machsel 19.02.2010 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Witam.Mam pytanie związane z przygotowaniem podłoża pod ogrzewanie podłogowe.Mam dom (stary) bez piwnic z fundamentem z kamienia(piaskowiec) bardzo nierówny.W tej chwili mam wybrany piach na odpowiednia głębokosć. Pytanie 1 czy między chudy beton a grunt mam dać izojację (papa lub folia)i pytanie 2 czy sosować na tym poziomie delatację między chudziakiem a fundamentem czy lać go na styk dodam ze pomieszczenie ma 4.5x4.5m.I jeszcze jedne pytanie jeśli już faktycznie miała by być ta izolacja pod chudziakiem to czy ją wywijać do góry na fundament?Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.02.2010 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Witam.Mam pytanie związane z przygotowaniem podłoża pod ogrzewanie podłogowe.Mam dom (stary) bez piwnic z fundamentem z kamienia(piaskowiec) bardzo nierówny.W tej chwili mam wybrany piach na odpowiednia głębokosć. Pytanie 1 czy między chudy beton a grunt mam dać izojację (papa lub folia) i pytanie 2 czy sosować na tym poziomie delatację między chudziakiem a fundamentem czy lać go na styk dodam ze pomieszczenie ma 4.5x4.5m. I jeszcze jedne pytanie jeśli już faktycznie miała by być ta izolacja pod chudziakiem to czy ją wywijać do góry na fundament? Z góry dziękuję za podpowiedzi. 1 - nie, izolacja ma iść dopiero na chudziak. 2 - ani "delatacji" ani tym bardziej dylatacji przy chudziaku się nie stosuje, dopiero przy wierzchniej wylewce jest potrzebna. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 20.02.2010 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Pytanie 1 czy między chudy beton a grunt mam dać izojację (papa lub folia) Nie (deratyzacja,delatacja,dylatacja wybierz poprawne określenie) zbędna, jak luźna warstwa ziemi to trzeba ją zagęścić, żeby nie latała, jak nie lata lej chudy beton, jak wylejesz czujnie się rozglądaj trzeba połączyć teraz izolację (papa, folia) na tym poziomie co ją będziesz dawał z izolacją ścian (to co wystaje ze ściany i przypomina papę), potem na to dajesz izolację czyli styropian lub co tam wymyślisz, i.... teraz dajesz tą deratyzację po bokach ścian to taka taśma i nawet po środku jeżeli powierzchnia wylewki (to to co nad styropianem przekracza 40 m2). Nie zapomnij ułożyć rurek w tej warstwie, najlepiej w otulinie (to takie coś jak kołderka wygląda i na rurki się zakłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 20.02.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Pytanie 1 czy między chudy beton a grunt mam dać izojację (papa lub folia) Nie deratyzacja zbędna, jak luźna warstwa ziemi to trzeba ją zagęścić, żeby nie latała, jak nie lata lej chudy beton, jak wylejesz czujnie się rozglądaj trzeba połączyć teraz izolację (papa, folia) na tym poziomie co ją będziesz dawał z izolacją ścian (to co wystaje ze ściany i przypomina papę), potem na to dajesz izolację czyli styropian lub co tam wymyślisz, i.... teraz dajesz tą deratyzację po bokach ścian to taka taśma i nawet po środku jeżeli powierzchnia wylewki (to to co nad styropianem przekracza 40 m2). Nie zapomnij ułożyć rurek w tej warstwie, najlepiej w otulinie (to takie coś jak kołderka wygląda i na rurki się zakłada. ... co to k...wa za porada ??? stosuj się do każdego punktu to na pewno nie będziesz miał szczurów w domu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.02.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 PostWysłany: Sob, 20 Luty 2010 02:14 Kolega na podwójnym gazie chyba pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 20.02.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 ...popuścił wodze fantazji.... :) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 20.02.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 PostWysłany: Sob, 20 Luty 2010 02:14 Kolega na podwójnym gazie chyba pisał Niesetny nie robiłem pracę zleconą i musiałem być skupiony ta delatacja tak mnie rozbawiła, sowa jestem lubię noc wtedy jest cisza i mogę spokojnie pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 21.02.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam.Mam pytanie związane z przygotowaniem podłoża pod ogrzewanie podłogowe.Mam dom (stary) bez piwnic z fundamentem z kamienia(piaskowiec) bardzo nierówny.W tej chwili mam wybrany piach na odpowiednia głębokosć. Pytanie 1 czy między chudy beton a grunt mam dać izojację (papa lub folia) i pytanie 2 czy sosować na tym poziomie delatację między chudziakiem a fundamentem czy lać go na styk dodam ze pomieszczenie ma 4.5x4.5m. I jeszcze jedne pytanie jeśli już faktycznie miała by być ta izolacja pod chudziakiem to czy ją wywijać do góry na fundament? Z góry dziękuję za podpowiedzi. izolacje daj na chudziaku izolacja na chudziaku powinna być trwale połączona z izolacją poziomą ściany(fundament/ściana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.02.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Niesetny nie robiłem pracę zleconą i musiałem być skupiony ta delatacja tak mnie rozbawiła, sowa jestem lubię noc wtedy jest cisza i mogę spokojnie pracować Oj tu nie ma się z czego śmiać, dylatacje się robi ze styropianu, a delatacje ze steropianu. Jest jeszcze, dość często spotykana tu na forum dyletacja, to taka dylatacja robiona przez dyletanta J. (a naokoło: trelinka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts