Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak uniknąć mostka termicznego pod progiem drzwi wejściowych

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie jak przygotować kolejne warstwy podłogi aby uniknąć mostka termicznego pod progiem drzwi wejściowych drewnianych. Kolejne warstwy podłogi na gruncie to: chudy beton, styropian, wylewka. Na wylewce montujemy próg drzwi.

1. I pytanie czy na styku próg-wylewka powstanie mostek?

2. I czy istnieje sposób aby go wyeliminować - przy drzwiach tarasowych PCV istnieje profil bazowy który pomaga uniknąć mostka?

3. Czy nie zawracać sobie głowy tym mostkiem? bo jest mało znaczący lub nie występuje?

Jak macie jakieś sugestie to chętnie poczytam.

pozdrawiam,

Witam,

mam pytanie jak przygotować kolejne warstwy podłogi aby uniknąć mostka termicznego pod progiem drzwi wejściowych drewnianych. Kolejne warstwy podłogi na gruncie to: chudy beton, styropian, wylewka. Na wylewce montujemy próg drzwi.

mostek to pikuś, powstanie strefa bardzo zimnej posadzki przy drzwiach, w ekstremalnych warunkach pojawi sie lód. Musisz odseparować posadzkę od świata ;) Pomijam juz kwestię tego że balkon nie będzie prawidłowo podparty

. I czy istnieje sposób aby go wyeliminować - przy drzwiach tarasowych PCV istnieje profil bazowy który pomaga uniknąć mostka?
istnieje i profil bazowy i poszerzenia

. Czy nie zawracać sobie głowy tym mostkiem? bo jest mało znaczący lub nie występuje?

Jak macie jakieś sugestie to chętnie poczytam

zawracać sobie i to mocno - w tym miejscu nagminnie popełnia się najwięcej błędów z ociepleniem i szczelnością połączenia

Ostatnio był na forum wałkowany temat drzwi i tego co pod nimi - w ciagu ostatniego tygodnia - poszukaj

Jareko ale to chodzi o drzwi wejściowe a nie o balkon, co z balkonem to wiem.

A drzwi montują już po wylewkach i tak mi się wydaje że próg nie jest dla nich podparciem? a może się mylę?

Najlepiej byłoby zostawić styropian nawet XPS pod progiem na całej wysokości podłogi i nie robić wylewki w tym miejscu tylko czy próg drzwi może być zamontowany na styropianie - czy taka konstrukcja wytrzyma?

A wątku o drzwiach jakoś nie mogę namierzyć chyba że chodzi o drzwi balkonowe to już czytałem ale jeszcze poszukam.

Witam,

mostek to pikuś, powstanie strefa bardzo zimnej posadzki przy drzwiach, w ekstremalnych warunkach pojawi sie lód. Musisz odseparować posadzkę od świata ;) Pomijam juz kwestię tego że balkon nie będzie prawidłowo podparty

...

jaki balkon? :o

tak naprawdę to nie wiem jak w tym miejscu planujesz wylewki.

Jesli po obu stronach drzwi ma być ten sam poziom i chciałbyś wylać to jednym rzutem to w miejscu gdzie planujesz osadzenie drzwi, w ośi ościeżnicy dałbym 2-3 cm styroduru, pionowo, by odseparować termicznie jeden beton od drugiego. Beton wszedłby pod drzwi wystarczająco by stanowić dla nich podparcie

A wogóle ideałem byłoby zrobić warstwy wykończeniowe (najczęściej gres bądź terakota) i dopiero później wstawiać na nie drzwi, w miejscu styroduru przykleić taśmę rozprężną by uszczelniła połączenie ze styrodurem.

...ja bym proponował próg podeprzeć na jakichś kotwach (mogą być takie jak do drzwi balkonowych lub można pokusić się o zrobienie takich kotew samemu).... oczywiście kotwy oparte na chudziaku... całą przestrzeń pod progiem uzupełnić styrodurem, i pianką... styrodur "wysunąć" poza obrys progu w obie strony (do pomieszczenia i na zewnątrz) na 2-3 cm (poziom styroduru = poziomowi betonu zarówno od strony pomieszczenia jak i od zewnątrz ; niekoniecznie są to te same poziomy ;)

te 2-3 cm nie będą przeszkadzały przy oklejaniu np płytką a znacznie poprawią izolację....

Czy prawidłowo by było, gdyby:

0. jesteśmy na podłodze na poziomie chudziaka

1. w osi drzwi wymurować 3 warstwy cegieł (albo ile kto potrzebuje)

2. na nich osadzić ościeżnicę z progiem

3. od wewnątrz na chudziaku położyć styropian (ile kto tam sobie ma mieć...)

4 wylewkę odseparować od cegieł np 2cm styropianu

5. od zewnątrz cegły ocieplić styropianem? (ile kto tam...)

Czy to też przemarznie albo co inszego się zdarzy?

odn. pkt.2:

nie wiem jak wasze drzwi ale moje wszystkie cztery osadzone, mocowane są nie w progu ale w pionowych słupkach ościeżnicy, do drzwi z ościeżnica stałą, połączoną z progiem zrobiłem sobie "ciepłe" podstawki (kilkanaście cm rury pomarańczowej kanlizacyjnej PCV, na ciepło odpowiednio uformowanej z okrągłego przekroju w prostokątny, wypełnione pianką PU, trzy szt na drzwi 90-100cm szerokości, pomiędzy podstawkami styropian z pianką, taka manufaktura, ale dokładnie jeśli wykonana to skuteczna choć może wizualnie tandetna (ten pomarańcz rury kanalizacyjnej :wink: )

tak mam w trzech drzwiach, czwarte mają ościeżnicę dzieloną, składaną, próg ozdobny nie łączony z ościeznica, montowany po wykończeniówce podłóg, ta też mocowana po bokach, a pod progiem (szerokim na ok.10cm) spotkają się obie wylewki odseparowane kilkucentymetrowym pionowym styropianem, który z góry zakryje dębowy próg mocowany do jednej z wylewek

Jeżeli przestrzeń ogrzewana nie jest odseparowana od przestrzeni nieogrzewanej materiałem termoizolacyjnym mostek będzie występował zawsze, czyli bardziej zrozumiale mostek masz jak w banku jakbyś nie kombinował, na pocieszenie powiem Ci jest obwodowy i tak liczy się po obwodzie (ściany też i nadproże) ;)

Tom Cię pocieszył !!!

Jeżeli przestrzeń ogrzewana nie jest odseparowana od przestrzeni nieogrzewanej materiałem termoizolacyjnym mostek będzie występował zawsze, czyli bardziej zrozumiale mostek masz jak w banku jakbyś nie kombinował, na pocieszenie powiem Ci jest obwodowy i tak liczy się po obwodzie (ściany też i nadproże) ;)

Tom Cię pocieszył !!!

Jeśli piszesz do mnie, to powiedz jak zrobić, żeby mostka nie było.

Tom Cię pocieszył !!!

Jeśli piszesz do mnie, to powiedz jak zrobić, żeby mostka nie było.

Nie umiesz czytać?

• 5 years później...

Witam

Odswieżę troche temat.

Chodzi mianowicie o pomieszczenie nieogrzewane (ganek)

Kiedyś był otwartą przestrzenią. Teraz dobudowane są ściany i zamontowane drzwi zewn. Także do domu mam 2 pary drzwi zewn.

Pod wylewką nie ma styropianu, a sam ganek ma ocieplony ściany 5 cm styropianem.

Pytanie czy jest sens bawić się w tzw ciepły próg? czyli wycinać beton i wklejać pod próg 2-3 cm styropianu, do którego doszła by bezpośrednio kostka brukowa (schody zewn)

Pozdrawiam