ESI71 19.02.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 WitamKupiliśmy z żoną działkę, która powstała w wyniku podziału kawałka pola na sześć działek i drogę dojazdową. Poprzednia właścicielka otrzymała decyzję o warunkach zabudowy na całą działkę (budowa sześciu domów jednorodzinnych). W związku z tym, że niektóre zapisy tej decyzji nam nie odpowiadały, w dniu dzisiejszym pojechaliśmy z żoną do gminy, aby złożyć wniosek o warunki zabudowy już tylko dla naszej wydzielonej działki. Pani urzędnik poinformowała nas, że nie możemy złożyć nowego wniosku, ponieważ na ten teren została już wydana decyzja o warunkach zabudowy. Jedyne to, co możemy zrobić, to przepisać tę decyzję na naszą działkę i ewentualnie po przeniesieniu tych warunków wystąpić o zmianę tych, które nam nie odpowiadają. Chodzi nam o następujące zapisy z tej decyzji:- kalenica główna budynku równoległa do drogi – nie jest sprecyzowane, do której czy do istniejącej czy też do nowo wydzielonej drogi (urzędniczka twierdzi, że do istniejącej tzn. domy będą musiały mieć kalenicę główną prostopadłą do drogi dojazdowej - prawie w ogóle nie ma takich projektów a jak są, to nam nie odpowiadają)- szerokość elewacji frontowej nie może przekroczyć 12 m +- 20% - daje to maksimum 14,4 m - jest to trochę za mało na dom z garażem jednostanowiskowym dostawianym do bryły domu, nie mówiąc już o dwustanowiskowym;-zasilanie w energię cieplną z indywidualnych niskoemisyjnych źródeł ciepła z wykorzystaniem ekologicznych nośników energii ( energia elektryczna, gaz, olej opałowy o niskiej zawartości siarki itp.) – czy zapis ten uniemożliwia budowę kotłowni na ekogroszek? (na gaz z sieci nie ma co liczyć w najbliższej przyszłości)- odprowadzenie ścieków do szczelnego zbiornika bez możliwości odprowadzenia oczyszczonych ścieków do gruntu – wyklucza to chyba budowę przydomowej oczyszczalni ścieków; Ponieważ nie wiedzieliśmy, co mamy zrobić, daliśmy wiarę urzędniczce i wystąpiliśmy z wnioskiem o przeniesienie tych warunków na naszą działkę. Proszę o pomoc, co dalej zrobić, aby jednak zmienić te zapisy, które nam nie odpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 21.02.2010 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam Kupiliśmy z żoną działkę, która powstała w wyniku podziału kawałka pola na sześć działek i drogę dojazdową. Poprzednia właścicielka otrzymała decyzję o warunkach zabudowy na całą działkę (budowa sześciu domów jednorodzinnych). W związku z tym, że niektóre zapisy tej decyzji nam nie odpowiadały, w dniu dzisiejszym pojechaliśmy z żoną do gminy, aby złożyć wniosek o warunki zabudowy już tylko dla naszej wydzielonej działki. Pani urzędnik poinformowała nas, że nie możemy złożyć nowego wniosku, ponieważ na ten teren została już wydana decyzja o warunkach zabudowy. Jedyne to, co możemy zrobić, to przepisać tę decyzję na naszą działkę i ewentualnie po przeniesieniu tych warunków wystąpić o zmianę tych, które nam nie odpowiadają. Chodzi nam o następujące zapisy z tej decyzji: - kalenica główna budynku równoległa do drogi – nie jest sprecyzowane, do której czy do istniejącej czy też do nowo wydzielonej drogi (urzędniczka twierdzi, że do istniejącej tzn. domy będą musiały mieć kalenicę główną prostopadłą do drogi dojazdowej - prawie w ogóle nie ma takich projektów a jak są, to nam nie odpowiadają) - szerokość elewacji frontowej nie może przekroczyć 12 m +- 20% - daje to maksimum 14,4 m - jest to trochę za mało na dom z garażem jednostanowiskowym dostawianym do bryły domu, nie mówiąc już o dwustanowiskowym; -zasilanie w energię cieplną z indywidualnych niskoemisyjnych źródeł ciepła z wykorzystaniem ekologicznych nośników energii ( energia elektryczna, gaz, olej opałowy o niskiej zawartości siarki itp.) – czy zapis ten uniemożliwia budowę kotłowni na ekogroszek? (na gaz z sieci nie ma co liczyć w najbliższej przyszłości) - odprowadzenie ścieków do szczelnego zbiornika bez możliwości odprowadzenia oczyszczonych ścieków do gruntu – wyklucza to chyba budowę przydomowej oczyszczalni ścieków; Ponieważ nie wiedzieliśmy, co mamy zrobić, daliśmy wiarę urzędniczce i wystąpiliśmy z wnioskiem o przeniesienie tych warunków na naszą działkę. Proszę o pomoc, co dalej zrobić, aby jednak zmienić te zapisy, które nam nie odpowiadają. Ekogroszek zalicza sie do ekologicznych zrodek ciepla, podobnie jak mial eglowy, ale wegiel juz nie Oczyszczalnie przydomowa wykonujesz na zgloszenie w starostwie, oni nie wymagaja zadnych zaswiadczen czy WZ, tak wiec wystepujesz o PnB i pozniej w trakcie budowy zglaszasz oczyszczlanie. Tez tak mialem. Jesli chcecie miec nowe WZ to najlepiej robic tak jak kaze pani Urzednik, bo nie bedzie klopotu. Tyle moja opinia Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 21.02.2010 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam Kupiliśmy z żoną działkę, która powstała w wyniku podziału kawałka pola na sześć działek i drogę dojazdową. Poprzednia właścicielka otrzymała decyzję o warunkach zabudowy na całą działkę (budowa sześciu domów jednorodzinnych). W związku z tym, że niektóre zapisy tej decyzji nam nie odpowiadały, w dniu dzisiejszym pojechaliśmy z żoną do gminy, aby złożyć wniosek o warunki zabudowy już tylko dla naszej wydzielonej działki. Pani urzędnik poinformowała nas, że nie możemy złożyć nowego wniosku, ponieważ na ten teren została już wydana decyzja o warunkach zabudowy. Jedyne to, co możemy zrobić, to przepisać tę decyzję na naszą działkę i ewentualnie po przeniesieniu tych warunków wystąpić o zmianę tych, które nam nie odpowiadają. Chodzi nam o następujące zapisy z tej decyzji: - kalenica główna budynku równoległa do drogi – nie jest sprecyzowane, do której czy do istniejącej czy też do nowo wydzielonej drogi (urzędniczka twierdzi, że do istniejącej tzn. domy będą musiały mieć kalenicę główną prostopadłą do drogi dojazdowej - prawie w ogóle nie ma takich projektów a jak są, to nam nie odpowiadają) - szerokość elewacji frontowej nie może przekroczyć 12 m +- 20% - daje to maksimum 14,4 m - jest to trochę za mało na dom z garażem jednostanowiskowym dostawianym do bryły domu, nie mówiąc już o dwustanowiskowym; -zasilanie w energię cieplną z indywidualnych niskoemisyjnych źródeł ciepła z wykorzystaniem ekologicznych nośników energii ( energia elektryczna, gaz, olej opałowy o niskiej zawartości siarki itp.) – czy zapis ten uniemożliwia budowę kotłowni na ekogroszek? (na gaz z sieci nie ma co liczyć w najbliższej przyszłości) - odprowadzenie ścieków do szczelnego zbiornika bez możliwości odprowadzenia oczyszczonych ścieków do gruntu – wyklucza to chyba budowę przydomowej oczyszczalni ścieków; Ponieważ nie wiedzieliśmy, co mamy zrobić, daliśmy wiarę urzędniczce i wystąpiliśmy z wnioskiem o przeniesienie tych warunków na naszą działkę. Proszę o pomoc, co dalej zrobić, aby jednak zmienić te zapisy, które nam nie odpowiadają. Ekogroszek zalicza sie do ekologicznych zrodek ciepla, podobnie jak mial eglowy, ale wegiel juz nie Oczyszczalnie przydomowa wykonujesz na zgloszenie w starostwie, oni nie wymagaja zadnych zaswiadczen czy WZ, tak wiec wystepujesz o PnB i pozniej w trakcie budowy zglaszasz oczyszczlanie. Tez tak mialem. Jesli chcecie miec nowe WZ to najlepiej robic tak jak kaze pani Urzednik, bo nie bedzie klopotu. Tyle moja opinia Pytanie tylk oja przepiszecie WZ z tej osoby od ktorej kupiliscie na was. WZ bylo wydane na 6 budynkow i jest to jedna decyzja. Jak oni zamierzaja to zrobic to ja nie wiem, bo nie slyszlaem o dzieleniu decyzji na kilka poddecyzji (bedzie ich w sume 6, nieprawdaz?) Mozesz wrzucic skan tej decyzji ktora przeniesliscie? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 12.12.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Podpinam się pod temat. Planujemy kupić ostatnią z 4 działek powstałych z jednego pola. Przed podziałem wydane były WZ . Ponieważ chcemy budować dom parterowy nie podoba nam się informacja że wysokość ściany frontowej ma wynosić od 6-8 m. i to chcielibyśmy zmienić. Pośrednik nieruchomości twierdzi że możemy kupić działkę z obecnymi WZ i wystąpić o nowe bo tak będzie prościej i szybciej, ja jednak obawiam się problemów ze zmianą, nie chcę żeby się okazało że kupiłam działkę na której nie wybuduję takiego domu jak chcę. Co doradzacie ? Czy może się okazać że po kupnie działki nie dostanę takich WZ jakie bym chciała ? Chodzi tylko o 1 zmianę, wysokość ściany frontowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 12.12.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Podpinam się pod temat. Planujemy kupić ostatnią z 4 działek powstałych z jednego pola. Przed podziałem wydane były WZ . Ponieważ chcemy budować dom parterowy nie podoba nam się informacja że wysokość ściany frontowej ma wynosić od 6-8 m. i to chcielibyśmy zmienić. Pośrednik nieruchomości twierdzi że możemy kupić działkę z obecnymi WZ i wystąpić o nowe bo tak będzie prościej i szybciej, ja jednak obawiam się problemów ze zmianą, nie chcę żeby się okazało że kupiłam działkę na której nie wybuduję takiego domu jak chcę. Co doradzacie ? Czy może się okazać że po kupnie działki nie dostanę takich WZ jakie bym chciała ? Chodzi tylko o 1 zmianę, wysokość ściany frontowej. ...możesz wystapić o nową Decyzję WZ nie będąc właścicielem nieruchomości czyli jeszcze przed zakupem, Decyzję faktycznie można przepisać na nowego właściciela ale nie oznacza to, że urząd przychyli się do wniosku o zmianę wydanych Warunków Zabudowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 12.12.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ok, dzięki !Wystąpię o nowe WZ, ale czy dobrze rozumiem że będę musiała zacząć wszystko od nowa, czyli najpierw załatwić warunki przyłączy wody i prądu ? Czy te które są na właściciela mogę w jakiś sposób przepisać na siebie ?Jeśli muszę załatwic nowe warunki a potem dopiero WZ to optymistycznie kiedy mogę liczyc na odbiór WZ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 13.12.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Ok, dzięki ! Wystąpię o nowe WZ, ale czy dobrze rozumiem że będę musiała zacząć wszystko od nowa, czyli najpierw załatwić warunki przyłączy wody i prądu ? Czy te które są na właściciela mogę w jakiś sposób przepisać na siebie ? Jeśli muszę załatwic nowe warunki a potem dopiero WZ to optymistycznie kiedy mogę liczyc na odbiór WZ ? ...do WZ wystarczające jest zapewnienie, a nie warunki dostawy mediów, teoretycznie występuje o to urząd ale różnie to bywa, oczywiście możesz skorzystać z tych już wydanych jeśli obejmują również Twoją działkę, sprawdź do kiedy obowiązują, każdy z dostawców mediów określa datę do kiedy jego warunki przyłączenia są ważne, zazwyczaj to 2 lata od daty wydania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts