Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tylny napęd kosiarki czy przedni-co lepsze

Recommended Posts

Piszesz trawy, chwasty duże ,to najlepiej kup kosę spalinową-obsługa łatwiejsza niż kosiarki,co do napędu ja bym nabył z tylnym napędem-przy wysokiej trawie ścięcie kosiarką na raz będzie problemem-ja pierwsze podejście robię lekko unosząc przód-nikt tego nie poleca-warunki bezpieczeństwa,ale co zrobić gdy zapuśći sę trawnik. :(

Na trudny teren faktycznie kosa, ale na trudniejsze trawniki rzadziej koszone, nie równe tylny napęd, napęd na przód ma tylko jedną zaletę - łatwiej jest manewrować kosiarką 'na pełnym gazie' czyli skręcać bez wyłączenia napędu, choć jest to niewielka zaleta i możliwa do wykorzystania tylko na równym trawniku ;)

"dodam ,żem niewysoka kobietka może ma to znaczenie" ma znacznie! Przy takim założeniu i sporej powierzchni powinnaś raczej zastanawiać się nad innym dylematem - mam na myśli rodzaj przeniesienia napędu na koła a dokładniej regulacji prędkości jazdy. Proste rozwiązania oparte na przekładni pasowej (pasek klinowy) nie oferują żadnej regulacji (no poza regulowaniem obrotami silnika co zasadniczo nie ma sensu gdyż im trawa wyższa tym prędkość powinna być niska a obroty wysokie) A konkluzja z tego wywodu jest taka,z e warto poszukać kosiarki (fakt, będzie droższa!) która oferuje przynajmniej dwa przełożenia - prędkości koszenia