mam mieć szczelne szambo.Co z tym mogę zrobić? Złożyć wniosek o zmianę warunków, czy po prostu zgłosić w gminie o rozpoczęciu robót?Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid73 25.01.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 u mnie w warunkach jest to samo szambo szczelne ale myśle o oczyszczalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 25.01.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Wniosek do Urzędu Gminy o zmianę warunków zabudowy w kwestii odprowadzenia ścieków. U mnie trwało to ok. 3 tygodni ale wiem, że mam wszystko zgodnie z przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 25.01.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Witam, Jeśli dla Twojego terenu jest ważny plan zagospodarowania (i dopuszcza POŚ) to wystarczy uzgodnić z urzędem formę: istotna zmiana do decyzji pozwolenia budowlanego lub indywidualne zgłoszenie oczyszczalni w trybie Art. 30 Prawa Budowlanego. W przeciwnym wypadku czeka Cie kilka miesięcy oczekiwania na WZZT a może nawet 12 miesięcy - jeśli urzędnik skorzysta z przysługującemu mu prawa do zawieszenia wydania decyzji (patrz: Ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 25.01.2004 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Wniosek do Urzędu Gminy o zmianę warunków zabudowy w kwestii odprowadzenia ścieków. U mnie trwało to ok. 3 tygodni ale wiem, że mam wszystko zgodnie z przepisami Przeoczyłem gdzieś post, że masz już pozwolenie na budowę . W tym wypadku to chyba rzeczywiście tak jak napisał Filo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 26.01.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Dzięki za rady. Tak pewnie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas212 09.02.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Proszę o informacje od osób, które mają oczyszczalnię w innym systemie niż z drenażem rozsączajacym lub też znają się na problemach sytuowania oczyszczalni. Wg informacji uzyskanej w urzędzie nie mogę takiej zbudować, bo działka zbyt mała (32 x 62 m) i naruszyłbym prawa sąsiadów do budowy ewentualnej studni (trzeba 30 m od drenażu). Brak możliwości odprowadzenia ścieków do cieku wodnego. Może w urzedzie nie wiedzą wszystkiego? Jakie są dziś przepisy na ten temat? Mam pytanie: "czy remont drenażu opaskowego wokół starych zabudowań wymaga nowego zezwolenia na budowę lub zezwolenia wodno-prawnego??" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts