Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

miałowiec 50kW

Recommended Posts

Witam wszystkich jestem nowy.Mam prośbę do kol.LAST RICO (tu wielki szacun)jeśli byłby tak uprzejmy ,chociaż inne uwagi mile widziane.Sprawa dotyczy zbyt dużej ilości w/g mnie spalanego miału.

Na początek kilka danych:dom z 1986r.10m na 10m, pustak max ceramiczny+12cm suporex od środka,dwie kondygnacje+strych pod eternitem,ocieplenie ściany-wełna mineralna od środka 5cm zabudowana płytą g-k,strop na strychu pod podłogą 10 cm wełny.Kocioł miałowiec (spaliny górne tzw.S) w/g tabliczki 50kW-4,1m2 pow.grzew.

spalanie:jednorazowy zasyp 100kg miału pali się w nim przy temp.zew. do -5st około 44godz.przy temp.zew. do -5st z temp nastaw.53st.Dmuchawa na min. obrotów.Stałopalnośc mam taką jaką chcę w zakresie 12-44godz zależy ile załaduję.Zapalam od góry,dymu prawie zero,tylko płomyczki niebieskie a czasami jakby turkusowe?

Czy jest sposób w tym układzie na mniejsze spalanie,może jakieś uwagi?Kocioł cały czas pracuje na pół gwizdka a wsyp jednego wiadra dla niego to jest pikuś,ledwo pokrywa ruszt.Może zmniejszyć komorę cegłą szamotową lub zalepić nią palenisko?Czy pogodzić się z tym faktem i docieplić chatę np:5cm styropian na zewnątrz.Sam nie mam pojęcia.Proszę o wsparcie doświadczonych