edi1977 19.02.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Ile w Waszej okolicy zycza sobie za projekt kuchni w salonie? Ode mnie chca 300PLN netto (zwracane jezeli zdecyduje sie na meble). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igan 21.03.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 600 zł - aneks kuchenny, długość 240 cm, teraz zastanawiam się czy przypadkiem nie za drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 21.03.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 to chyba zależy czy projekt ma zostać przygotowany przez poducenta/sprzedawcę mebli (wtedy powinien być gratis, gdyż jest to z reguły prosty projekt w dodatku umożliwiający wycenę tychże mebli) czy przez architekta/projektanta wnętrz - w tym przypadku ceny mogą być bardzo różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igan 21.03.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 mój jest zrobiony przez projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 21.03.2010 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Ja w koncu zdecydowalem sie nie na salon meblowy tylko na architekta wnetrz. Jakos nie zdobyli w salonach mojego zaufania, a mi zalezalo na kompleksowym podejsciu - nie tylko na szafkach. Zaplacilem 600 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 21.03.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 mój jest zrobiony przez projektanta To niewiele. Projekt to nie "po prostu rysunek w programie", to jest praca twórcza. Projektant - musi przyjść na miejsce, pomierzyć, porozmawiać z Tobą o Twoich upodobaniach, przeanalizować inspiracje, które mu pokazałaś (z pewnością jakieś miałaś) również w kontekście całego wnętrza, żeby całość miała "ręce i nogi". Przygotowuje koncepcje, konsultuje się z Tobą (pewnie nie raz czy dwa), rozrysowuje pomysły - to wszystko trwa. Dlatego moim zdaniem 600 zł to kwota niewielka - zwałszcza, że zostaje pomniejszona o podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 21.03.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Ja w koncu zdecydowalem sie nie na salon meblowy tylko na architekta wnetrz. bo projekt "z salonu" to wyrób rzemieślnika, a architekta - profesjonalna sztuka Przynajmniej teoretycznie tak powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość catallina 22.03.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 ..zależne są od jej wielkości - im większa tym więcej się płaci za metr. Ale wystarczy dobrze pokombinować 1. Znaleźć firmę robiącą meble kuchenne (najelpiej takie, jakie nam się najbardziej podobają) 2. Zgłosić chęć zakupu na dany metraż, poprosić o wycenę rysunek jakby to wyglądało. Dzięki temu mamy i projekt (najczęściej jest to robione gratis) i meble, które nam się najbardziej podobają. Projektanci jak już wyżej wspomniałam najczęściej biorą za metr od 100zł +... (tak przynajmniej wygląda to tu - w Warszawie). Czasami jednak warto poświęcić weekendzik i pojechać w okolice śląska (np. Dobrodzien) - To "zagłębie" stolarzy i... pięknych projektów kuchni - przy budowie swojego domku, na pewno tam wyskoczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 26.03.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 catallina - czyli chociaż jedna dobra rzecz z tego że mieszkam na śląsku Chociaż mojemu znajomemu strasznie spartaczyli kuchnię, ale nie można wszystkich oceniać po jednej firmie A w salonach to często praca właśnie polegająca na "wyklikaniu" w programie tak mebelków by się zmieściły na danej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość catallina 26.03.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Aneczkab Właśnie o to chodzi - czasami warto się zastanowić czy jest sens płacić niewiadomo ile za coś, co może być zrobione przez za darmo, albo za jakąś symboliczną oplatę. A co do Śląska - plusem są też normalne ceny za meble kuchenne Jak i sami projektanci To niesprawiedliwe A fachowcy jak to fachowcy wszędzie tacy sami - nawet najlepsi potrafią mieć "gorszy dzień" - nic innego, jak tylko ich pilnować, pilonować i jeszcze raz pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartbb3 03.09.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Projekt mebli w salonie ogranicza się na ogół do ustawienia szafek w pomieszczeniu, nie tylko pod kątem ich zmieszczenia ale również funkcjionalności kuchni. Projektant oprócz tego może pomóc dobrać odpowiednią kolorystykę, model frontów, profil blatu i sprawić że kucjnia oprócz funkcjonalności będzie również ładna. Często dużą rolę odgrywa materiał na ścianie pomiędzy szafkami dolnymi i górnymi. Handlowiec w salonie na ogół pracuję na wycenach i próbnikach z których konkretne próbki wskazuje mu klient niekoniecznie posiadający wiedzę projektanta. Myślę, że praca projektanta a pracownika salonu to dwie różne rzeczy i powinniśmy ustalić wcześniej jak sprecyzowane są nasze wymagania, w jakiej kwestii potrzebujemy pomocy i wtedy decydować się na pomoc odpowiedniej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts