as11 17.03.2010 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Mam kostkę granitową po podjeździe i wokół domu, w sumie ok. 180 m2. Podłoże 2 m gliny więc moje rady: na podjazd samochodowy co najmniej 0,8 m tłucznia (mam ponad 1 m) potem kliniec, następne warstwy typowe i bez znaczenia dla podłoża. Na ciągi piesze 0,5 m tłucznia + kliniec. Ponadto wszystko zdrenowane (żółty peszel) by odprowadzać wodę. Mieszkam 6 lat, po zimie nie ma żadnego sfalowania a w lecie w trakcie ulew w momencie znika woda z kostki. Dreny odprowadzone do studni chłonnych. Może ktoś mi powiedzieć co to jest kliniec ( czytaj wyżej) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 18.03.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Kliniec to jest frakcja kamienia o średnicy (umownej) ziarna do 25 mm. Oznacza to że tłuczeń posypany klińcem jest klinowany między sobą by się nie przemieszczał. Uwaga to nie może być żwir, szlaka, otoczaki - to musi być kamień by się nie rozpadł, zmielił na drobne kawałeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts