Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renta planistyczna - od jakiej wartości?

Tatarak

Recommended Posts

Witam,

Czy jesteście może zorientowani w kwestii, jak gmina ustala wzrost wartości działek, od których nalicza rentę planistyczną?

Powiem dokładnie, o co mi chodzi:

Pan X ma ziemię rolną, które wkrótce zostanie przemianowana na budowlaną, ponieważ gmina kończy własnie prace nad zmianą lokalnego planu zagospodarowania przestrzennego.

Ostatnio pan X sprzedał część ziemi - jeszcze jako budowlaną - po cenie załóżmy 100zł/m.

Kawałek z tego, co mu zostało, zamierzam kupić, ale dopiero po przemianowaniu na budowlaną (bo teraz nie można tego kawałka wydzielić, zgodnie z obowiązującym mpz), za cenę powiedzmy 150zł/m.

Jak gmina naliczy należną panu X rentę planistyczną? Czy ma obowiązek stosować jakiś "urzędowy" cennik (a jeśli tak, skąd bo bierze?) czy też musi uznać, że wartość wzrosła o tyle, ile wynosi różnica cen w tych dwóch transakcjach pana X (czyli 150-100=50 zł)?

I jaka tu obowiązuje podstawa prawna?

Gmina zleca rzeczoznawycy majątkowemu sporządzenie operatu szacunkowego mającego na celu wyliczenie opłaty (renty) planistycznej.

Liczy się to tak:

- wartość 1m2 działki o funkcji przed planem (najczęściej rolna) i tu kwota np u nas 20 zł za 1m2

- wartość 1m2 działki po wprowadzeniu planu z funkcją przewidziana w planie, np mieszkaniowa jednorodzinna u nas 100zł/m2

I teraz różnica 100zł – 20 zł = 80zł – to jest wzrost i przemnażamy to * 30% - u nas tyle wynosi opłata planistyczna i wychodzi w tym przypadku 24 zł – i to kwota opłaty od metra kw..

I teraz kupujesz 1000m2 i sprzedający płaci gminie 1000*24zł = 24000zł renty planistycznej za sprzedaną działkę 10 a.

Mynia_pynia - dzięki za odpowiedź, chociaż tyle to już sama ustaliłam na podstawie linkowanych artykułów :wink:

chodzi mi jeszcze tylko o to, żeby ktoś potwierdził, ile wyszło tej renty kwotowo od ara w ostatnich latach w okolicy Wrocławia, a najlepiej w gminie Kąty Wrocławskie. Jak KWOTOWO wzrasta wg rzeczoznawców wartość ziemi po przekształceniu z rolnej na budowlaną? Ale konkretnie, a nie hipotetycznie, przykładowo.

No to te obliczenia co napisałam mozna przyjąć dla gminy święta katarzya obecnie siechnice.

Weż tez pod uwage ze skoro sprzedający przed planem sprzedaje ziemie teoretycznie rolna po 100zł to tylko dlatego że kupujący wie że w przyszłości (niedalekiej) będzie to budowlanka.

A do wyceny bierze sie ziemie faktycznie rolną a rolnik nie kupi pola pod buraki za 100zł 1m2.

My w ekstremalnych latach mielismy wycenę ziemi rolnej po 7zł a budowlanki po 150zł i ludzie płacili naprawde wielkie pieniądze na rzecz gminy.

Teraz sytłacja jest taka że cena ziemi rolnej rośnie a cena ziemi budowlanej spadła ale utrzymuje się od około roku na stabilnym poziomie i w porównaniu do 2007 r, to opłaty planistyczne wychodzą przez pół.

Dodam tylko, że cena nieruchomości sąsiedniej może być zupełnie inna a co dopiero w innej gminie.

Wycenia się nieruchomości podobne a je dobiera rzeczoznawca majątkowy, możesz się zapytać w gminie ile będzie wynosic +/- opłata, ale to strach podawać bo czasami ludzie się kurczowo upierają przy cenach które byłu podane przez urzędników orientacyjnie i jak wyjdzie 2-3 tyś więcej to jest niemiło, więc lepiej podac widełki od 20 tyś do 40 tyś - a to mało satysfakcjonyjąca odp.

Bardzo Ci dziękuję za te informacje.

Wiem, że rzeczoznawca określający wzrost wartości ziemi musi uwzględniać ostatnie ceny sprzedaży ziemi rolnej, nawet jeśli była kupowana dość drogo ze świadomością, że wkrótce będzie budowlana. Dlatego trochę się pocieszam, że ostatnio ceny "rolnej" w okolicy skoczyły.

Niestety na pytanie, ile wyniesie renta +/- w gminie nie chcą odpowiedzieć. I ja ich nawet rozumiem. Nie oni będą to naliczać, tylko biegły, a ludzie nie do biegłego pójdą z pretensjami w razie rozbieżności, prawda?