njaro 19.02.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Mamy w domu problem z oknami plastikowymi, poprzedni właściciele strasznie je zaniedbali i nie wiemy czy czasem okna te nie nadają się do wymiany. Bije od nich straszny chłód, a z zewnątrz słychać odgłosy ulicy.Okna są z 97 roku, sprawdzałem uszczelki i wyglądają na to że dobrze przylegają i dociskają okno, przewiewów wiatru nie ma - ale czuć wyraźny "powiew" chłodu.Na rogach zauważyłem jakby pęknięcia. Od czego to może być spowodowane? Czy to może być przyczyną zimna? Czy da się to jakoś naprawić?http://images36.fotosik.pl/149/12d9db95bba6bb10m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.02.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Warto policzyć czy nie wymienić tych okien bo są w kiepskim stanie i izolacja pakietów szybowych pewnie też jyż się skończyła. Jak by nie było to już 13 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
njaro 19.02.2010 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 A czy musiałbym wymieniać całe okno razem z ramą? Czy chodzi tu o wymianę samego skrzydła? Jakie to mniej więcej koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.02.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Niestety nie moja branża i mogę tylko zgadywać, ale jeśli okna stare to może być problem z dobraniem pasujących skrzydeł, a jeśli nawet to estetyka takiego rozwiązania może nie powalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.02.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 muszę zmartwić, jeśli dobrze widzę to pęknięcia masz na zgrzewie co oznacza że kona masz do wyrzucenia, okna z pvc są bardzo elastyczne stąd do usztywnienia używa się rożnego kształtu profili stalowych ocynkowanych lub nie w oszczędnościowych wersjach wbijanych do wnętrza profilu pvc, niestety nie ma ich w połączeniach na narożach dlatego zdarzają się tam pęknięcia w lichej jakości profilu pvc,nawet najlepsze uszczelki nic nie pomogą bo zimne powietrze hula juz wewnątrz dziurawego profilu i stąd masz ten powiew, dorobienie nowych skrzydeł jest mało prawdopodobne bo profil jest stary i raczej już wśród nowych go nie spotkasz, poza tym musiałbyś znać jego nazwe bo każdy jest inny a rodzajów jest bez liku, robiłem kiedyś jednemu gościowi przeróbkę takiego okna, na wzór profilu pvc dostał nowe skrzydło drewniane ze starym wyczyszczonym okuciem, dodam że trochę podrasowane bo grubsze dla lepszej izolacyjności, wyszło nie głupio ale taniej też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts