Marzek 22.01.2004 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Witajcie!Zastanawiam się nad wyborem systemu instalacji zimnej i ciepłej wody. Myślę o wersji z tworzyw. Proszę o opinię użytkowników co warto zbudować, biorąc pod uwagę technologie, ceny materiałow, wykonawstwa, trudności i łatwości montażu itp. Wiem, że są systemy zgrzewane typu Aquaterm, klejone typu Nibco, wciskane typu Hepworth. Czy ktoś może coś polecić? A może zupełnie coś innego niż tworzywo? Pozdrawiam Marzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 22.01.2004 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Ja samodzielnie robiłem z Hepwort i działa. Nawet jeśli materiał jest droższy to zaoszczędziłem sobie kontaktu z jakąś ekipą hydraulików. A miałem ich dość po wstępnych rozmowach na temat wykonania instalacji wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 22.01.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 My częściowo robiliśmy sami zgrzewany (taki z supermarketu). Urządzenie pożyczyliśmy od znajomego. Po przećwiczeniu na kilku elementach poszło łatwo. U hydraulików zgrzewany ma opinię najtrwalszego. Za to w razie napraw trzeba więcej odkuć aby podejść urządzeniem. Wszyscy nie polecali klejonego bo: najwięcej zdarza się niedoróbek, klej podobno coś wydziela do wody co jest niezdrowe (ale myślę, że jest to tak jak z promieniotwórczością ziemi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 22.01.2004 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Osobiście jestem za zgrzewanym np. Bor , Ekoplastik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 23.01.2004 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Z aszych wypowiedzi wynika, że polecacie zarówno system Hepwotrh jak i systemy zgrzewane. Czy możecie podać co więcej o waszych doświadczeniach? Jakie są średnie koszty? Jezier, podałeś, że koszty materiałów są wyższe. Czy orientujesz się o ile? A jak jest z pracochłonnością? Chciałbym wybrać taki system, który da się, przy ogólnej jego znajomości, wykonać samodzielnie. Instalację raczej będziemy mieli niezbyt skomplikowaną. Trochę się znam na instalacjach zgrzewanych. Kiedyś już próbowałem to robić w swoim mieszkaniu. Rzeczywiście czasami trudny jest dostęp do niektórych miejsc ze względu na wielkość zgrzewarki. A jak to jest w przypadku Hepworth? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 23.01.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Mi w hurtowni polecali system Unipipe firmy Uponor (z zewnątrz i wewnątrz polietylen, w środku aluminium). Połączenia są zaprasowywane (narzędzie do tego jest dość drogie, ale można wypożyczyć).Może pochwali ktoś ten system... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 23.01.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Sam robiłem instalację Hepworth i była to moja pierwsza instalacja. Działa bez problemów.Zalety jakie zauważyłem w porównaniu z systemami zgrzewanymi:- złączka po zamontowaniu swobodnie się obraca, co ma znaczenie w miejscach trudnodostępnych, bo wcisnąć ją można dowolnie, a nie w konkretnym położeniu;- łatwo można rozebrać połączenia, jeżeli coś się zmontuje niewłaściwie lub zmieni się koncepcja trasy rurek - a wiem po sobie, że laikowi zmienia się dość często.- nie potrzeba żadnych urządzeń, kupowanych, czy wypożyczanych - no może poza specjalnymi ściągaczami za kilka złociszów.Nie wiem, czy są systemy zgrzewane z rurkami w zwojach - te które znam mają rurki proste - są lepsze, bo można zrobić całą instalację, bez żadnej złączki w podłodze.Tak więc do samodzielnego montażu dla laika polecałbym system wciskany, niekoniecznie Hepworth, bo takowy robi też Marley nazywa się Equator, albo coś koło tego. Zdaje się, że w nim nie trzeba rozkręcać złączki przy zdejmowniu jej z rurki. Nie wiem jaka jest różnica w cenie. Prostowanie się rurki Hepworth po rozwinięciu ze zwoju, zachwalane w ulotkach, działa tylko w tych ulotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 23.01.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Z aszych wypowiedzi wynika, że polecacie zarówno system Hepwotrh jak i systemy zgrzewane. Czy możecie podać co więcej o waszych doświadczeniach? Jakie są średnie koszty? Jezier, podałeś, że koszty materiałów są wyższe. Czy orientujesz się o ile? A jak jest z pracochłonnością? Chciałbym wybrać taki system, który da się, przy ogólnej jego znajomości, wykonać samodzielnie. Instalację raczej będziemy mieli niezbyt skomplikowaną. Trochę się znam na instalacjach zgrzewanych. Kiedyś już próbowałem to robić w swoim mieszkaniu. Rzeczywiście czasami trudny jest dostęp do niektórych miejsc ze względu na wielkość zgrzewarki. A jak to jest w przypadku Hepworth? PozdrawiamPolecam system Hepwort. Jest najłatwiejszy w samodzielnym montażu. Montowałem samodzielnie w całym domu, eksploatuję 4 lata, jestem zadowolony. Najwięcej problemu przy montażu sprawiały mi punkty tzw. "podejścia" pod odbiorniki (ale myślę że to brak znajomości szczegółów rozwiązań- nie jestem hydraulikiem i wszystko brałem z teorii i "na "zdrowy rozsądek", ale nic nie musiałem zmieniać. Średnice rurek są identyczne jak w miedzi więc złączki są "kompatybilne". Przewody puszcza się w rurkach peszel więc można je nawet utopić w wylewkach betonowych , wystarczy że złączki bedą "na wierzchu". Sam montaż jest czystą przyjemnością , praca lekka, łatwa i przede wszystkim szybka. Wkładasz tulejkę stalową w końcówkę plastikową rurki, bierzesz złączkę w dłoń, ..wcisk....i po zawodach. Ważne!. Materiał- polibutyl- jest wrażliwy na wysokie temp , praca chyba tylko do 90 st. C. Więc nie polecam do kotłów węglowych, ale na pewno do elektrycznych , i wysokosterowalnych gazowych i olejowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Mi w hurtowni polecali system Unipipe firmy Uponor (z zewnątrz i wewnątrz polietylen, w środku aluminium). Połączenia są zaprasowywane (narzędzie do tego jest dość drogie, ale można wypożyczyć). Może pochwali ktoś ten system... Pozdr Ja stosuję ten system i uważam, że jest jednym z najlepszych systemów Ogólnie systemy z rur warstwowych są super pod każdym wzgledem. Nie zwracam uwagi na cenę mnie interesują systemy trwałe, dobre jakościowo i pewne. Dlatego wybrałem UNIPIPE firmy UPONOR. Są jeszcze KISAN, TECE, VAVIN itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus_mac 23.01.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 A jak do tych systemów ma się system Wirsbo?Myślałem o tym systemie, ale jakoś nikt nie wspomniał nawet o tym. marcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Przekorek 23.01.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Polecam nowoczesne, warstwowe systemy PEX/ALU/PEX - to są 3 warstwy - polietylen sieciowany, a w srodku warstwa aluminium (antydyfuzyjna). Ma najlepsze własności - nie przepuszcza gazów, nie tworzy się kamien, niskie opory przepływu, nie sprzyja bakteriom, praktycznie nie starzeje się (nie kruszy), nie trzeba stosować kompensacji, rury z zimna wodą nie są wilgotne od rosy (jak w przyp. miedzi i żelaza), istnieje b. ograniczona ilość potrzebnych złączek, bo rury są elastyczne. WADA: Chyba najdroższy system, ale mam nadzieje, że na wieki. Polecam także polibutylen (PB) z Hepwortha - ma większość tych zalet, o ile nie wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 27.01.2004 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Jestem po lekturze podanych stron. Wydaje mi się, że system Hepworth, o którym kilkoro z Was się dobrze wypowiadało jest całkiem niezły. Zachęca do niego przede wszystkim brak skomplikowanych narzędzi. Ceny też nie są wystraszające. A czy ktoś zna jakieś strony gdzie są ceny systemów zgrzewanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts