mariowu 11.02.2004 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 W moim przypadku garaż ma jedną ściane wspólną z domem , dach jest w jednej połaci . Więc aby mieć stuprocentowy garaż musiałem wykomać tylko trzy ścianki, a właściwie dwie poniewaz jakoś trzba do garazu wjeżdzaćTeraz w okresie zimowym naprawdę można docenić garaż przy wykonywaniu drobnych napraw przy samochodzie, jest względnie ciepło i nie kostnieją ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 11.02.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Ja też jestem za garażem koniec skrobania szyb!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 11.02.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 O garażu zadecydowała nie tylko wygoda w zimie (nie odsnieżać, nie skrabać), ale przede wszystkim fakt, że w domu nie ma pomieszczenia gospodarczego. Mamy już doświadczenia, że garaż sprawdził się znakomicie jako przechowalnia rowerów, sprzętu ogrodniczego, przetworów domowych itp. A moja w tym głowa, żeby nie było za dużo różnych "przydasiów", w które obrastamy pezez całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 13.02.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ja policzyłem koszty wybudowania wiaty przy domu lub garażu. Oszczędność tylko na ścianach, w zasadzie biorąc pod uwagę koszt całej budowy pomijalna, a jednak garaż ma chyba więcej zalet niż wiata. Garaż ma na pewno więcej zalet niż wiata, ale pomijając koszty całej budowy, czasami trzeba jednak szukać oszczędności wszędzie. Tak więc póki co chyba wiata. Pozdrowienia M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula S 14.02.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 U mnie będzie garaż i napewno będzie równierz składowiskiem wielu potrzebnych rzeczy typu rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaczka 14.02.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Jest garaż a w nim udało się wygospodarować miejsce na kotłownię.Znając moją rodzinkę, z biegiem lat będzie trochę gratów.Oby nie za dużo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 15.02.2004 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 U mnie będzie garaż ( w bryle) na większe autko, a dla drugiego używanego tylko w mieście będzie wiata. O wiacie zadecydowala szerokość działki, faktycznie to jej wąskość. Zawsze chorowałem na garaż dwustanowiskowy ze względu na wygodę w zimie. A to czy samochód będzie rdzewiał czy nie mnie nie obchodzi. Zdrowie jest droższe od samochodu. a tak faktycznie obecnie produkowane samochody chyba tak nie reagują na zmiany temp, no chyba że to rozbitek po 5 ciu naprawach ze szpachlowaniem.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomstan 15.02.2004 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Ja jestem za garażem. W domu, który stawiam będzie to garaż dwustanowiskowy. Moim zdaniem jest lepsze rozwiązanie szczególnie zimą. Wiata może co najwyżej spełniać funkcję dekoracyjną i służyć do chwilowego parkowania samochodu, jeżeli komuś nie będzie się chiało wjechac do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 15.02.2004 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Stanowcz garaz. Nikt mi nie wmowi, ze dla samochodu jest lepiej gdy stoi na dworze. Niby co, mroz hartuje karoserie?! . Tu mniej o temperaturę, a bardziej o wilgotność się rozchodzi. Jeśli garaż, to powinien być porządnie przewietrzany (mało kto o tym myśli), inaczej tworzą się idealne warunki dla rozwoju rudej: śnieg+solanka, to wszystko się topi, wnika w szczeliny i mikrouszkodzenia lakieru, chwyci mróz, rozpuchnie, wstawiamy do garażu, odmarza, a solanka już harcuje z blachą. Im auto starsze (a więc i bardziej mikrouszkodzone ) tym większe ma to znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 21.02.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 Co do cykli rozmrażanie-zamrażanie, które tak strasznie mają działać na blachę (chyba nie w nowszych samochodach ) to sama pogoda funduje nam ich wystarczająco wiele podczas jednej zimy. Teraz np. dzień w dzień mamy mróz w nocy i dodatnie temperatury za dnia. To zagadnienie w ogóle uważam za mało istotne. Kto bowiem jest w stanie obliczyć, co wyjdzie dla auta gorzej: ciepełko, wilgoć i 'ruda' w garażu; czy katorga dla silnika uruchamianego na mrozie? Dla mnie sens garażu tkwi tylko i wyłącznie w komforcie zimą, podczas deszczów itp. Dlatego jego połączenie z domem uważam za bardzo ważne. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 21.02.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2004 a cóż to za wybór. Garaż czy wiata. Garaż to garaż, wiata to wiata. To tak jakby wybierać między kuchnią, a kuchnią polową. Mam garaż siedem lat, nie ogrzewany, ale w związku z tym że jest pod budynkiem to zimą temperatura i tak nie spada nigdy poniżej +7-8 st. C. Cykle zamrażanie/rozmrażanie nie mają żadnego znaczenia dla lakieru i blach samochodów obecnie produkowanych - gwarancja 10-12 lat. Chyba, że ktoś jeszcze się porusza wynalazkiem typu polonez, duży fiat itp. No ale te samochody rdzewiały i bez cyklu z./r.Wracając jednak do problemu wyboru to jednak stawiam na garaż. W nowym domu mam drugi garaż na poziomie parteru i jest on tak samo docieplony jak pozostałaq część domu, łącznie z posadzką. Jest też kaloryfer. I tyle.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 29.02.2004 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Cykle zamrażanie/rozmrażanie nie mają żadnego znaczenia dla lakieru i blach samochodów obecnie produkowanych - gwarancja 10-12 lat. Radze Ci poczytac dobrze gwarancje - bo tak naprawde jej nie masz( nie sa objete czesci ruchome np. drzwi, maska, klapa) ani inne czesci blachy laczonej . Sam niedawno sie o tym przekonalem z peugeotem 206 z sic 2001 roku (zlodzieje)A garaz ogrzewany moim zdaniem ma duzy wplyw w przypadku poruszania sie po mocno zasolonych drogach. Wiem co moze zrobic slona woda w przeciagu jednego roku np. ze stalowa butla dobrego producentanp. Faber. Maly nie widoczny odprysk i tragedia sol sie wzera blyskawicznie- butla do legalizacji bo strach ( 300 atmosfer).Dlatego mysle o nieogrzewanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 29.02.2004 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2004 Cykle zamrażanie/rozmrażanie nie mają żadnego znaczenia dla lakieru i blach samochodów obecnie produkowanych - gwarancja 10-12 lat. Radze Ci poczytac dobrze gwarancje - bo tak naprawde jej nie masz ( nie sa objete czesci ruchome np. drzwi, maska, klapa) ani inne czesci blachy laczonej . Sam niedawno sie o tym przekonalem z peugeotem 206 z sic 2001 roku (zlodzieje) Chwila moment - tak w sumie to cały samochód jest "ruchomy" więc w zasadzie nie masz żadnej gwarancji idąc tym tropem... Po mojemu jest to zwykłe naciągactwo i jakaś pokrętna interpretacja - ja bym to zaskarżył, jeszcze nie wiem jak, ale bym się kłócił. Nie po to człowiek wywala kilkadziesiąt tysięcy, żeby się potem użerać z rudą w trzyletnim aucie! Co do 206-ki jesteś kolejną osobą, która narzeka na ten model, co już jakoś tam świadczy o firmie - ale to temat na zupełnie inną rozmowę na zupełnie innym forum (jeśli chcesz powalczyć z tymi cwaniakami od peugeota to wrzuć temat na forum motoryzacyjne na http://www.autocentrum.pl, może ktoś pomoże) Co do kolegi, który tak płomiennie wypowiadał się w obronie nowoczesnych blach - masz rację, dopóki nie powstanie szczelina w ocynku. Zwróć uwagę, że dzisiejsze blachy są kilka razy cieńsze od tych sprzed 10-15 lat, więc (o ile nie są aluminiowe) po uszkodzeniu warstwy ochronnej korozja idzie błyskiem. Popytaj ludzi, którzy naprawiali nowsze autka po dzwonach klepaniem a nie wymianą części - góra rok-dwa i po ptokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 01.03.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Chwila moment - tak w sumie to cały samochód jest "ruchomy" więc w zasadzie nie masz żadnej gwarancji idąc tym tropem... Po mojemu jest to zwykłe naciągactwo i jakaś pokrętna interpretacja - ja bym to zaskarżył, jeszcze nie wiem jak, ale bym się kłócił. A postac Don Kchot Ci cos mowi. Jeszcze raz poczytaj gwarancje. Jest tam to napisane jak wół. !@ letnia gwarancja na performacje blachy to tak naprawde chwyt reklamowy, zreszta jak wiekszosc gwaranji w budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 01.03.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Chwila moment - tak w sumie to cały samochód jest "ruchomy" więc w zasadzie nie masz żadnej gwarancji idąc tym tropem... Po mojemu jest to zwykłe naciągactwo i jakaś pokrętna interpretacja - ja bym to zaskarżył, jeszcze nie wiem jak, ale bym się kłócił. A postac Don Kchot Ci cos mowi. Jeszcze raz poczytaj gwarancje. Jest tam to napisane jak wół. !@ letnia gwarancja na performacje blachy to tak naprawde chwyt reklamowy, zreszta jak wiekszosc gwaranji w budownictwie. w budownicwie czy motoryzacji? Gwarancji niestety nie poczytam, bo już daaaawno odeszła w niebyt (jeszcze za poprzedniego właściciela), jak na razie miałem drobne prace blacharskie (bąble, łobtarcia itp), które blacharz zabezpieczał farbą okrętową przed malowaniem. Nadal twierdzę, że to naciągactwo, być może w świetle prawa, ale jednak naciągactwo . A poawanturować się zawsze można, niech im przynajmniej nie będzie zbyt łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosia z wwy 01.03.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 garaz musi byc bezwzglednie! oczywiscie jak sa pieniadze, bo jak ich nie ma to pewnie trzeba zrezygnowac. dlaczego garaz?- w zimie nie trzeba odsniezac i samochod jest cieply w srodku- w lecie sie nie nagrzewa- latwo przeniesc zakupy i zapakowac dziecko- zawsze to blizej do samochodu- w zimie mozna umyc szyby nie wychodzac na zewnatrz- latwiej naprawic jakas drobna usterke jak sie ma garaz (moj maz na przyklad uwielbia sie grzebac w samochodach i bardzo ubolewa nad tym ze teraz te nowe samochody sa tak niedostepne - wszystko przykryte klapa)- latwiej wymienic zarowke w samochodzie co w nowszych modelach jest bardzo trudne- mozna w garazu trzymac rowery i narzedzia dlatego my bedziemy mieli garaz trzystanowiskowy (a domek szeregowy) ps pisalam to bez konsultacji z mezem - on napewno wymienilby jeszcze cala mase zalet. aha - garaz koniecznie (jak dla mnie) powinien byc polaczony z budynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 07.03.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2004 Ja stawiam na garaż, ale ponieważ muszę szukac oszczędności gdziekolwiek, na razie będzie pod chmurką ...lub ew. jakaś wiata, w przyszłości dobuduje sobie garaż (jak będzie mnie stać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mwanamke 09.03.2004 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 A u mnie garaż pełni funkcję izolacji od sąsiadów Stawiamy bliźniaka, połaczonego garażami , dodatkowo osobiście wole garaz od wiaty, wszystkoładnei ukryte. Nie wierzę w trzymanie idealnego porządku i jakoś nie wiedzi mi się bałagan widoczny spod wiaty Zakłądam oczywiście , że w garazu bedzie miejsce na rózne duprele- łopaty do sniegu itp pozdrawiam Mwanamke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
all 11.03.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 .... będę chciał wiatę postawić..... Koszt niższy a funkcjonalność prawie taka sama. Natomiast, będę chciał trochę osłonić różnymi metodami, aby śnieg nie wiał zimą do środka. Widziałem "osłony" wykonane z pergoli i pnączy. Myślę o wykonaniu osłony z drewna do kominka (po dopowiedenim zabezpieczeniu przed przewróceniem (pewnie w połączeniu z pergolą) Jeżeli ktoś ma inny pomysł - dajcie znać. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 09.11.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 .... będę chciał wiatę postawić..... Koszt niższy a funkcjonalność prawie taka sama. Natomiast, będę chciał trochę osłonić różnymi metodami, aby śnieg nie wiał zimą do środka. Widziałem "osłony" wykonane z pergoli i pnączy. Myślę o wykonaniu osłony z drewna do kominka (po dopowiedenim zabezpieczeniu przed przewróceniem (pewnie w połączeniu z pergolą) Jeżeli ktoś ma inny pomysł - dajcie znać. Dzięki. Oj co do tej prawie takiej samej funkcjonalności - to chyba tu się grubo mylisz! Zasadniczo wiata chroni li tylko przed bezpośrednimi opadami deszczu na karoserię, których to samochód raczej nie powienien się bać, bo chyba wyjeżdza się nim w deszcz?? No, chyba ,że mówimy tu o takim aucie, które jest odkrywane z koca pod którym leży i wyciągane jedynie od wielkiego święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts