Yatza 10.11.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2005 Jestem za wiatą. Szkoda mi pieniędzy na garaż, który i tak po latach stanie się składowiskiem rzeczy zbędnych. A jak u Was? Jesteśmy za garażem, tylko nie jesteśmy jeszcze pewni czy przyklejonym do domu, czy wolnostojacym (jedno i drugie ma swoje zalety i wady). Nie planujemy piwnicy, więc garaż będzie robił za skład rzeczy-akurat-niepotrzebnych. Gdzie to dać jak będzie wiata? No i dochodzi to co mnie teraz-dzisiaj pod blokiem wkurza... skrobanie szyb, zamarznięte auto zimą . Przed tym wiata nie ochroni! Jest jeszcze opcja pośrednia półgaraż/półwiata dla każdego coś miłego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waniliowa 26.07.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Przeciw garaz- cigle otwieranie zamykanie- koszt automatycznej bramy- korozja wchodzi w samochod momentalnie- ciagle problemy z zalegajacym sniegiem (osobiscie zawsze musialem walnac w blotniki przed wjazdem do garazu)- piach- w garazu polaczonym z budynkiem smrod spalin i generalnie samochodu- zawsze mokry w zimie roztopiony snieg i niewyschniety do konca za wiata- bez problemu wjazd/wyjazd- brak zamarznietych szyb - gdy szczeliny miedzy na obicie scian sa szerokosci 1 cm glownie chodzi o kondensacje pary wodnej (punkt rosy) w dzien a w nocy mroz- kanal mozna zrobic jak sie chce i cos pojsterkowac (marznace rece sa tez i w garzu nieogrzewanym)- brak podatkow- samochod zawsze przewietrzony/wyschniety w deszczowe dni Jesli chodzi o cieplejszy samochod w czasie zimy w garazu to lepiej zastanowic sie nad kontaktem w garzu/wiacie i zainstalowaniu dmuchawy i grzalki na dolocie powietrza do kabiny zalaczanej zdalnie lub przez wlacznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbav 27.07.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 aktulanie mam dwa garaże które nie widziały w sobie samochodu od jakiś dziesięciu lat. Jest to zwykłe składowisko niepotrzebnych materiałów, badz rowerow, kosiarki itd itd. W nowym domu stawiam wiate + maly drewniany domek narzedziowy na sprzet ogrodniczy + rowery. Koszty duzo mniejsze niz budowanie garazu i praktyczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 27.07.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 U mnie będzie garaż dwustanowiskowy. Uważam, że przy budowie domu nie można mysleć minimalistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 29.07.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 u mnie jest garaż mniejsze ryzykoskrobania szyb zimą i miejsce na pochowanie sprzętu u rodziców też miałem garaż i jakoś się tak przyzwyczaiłem garaż przyklejony do budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 01.08.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 garaz .... a niech i autko ma wygodniej ) J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gsylwek 02.08.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 garaż i to duży-na dwa samochody i do tego troszkę dłuższy, właśnie po to by meć gdzie trzymać graty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 03.08.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Wiata. Mieszkam już dwa lata i świetnie spełnia swoją rolę. Szyby i to tylko te od zewnętrznej skrobałam może ze trzy razy - wtedy gdy śnieg zacinał bezposrednio pod wiatę. Mróz pod wiatą nic nie robi, szyby nawet przy dużym mrozie nie zamarzają. Wiata jest dostawiona dłuższą ścianą do domu, jednoczesnie znajdują się tam drzwi wejściowe, także stanowi skuteczną osłonę przed deszczem i śniegiem, jedynie wiatr trochę nam dokucza. Mąż wymyślił sobie rolety zewnętrzne zasłaniane na późną jesień i zimę a otwarte wiosną i latem, niestety koszt tego pomysłu jest dość znaczny .Jednak jak Go znam to dopnie swego. Nie wyobrażam sobie jednak aby wiata została "zamurowana" czyli zamieniona w garaż, u mnie wyglądało by to tragicznie, poza tym lubię tę otwartą przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 03.08.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Absolutnie garaż! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 11.08.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Garaż i to dwustanowiskowy, mimo że na razie jedno auto (Dzieci szybko rosną). Marzę o tym, że nareszcie wsiądę do auta zanim zmoknę i nie będę marzła sprzątając samochód zimą.___________PozdrowionkaAleksandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 30.08.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Mi się marzy garaż jednostanowiskowy połączony z wiatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 30.08.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Wiata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EpoPS 03.09.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Garaż, a nawet trzy - jeden połączony z domem, żeby na sucho przejść między domem a samochodem, zapakować samochód na wczasy nie informując wszystkich dookoła (złodziei - sąsiedzi będą i tak proszeni o "rzucanie okiem") że wyjeżdżamy na 2 tygodnie, czy choćby żeby wieczorem wyjść w kapciach i zrobić coś drobnego przy samochodzie czy motocyklu.Marzy mi sie jeszcze jeden, wolnostojący w rogu działki, w którym zmieszczą się w końcu wszystkie motocykle, kuźnia dziadka i kowadło, mały stolik warsztatowy itd, itp. - a więc co najmniej dwustanowiskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 05.09.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Ja będę miała wiatę -ale tylko z powodu ograniczeń działki- 14,5m szerokości. Urzędnicy nie zgodzą się na garaż bliżej granicy niż 3m (próbowaliśmy) -więc musiałby stać praktycznie naśrodku posesji -zasłaniając domek. Zostało nam z domku sporo dachówek -więc postawimy wiatę na drewnianej konstrukcji 1,5m przy granicy (troszkę nielegalnie ). Teraz przy granicy stoi garaż blaszak (całkiem nielegalnie ale sąsiad się nie rzuca) -ale pójdzie do likwidacji bo jego uroda nikogo nie zachwyca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaGrzes 28.09.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Zdecydowanie jestem za garażem. W moim domku będzie on jednostanowiskowy z dodatkowym wejściem od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 29.09.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Ja mam garaz w bryle domu ale mysle o wiacie zeby stac tam drugie auto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 29.10.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Ja bede mial wiate na 2 samochody,przy nowych sam.garaz doniczego jest niepotrzebny,!!!!!!!!!! powoli staje sie skladowiskiem gratow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 22.11.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Jesteśmy za wiatą. Oba rozwiązania przetestowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 06.12.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Garaż (nie wiata) jest niezbędny na to co byłoby w piwnicy gdyby była. Do ogrzewania czy odśnieżania samochodu znacznie taniej wyjdzie ogrzewanie postojowe. Ogrzewasz tylko samochód i tylko kiedy potrzebujesz a nie cały garaż naokrągło. Sensu budowy wiaty nie potrafię sobie wyobrazić, chyba jako zadaszony taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 06.12.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Wiata najlepiej z oddzielnym wejściem do domu.Samochód nie odczuwa zimna, natomiast bardzo cierpi przy nagłych i częstych zmianach temperatury. (efekt starzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts