Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaniedbane stare okna plastikowe

njaro

Recommended Posts

Mamy w domu problem z oknami plastikowymi, poprzedni właściciele strasznie je zaniedbali i nie wiemy czy czasem okna te nie nadają się do wymiany. Bije od nich straszny chłód, a z zewnątrz słychać odgłosy ulicy.

Okna są z 97 roku, sprawdzałem uszczelki i wyglądają na to że dobrze przylegają i dociskają okno, przewiewów wiatru nie ma - ale czuć wyraźny "powiew" chłodu.

Na rogach zauważyłem jakby pęknięcia. Od czego to może być spowodowane? Czy to może być przyczyną zimna? Czy da się to jakoś naprawić?

http://images36.fotosik.pl/149/12d9db95bba6bb10m.jpg

muszę zmartwić, jeśli dobrze widzę to pęknięcia masz na zgrzewie co oznacza że kona masz do wyrzucenia, okna z pvc są bardzo elastyczne stąd do usztywnienia używa się rożnego kształtu profili stalowych ocynkowanych lub nie w oszczędnościowych wersjach wbijanych do wnętrza profilu pvc, niestety nie ma ich w połączeniach na narożach dlatego zdarzają się tam pęknięcia w lichej jakości profilu pvc,nawet najlepsze uszczelki nic nie pomogą bo zimne powietrze hula juz wewnątrz dziurawego profilu i stąd masz ten powiew, dorobienie nowych skrzydeł jest mało prawdopodobne bo profil jest stary i raczej już wśród nowych go nie spotkasz, poza tym musiałbyś znać jego nazwe bo każdy jest inny a rodzajów jest bez liku, robiłem kiedyś jednemu gościowi przeróbkę takiego okna, na wzór profilu pvc dostał nowe skrzydło drewniane ze starym wyczyszczonym okuciem, dodam że trochę podrasowane bo grubsze dla lepszej izolacyjności, wyszło nie głupio ale taniej też nie