md.b 19.02.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Witam, prosimy o poradę w sprawie kupna nowego domu. Poniżej podajemy informacje na jego temat: - Stan surowy-zamkniety: okna (oknoplast),drzwi zewnetrzne, brama garazowa, - Dom zbudowany bedzie z pustaka Maxa, - pokryty dachowka ceramiczna/betonowa - prosimy o radę, która lepsza, bo czym się różnią to wiemy - Wszystkie media zostana doprowadzone do sciany budynku, - Kwestia podmurówki do uzgodnienia - jaki może być koszt takiej podmurówki? - dom będzie posiadać szambo, choć do końca roku w miejscowości, gdzie powstaje dom ma już być kanalizacja. Stan developerski obejmuje(doprowadzenie do tego stanu podobno kosztuje 100 zł): -tynki zewnetrzne, ocieplenie budynku styropianem,elewacja -CO, -tynki wewnetrzne, ocieplenie dachu welna o grubosci 30 cm plus wykonczenie regipsem lub drewnem( co lepsze?) - wszystkie instalacje beda rozprowadzone, z kontaktami, CO, piecem gazowym wlacznie. -wylewka -parapety Dom razem z działką kosztuje niecałe 300 tys. zł. Chcielibyśmy wiedzieć czy są to dogodne warunki i co jeszcze powinniśmy wiedzieć / o co pytać przed kupnem i nie ponosić kosztów na które nie będziemy przygotowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 19.02.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 m&d.b proponuje przeniesc temat do innego działu. Pewnie tam ktos Wam odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.02.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Witam, prosimy o poradę w sprawie kupna nowego domu. Poniżej podajemy informacje na jego temat: - Stan surowy-zamkniety: okna (oknoplast),drzwi zewnetrzne, brama garazowa, - Dom zbudowany bedzie z pustaka Maxa, - pokryty dachowka ceramiczna/betonowa - prosimy o radę, która lepsza, bo czym się różnią to wiemy - Wszystkie media zostana doprowadzone do sciany budynku, - Kwestia podmurówki do uzgodnienia - jaki może być koszt takiej podmurówki? - dom będzie posiadać szambo, choć do końca roku w miejscowości, gdzie powstaje dom ma już być kanalizacja. Stan developerski obejmuje(doprowadzenie do tego stanu podobno kosztuje 100 zł): -tynki zewnetrzne, ocieplenie budynku styropianem,elewacja -CO, -tynki wewnetrzne, ocieplenie dachu welna o grubosci 30 cm plus wykonczenie regipsem lub drewnem( co lepsze?) - wszystkie instalacje beda rozprowadzone, z kontaktami, CO, piecem gazowym wlacznie. -wylewka -parapety Dom razem z działką kosztuje niecałe 300 tys. zł. Chcielibyśmy wiedzieć czy są to dogodne warunki i co jeszcze powinniśmy wiedzieć / o co pytać przed kupnem i nie ponosić kosztów na które nie będziemy przygotowani. Ale za co ? Jaki dom ? Jaka powierzchnia ? Jak duża działka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.02.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 I gdzie? Jak w Wawie to gratuluję Poza tym te 300 to SSZ a 400 developerski? Trza wziąć się do czytania forum. Bo na razie ten temat bardziej do psychiatryka pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
md.b 20.02.2010 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witam, przepraszam zapomniałem uściślić dom będzie pod krakowem. Działka ma powierzchnię 9ar. Powierzchnia domu to 160m2 natomiast powierzchnia użytkowa wynosi 140m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 20.02.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 jakos na miejscowosci nawet pod krakowem cosik tanio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.02.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Dom 160 całkowita, 140 użytkowa.POd KrakowemStan developerski.Cena niecałe 300k. Tanio - nie wiem czy nie zbyt tanio. Pytanie : dlaczego ? Cena metra całkowitej w SSO to ok. 900 pln za metr (materiał + robocizna) - można i taniej ale nikt za darmo nie buduje. Warto zainteresować sie jakością użytych materiałów ( i jakie to marki) : np. jakie okna (profile, szyby, okucia) , drzwi, brama garażowa, jaka dachówka jest w wycenia (bo cena betonowej nie jest równa ceramicznej) jaki kocioł , jaka elektryka (jakie instalacje i ile punktów i jaka firma) etc...Obawiam się , że diabeł tkwi w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 20.02.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 dom będzie pod krakowem. Działka ma powierzchnię 9ar. Powierzchnia domu to 160m2 natomiast powierzchnia użytkowa wynosi 140m2 Pytanie, hmmm... gdzie pod Krakowem? bo jeśli to Zabierzów, Kryspinów, Zielonki - to bardzo podejrzanie tanio, a jeśli Kokotów albo Skała to już bliżej cen realnych Ale dodatkowa opłata 100tys. za "deweloperski" to coś mało - sama elewacja będzie kosztować koło 30 tys., a gdzie reszta? A może ja źle rozumiem i nie ma to być dopłata lecz na tę kwotę szacuje deweloper Twoje koszty dodatkowe - a oszacował tak nisko, by zachęcić Cię do kupna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 21.02.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Często przeglądam oferty sprzedaży domów i coś kojarzę taka ofertę ale nie pamiętam gdzie i pamiętam jedno ,ze to chyba nie był żaden rarytas. Poza tym ja rozumiem ,że ktoś wykonał za Nas część pracy ale ja mam jedna zasadę:albo kupuje dom który jest w 100% wykończony albo sam buduje dom. Wiem jak budują ludzie domy na sprzedaż , używa się najtańszych materiałów , najtańszych ekip , ogólnie wszystko najtańsze , działki zwykle tez nie jakieś cudowne. domy te są zwykle budowane w jak najszybszym czasie przez tak jak już pisałem zwykle bardzo tanie ekipy budowlane a co za tym idzie niezbyt obeznanych ze sztuka budowania. Dlatego te domy maja zwykle wile błędów. Mam kilku znajomych którzy zajmowali się tym przez wiele , wiele lat i wiem jak to wszystko się odbywało.Przy takim kupowaniu trzeba by było wsiąść na wycenę i ocenę domu specjalistów bo z tego co wiem jeden nawet najlepszy kierbud. nie starczy a i tak wszystkiego o domu się nie dowiesz. Przez ostatni rok spotkałem się tylko z jednym domem , nad którym można było się zastanawiać ale tez miał wady w postaci kształtu działki. Dom był wykonany ze średniej jakości materiałów przez dobra ekipę , był do sprzedania w stanie surowym otwartym z powodu tego ,że ludzie budujący dom wzięli kredyt 200czy 250k i już wtopili w ten dom te pieniądze a większego kredytu nie mogli dostać. Niestety dom poszedł bardzo szybko. Takie domy należą do zdecydowanej rzadkości i ciężko dorwać się do takiej oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
md.b 21.02.2010 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Dom 160 całkowita, 140 użytkowa. Warto zainteresować sie jakością użytych materiałów ( i jakie to marki) : np. jakie okna (profile, szyby, okucia) , drzwi, brama garażowa, jaka dachówka jest w wycenia (bo cena betonowej nie jest równa ceramicznej) jaki kocioł , jaka elektryka (jakie instalacje i ile punktów i jaka firma) etc... Obawiam się , że diabeł tkwi w szczegółach. dachówka betonowa w cenie, kocioł do CO to dodatkowy koszt nie ujęty w tej cenie. Okna są oknoplastu Pytanie, hmmm... gdzie pod Krakowem? Wola Batorska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.02.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Pytaj o szczgóły, producentów, markę, właściwości. Wszystkie szczegóły są ważne. Sprawdż własność ziemi i KONIECZNIE plan zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 22.02.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Wola Batorska z ciekawości sprawdziłam dostępne oferty w Woli Batorskiej - średnia cena za podobnej wielkości dom, na podobnej działce, stan surowy otwarty waha się między 270 a 350 tys. zł. Większość tych domów sprzedają mini-"deweloperzy" Czyli cena w miarę odpowiednia. Czynnikiem wpływającym na teoretycznie niską cenę jest z pewnościa położenie działki - jednak w sporej odległości od Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts