Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki system do instalacji zw/cw z tworzyw?

Marzek

Recommended Posts

Witajcie!

Zastanawiam się nad wyborem systemu instalacji zimnej i ciepłej wody. Myślę o wersji z tworzyw. Proszę o opinię użytkowników co warto zbudować, biorąc pod uwagę technologie, ceny materiałow, wykonawstwa, trudności i łatwości montażu itp. Wiem, że są systemy zgrzewane typu Aquaterm, klejone typu Nibco, wciskane typu Hepworth. Czy ktoś może coś polecić? A może zupełnie coś innego niż tworzywo?

Pozdrawiam Marzek

My częściowo robiliśmy sami zgrzewany (taki z supermarketu). Urządzenie pożyczyliśmy od znajomego. Po przećwiczeniu na kilku elementach poszło łatwo. U hydraulików zgrzewany ma opinię najtrwalszego. Za to w razie napraw trzeba więcej odkuć aby podejść urządzeniem. Wszyscy nie polecali klejonego bo: najwięcej zdarza się niedoróbek, klej podobno coś wydziela do wody co jest niezdrowe (ale myślę, że jest to tak jak z promieniotwórczością ziemi)

Z aszych wypowiedzi wynika, że polecacie zarówno system Hepwotrh jak i systemy zgrzewane. Czy możecie podać co więcej o waszych doświadczeniach? Jakie są średnie koszty? Jezier, podałeś, że koszty materiałów są wyższe. Czy orientujesz się o ile? A jak jest z pracochłonnością? Chciałbym wybrać taki system, który da się, przy ogólnej jego znajomości, wykonać samodzielnie. Instalację raczej będziemy mieli niezbyt skomplikowaną. Trochę się znam na instalacjach zgrzewanych. Kiedyś już próbowałem to robić w swoim mieszkaniu. Rzeczywiście czasami trudny jest dostęp do niektórych miejsc ze względu na wielkość zgrzewarki. A jak to jest w przypadku Hepworth?

Pozdrawiam

Sam robiłem instalację Hepworth i była to moja pierwsza instalacja. Działa bez problemów.

Zalety jakie zauważyłem w porównaniu z systemami zgrzewanymi:

- złączka po zamontowaniu swobodnie się obraca, co ma znaczenie w miejscach trudnodostępnych, bo wcisnąć ją można dowolnie, a nie w konkretnym położeniu;

- łatwo można rozebrać połączenia, jeżeli coś się zmontuje niewłaściwie lub zmieni się koncepcja trasy rurek - a wiem po sobie, że laikowi zmienia się dość często.

- nie potrzeba żadnych urządzeń, kupowanych, czy wypożyczanych - no może poza specjalnymi ściągaczami za kilka złociszów.

Nie wiem, czy są systemy zgrzewane z rurkami w zwojach - te które znam mają rurki proste - są lepsze, bo można zrobić całą instalację, bez żadnej złączki w podłodze.

Tak więc do samodzielnego montażu dla laika polecałbym system wciskany, niekoniecznie Hepworth, bo takowy robi też Marley nazywa się Equator, albo coś koło tego. Zdaje się, że w nim nie trzeba rozkręcać złączki przy zdejmowniu jej z rurki. Nie wiem jaka jest różnica w cenie.

Prostowanie się rurki Hepworth po rozwinięciu ze zwoju, zachwalane w ulotkach, działa tylko w tych ulotkach.

Z aszych wypowiedzi wynika, że polecacie zarówno system Hepwotrh jak i systemy zgrzewane. Czy możecie podać co więcej o waszych doświadczeniach? Jakie są średnie koszty? Jezier, podałeś, że koszty materiałów są wyższe. Czy orientujesz się o ile? A jak jest z pracochłonnością? Chciałbym wybrać taki system, który da się, przy ogólnej jego znajomości, wykonać samodzielnie. Instalację raczej będziemy mieli niezbyt skomplikowaną. Trochę się znam na instalacjach zgrzewanych. Kiedyś już próbowałem to robić w swoim mieszkaniu. Rzeczywiście czasami trudny jest dostęp do niektórych miejsc ze względu na wielkość zgrzewarki. A jak to jest w przypadku Hepworth?

Pozdrawiam

Polecam system Hepwort. Jest najłatwiejszy w samodzielnym montażu. Montowałem samodzielnie w całym domu, eksploatuję 4 lata, jestem zadowolony. Najwięcej problemu przy montażu sprawiały mi punkty tzw. "podejścia" pod odbiorniki (ale myślę że to brak znajomości szczegółów rozwiązań- nie jestem hydraulikiem i wszystko brałem z teorii i "na "zdrowy rozsądek", ale nic nie musiałem zmieniać. Średnice rurek są identyczne jak w miedzi więc złączki są "kompatybilne". Przewody puszcza się w rurkach peszel więc można je nawet utopić w wylewkach betonowych , wystarczy że złączki bedą "na wierzchu". Sam montaż jest czystą przyjemnością , praca lekka, łatwa i przede wszystkim szybka. Wkładasz tulejkę stalową w końcówkę plastikową rurki, bierzesz złączkę w dłoń, ..wcisk....i po zawodach. :)

Ważne!. Materiał- polibutyl- jest wrażliwy na wysokie temp , praca chyba tylko do 90 st. C. Więc nie polecam do kotłów węglowych, ale na pewno do elektrycznych , i wysokosterowalnych gazowych i olejowych.

Mi w hurtowni polecali system Unipipe firmy Uponor (z zewnątrz i wewnątrz polietylen, w środku aluminium). Połączenia są zaprasowywane (narzędzie do tego jest dość drogie, ale można wypożyczyć).

Może pochwali ktoś ten system...

Pozdr

Ja stosuję ten system i uważam, że jest jednym z najlepszych systemów

Ogólnie systemy z rur warstwowych są super pod każdym wzgledem. Nie zwracam uwagi na cenę mnie interesują systemy trwałe, dobre jakościowo i pewne. Dlatego wybrałem UNIPIPE firmy UPONOR.

Są jeszcze KISAN, TECE, VAVIN itd.

Gość Przekorek
Polecam nowoczesne, warstwowe systemy PEX/ALU/PEX - to są 3 warstwy - polietylen sieciowany, a w srodku warstwa aluminium (antydyfuzyjna). Ma najlepsze własności - nie przepuszcza gazów, nie tworzy się kamien, niskie opory przepływu, nie sprzyja bakteriom, praktycznie nie starzeje się (nie kruszy), nie trzeba stosować kompensacji, rury z zimna wodą nie są wilgotne od rosy (jak w przyp. miedzi i żelaza), istnieje b. ograniczona ilość potrzebnych złączek, bo rury są elastyczne. WADA: Chyba najdroższy system, ale mam nadzieje, że na wieki. Polecam także polibutylen (PB) z Hepwortha - ma większość tych zalet, o ile nie wszystkie.

Jestem po lekturze podanych stron. Wydaje mi się, że system Hepworth, o którym kilkoro z Was się dobrze wypowiadało jest całkiem niezły. Zachęca do niego przede wszystkim brak skomplikowanych narzędzi. Ceny też nie są wystraszające. A czy ktoś zna jakieś strony gdzie są ceny systemów zgrzewanych?