Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vatenfall i służebność

Recommended Posts

Witam, proszę o informacje w temacie służebności na rzecz Vatenfall. Vatenfal na naszej działce chce postawić słup, na którym ma być nowa stacja transformatorowa nasłupowa, z tej okazji potrzebują naszej zgody na użytkowanie kawałka naszej działki. Miła pani powiedziała mi, że podczas spotkania chce omówić ze mną całą sprawę, miejsce pociągnięcia kabli oraz pewne korzyści dla mnie wynikające z mojej zgody na całą sprawę. Nie ukrywam, że zależy nam na tej stacji bo będziemy z niej korzystać, niemniej jednak interesują mnie te dodatkowe korzyści. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z taką propozycją? Jak to rozumieć i czego się spodziewać? Proszę o informacje. Z góry dziękuję.

Wpierw poproś o ich warunki na piśmie (czas służebności, cel dokładnie określony by za chwilę nie postawili ci rozdzielni, bonusy dla Ciebie, itp) podpisane przez osobę uprawnioną. Dopóki tego nie otrzymasz nic nie deklaruj (nawet ustnie). To Ty masz podyktować im warunki - prawo jest po Twojej stronie dopóki nic nie podpisałeś..

Dziękuję za odp. Prąd dać powinni bo z terminami, które obiecali w 2007 roku są są bardzo w plecy, a mają problem z usytuowaniem nowej rozdzielni. Pani sama wspominała o korzyściach więc pewnie będą, tylko jakie? w jakiej formie?

kilkanaście lat temu rodzice mieli podobną sytuacje - chodziło tylko o słup podtrzymujący kable (wymieniali z drewnianych ) ... rodzice postawili warunek że zgodzą się ale pod warunkiem ze na tym słupie zamontują oświetlenie (miejscowość była niedoświetlona )

jest słup i jest oświetlenie

może dostaniesz rabat w dostawie prądu -tak jak pracownicy tego zakładu :wink: